200 estudiants es troben al Campus Igualada-UdL en una nova edició de la First Lego League
2

6 de març de 2023

Igualada ha esdevingut aquest dissabte el bressol de la robòtica i la innovació amb la sisena edició de la First Lego League (FLL), que ha tingut lloc a les instal·lacions del Campus Universitari Igualada-UdL i que ha reunit prop de 200 estudiants de primària i secundària. L’equip guanyador ha estat Legends, format per alumnes de secundària de Barcelona, que accedirà a la gran final estatal. Enguany la competició organitzada per l’Escola Politècnica Superior (EPS) de la UdL amb el patrocini de l’Ajuntament d’Igualada, la cooperativa Abacus i TIC Anoia plantejava reptes relacionats amb el món de l’energia, sota el lema Superpowered.

El campus igualadí s’ha omplert des de primera hora de joves de ments brillants que hi arribaven nerviosos, després de mesos de feina, esperant que l’esforç fet a l’aula tingués la seva recompensa. La competició va arrencar a les 9 del matí i ha enfrontat simultàniament els equips per torns al llarg de tot el matí. Aquest any, a més, s’ha pogut tornar a obrir al públic, després de dues edicions amb limitacions per la pandèmia i famílies i acompanyants han pogut seguir la competició amb els infants i joves.

Hi han participat un total de quinze equips a la categoria Challenge formats per estudiants de 10 a 16 anys i provinents de diverses poblacions catalanes – Igualada, Santa Margarida de Montbui, Rubí, Òdena, Olesa de Montserrat, Els Hostalets de Pierola, Sant Esteve Sesrovires, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Barcelona i Mataró, entre d’altres –; i sis equips a la categoria Explore amb infants de 6 a 9 anys, provinents de Mataró, Sant Cugat del Vallès i Barcelona.

Els vint-i-u equips que han participar en la First Lego League a Igualada ho van fer en el marc d’aquest programa educatiu internacional que va néixer el 1988 als Estats Units per fomentar les vocacions científiques i tecnològiques entre infants i joves mitjançant experiències d’aprenentatge basades en les àrees STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) i la robòtica educativa. A partir d’un desafiament anual sobre una temàtica comuna (enguany l’energia), se’ls plantegen tres grans desafiaments:

  • Elaborar un projecte de recerca que identifiqui i resolgui un problema del món actual relacionat amb la temàtica suggerida, que han de presentar al jurat
  • La programació, disseny i construcció d’un robot basat en peces LLEC que sigui capaç de superar el major nombre de proves sobre una lona de competició
  • El repte de participar en un torneig final que posi a prova les seves habilitats, els seus nervis i els ofereixi una gran experiència de reconeixement en la qual la tecnologia és la protagonista

Els equips disposaven de tres rondes per superar diverses missions i presentar el seu projecte. Entre els projectes ha destacat el de l’equip Legends, que han treballat durant mesos en la creació d’un projecte d’investigació “d’energia gratuïta per a tothom”, obtenint energia elèctrica gràcies al calor residual. L’equip, entrenat per Marc Gómez, s’ha endut el Primer Premi Ingeniera Soy-Ajuntament Igualada, i també el Premi per al Comportament del Robot.

A banda del primer premi, també es van lliurar altres guardons: Premi al Projecte d’Innovació per a Agoranautes, del Col·legi Àgora-Masia Bach (Sant Esteve Sesrovires); Premi al Disseny del Robot per a NanoVERC’s de l’escola Vedruna Sant Sadurní (Sant Sadurní d’Anoia), Premi al Comportament del Robot per a Legends – guanyador de la competició i qui ha donat el toc de color a la competició amb les seves disfresses i pancartes; Premi a l’Excel·lència en Enginyeria per a Pan-Bimbots, del Col·legi Mare de Déu de la Mercè (Sant Feliu de Llobregat); Premi als Valors First per a Konektatu, del centre FunLab (Vilanova i la Geltrú); Premi a les Joves Promeses per Robotix odenencs, de l’IE Castell d’Òdena (Òdena); Premi Global Innovation Award que també es va endur Agoranautes; i el Premi al Millor Entrenador que ha estat per a Roger Vila, de l’equip 2 de l’Escola Duc de Montblanc (Rubí).

Pel que fa a la categoria Explore, la dels més menuts, s’ha lliurat el Premi a la Solució del desafiament a l’equip Girls Power, de l’escola Daina-Isard; el Premi per a Joves Promeses per a Equip Energia, de l’Escola Pins del Vallès; el Premi model d’equip per al projecte Central Elèctrica; el Premi a la Programació per a Energia Constructora, de l’Escola Pins del Vallès; entre d’altres.

L’esdeveniment ha comptat amb la presència d’autoritats del món acadèmic i polític entre les quals Magda Valls, directora de l’Escola Politècnica Superior de la UdL; Carles Capdevila, delegat del rector de la UdL al Campus d’Igualada; Sergio Sayago, director de la FLL a Igualada; Mar Soler, representant d’Ingeniera Soy; i els regidors igualadins Fermí Capdevila i Pere Camps. A l’acte també hi ha assistit el director de Logística d’Abacus, Manel Matilla i el president de TIC Anoia, Jordi Solà, patrocinadors de la FLL Igualada. Valls ha assegurat que la First Lego League “és una aposta estratègica a l’escola, ja que ens permet aproximar l’enginyeria als nens i nenes i que des de ben petits puguin treballar sobre el terreny i veure quin és el recorregut que té un enginyer/a, així com promoure les vocacions STEM entre les noies”.

El director de la FLL a Igualada, Sergio Sayago, ha volgut fer un fort agraïment al suport i als que han fet possible tenir una oportunitat com aquesta al campus igualadí “perquè han estat setmanes de molta feina i molta dedicació”. A banda, dels més de 200 estudiants que han estan citats a mostrar les seves capacitats tecnològiques i competir amb els robots de Lego que han construït al llarg del curs, la FLL mobilitza a Igualada una quarantena de voluntaris, entre els quals professorat i estudiants de les diferents titulacions que s’ofereixen al Campus Universitari Igualada-UdL, professors associats i familiars d’aquests. En aquest sentit, el delegat del rector de la UdL al Campus d’Igualada, Carles Capdevila, ha volgut agrair la seva tasca, així com la dels patrocinadors i organitzadors que ho fan possible. El regidor d’Entorn Comunitari i Cooperació de l’Ajuntament d’Igualada, Fermí Capdevila, per la seva banda, ha posat en valor l’aposta d’Igualada per esdevenir “ciutat de coneixement” i ha agraït totes les entitats, institucions i participants que ho fan possible. Capdevila també ha afirmat que “a Igualada sempre estarem al costat d’iniciatives com aquestes”.

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus que amb la nova normativa de lloguers s'abaixaran notablement els preus de la Conca?