Salvador Vives, alcalde de Capellades: “L’equip de govern ens comprometem a obrir la passarel·la i l’edifici de restauració de la Cinglera del Capelló”
S

7 de març de 2020

Salvador Vives i Alari és alcalde de Capellades des de les darreres eleccions municipals. En representació d’ERC, ja havia ocupat càrrecs de govern a l’anterior mandat, quan l’alcaldia era en mans de Vila de Capellades-CUP. Ara les dues formacions continuen compartint les tasques de govern, però en aquesta ocasió els republicans ostenten l’alcaldia. Amb Salvador Vives hem parlat dels projectes que l’Ajuntament té preparats per als propers mesos.

Com porta això de ser alcalde, després d’haver estat ja quatre anys en el govern com a regidor?
Una cosa és ser regidor de govern i l’altre alcalde, que acumules tota la responsabilitat de tots els àmbits. En un poble petit com Capellades ets l’alcalde 365 dies a l’any, 24 hores.

Realment ja estava una mica preparat pel fet de la responsabilitat i el compromís i la dedicació, però quan t’hi trobes de veritat realment veus que sí que és així. Jo estic molt content. En mantenir la coalició ja hi havia una estabilitat. El programa que vam presentar el podrem anar realitzant. Tot i així no portem encara un any… Tenim una planificació per als quatre anys de mandat, i a poc a poc s’aniran fent les coses.

De moment sí que heu pogut solucionar coses urgents?
Una de les més importants era la manca de maniobra d’inversió a nivell anual. Teníem un pressupost que depenia amb ingressos i despeses fixes, i la capacitat de maniobra que teníem era molt mínima. Hem liquidat el deute perquè la situació financera ho permetia, i per tant hem pogut incorporar una quantitat important de calés que es destinava a de capital i interessos. Això ens permetrà realment un 2020 per poder fer més inversions de necessitats vitals que crec que tenim a Capellades.

L’Ajuntament venia arrossegant, ja de molts anys enrere, un deute imponent.
Hi havia un deute important, sí. Els últims quatre anys del 2015 al 2019 estant ja al govern hem reduït aquest deute, passant d’un 70% a un 40%, i a finals del 2019 estàvem sobre un 30%, més o menys. Des de l’1 de gener estem a deute zero. Per tant podem encarar tres anys llargs amb una certa tranquil·litat i amb capacitat d’inversió. Estem pendents també, és clar, de tota la previsió de subvencions, a través del PUOSC i la Diputació.

Entre ERC i la CUP sumeu quasi el 60% dels vots dels capelladins. Hi ha una bona entesa entre les dues formacions?
Hi ha una molt bona entesa. Tant en el passat mandat com en aquest hem pactat programes de govern, i hem posat prioritats. Tenim clar el que ens hem compromès com a coalició. Això és en benefici dels capelladins, perquè una estabilitat de 8 anys permetrà fer moltes coses que les tens previstes… Penseu que a Capellades durant molts anys no hi ha hagut en gaire ocasions repetició d’alcaldes i governs. En un poble com el nostre, on l’alcalde és un element central del dia a dia, això és fonamental. Ara hi ha hagut un canvi d’alcalde però hi ha unes bases principals amb les millores que hem pogut preparar.

Com tenim el tema de l’Abric Romaní? Tot el que s’ha de fer sembla l’obra de la Seu. Com és que tarda tant en ser una realitat?
És una pregunta que també m’he fet moltes vegades. Crec que hem de posar els peus al terra. Com et deia, Capellades té els ingressos que té, estem limitats, perquè ni a nivell de superfície podem tenir polígons ni tenim creixement. Per tant necessitem suports. En el cas de la cinglera i l’edifici, tenim un projecte a dos o tres anys vista. Tot el projecte global l’hem presentat al PUOSC. La quantitat que se’ns atorga es decidirà al maig. Tot i així, amb recursos propis i una subvenció que tenim de la Diputació, estem treballant en la passarel·la, i la intenció és obrir-la aquest any. Ens agradaria que fos així, tant de bo. El que sí que us puc dir és que, aquesta vegada sí, l’objectiu final és obrir passarel·la i l’edifici de restauració. Ens hi comprometem. Més endavant treballarem en el projecte del museu.
Aquest compromís d’obrir passarel·la i l’edifici, que serà diríem el final de recorregut de la Cinglera del Capelló, compta amb el suport de l’Eudald Carbonell, que ens està donant el suport necessari.

Tots els governs municipals han focalitzat molt la seva gestió en els serveis socials, per l’època que ens ha tocat viure. Com està Capellades en aquest tema?
A la legislatura anterior vaig ser el regidor d’Acció Social i Sanitat. Hem estat un govern molt sensible a les necessitats de les persones més febles. Es van incrementar les despeses destinades a persones amb necessitats en més d’un 250 per cent. Cobrim, és clar, unes necessitats molt bàsiques però tot i així si no es queda ningú sense poder tenir aquest servei de suport. També hem incrementat hores d’atenció a la infància, de treballadora social. Hem estat enfocant totes les polítiques socials en donar suport a la gent gran, ajudant a arranjar cada any més d’una dotzena de banys i cuines en habitatges. Hem incrementat la teleassistència en quasi un 80 per cent.
També hem incrementat les despeses al jovent amb ajudes de transport, i ara per a que els joves puguin tenir un local per a ells, i en renovar espais de les entitats culturals.

Hi ha prou places a la residència per a la gent gran?
Tenim una residència de 83 places. El 2015, quan vam entrar a govern, teníem 25 places públiques, i les altres eren privades. No estava al cent per cent plena perquè és un servei car, com a tot arreu, i els ingressos de la gent gran tots sabem com són… El 2017, gràcies a la consellera Bassa i la bona feina que va fer el Departament de Benestar Social i Família, la Residència de Capellades va passar de 25 places públiques, a 70. Ara està plena completament.
Hem incrementat el servei d’atenció de centre de dia, i actualment hi tenim unes 35 persones.

Quines són les inversions que teniu previstes?
Tenim unes mancances a nivell de carrers. Portem molts anys amb problemes d’asfalt i de voreres, i amb el sistema de l’enllumenat públic. Volem capficar-nos en aquests temes, i continuar invertint en la xarxa d’aigua. Com sabem Capellades té la xarxa d’aigua pròpia i a més som els que gestionem l’aigua. Ja vam apostar el 2017-18 per automatitzar la xarxa de control i gestió de l’aigua, el control del clor i del nivell dels pous.

L’altre tema important és el de la neteja. A través dels plans d’ocupació de la Diputació o del Consell Comarcal intentarem millorar aquest aspecte. Com abans he dit, volem invertir en l’Abric Romaní, i obrir un espai per als joves. També volem posar pilones i adequar espais específics per que els joves puguin fer alguna activitat física. Evidentment la nostra nineta dels ulls és l’Abric Romaní.

Ja en temps de l’alcalde Marcel·lí Martorell es deia que potser a Capellades li caldria entrar a la Mancomunitat de la Conca d’Òdena, perquè es troba una mica en terra de ningú, i això no l’acaba d’afavorir. Creu el mateix?
Estem igual. N’hem parlat a nivell l’equip de govern, però tampoc hem aprofundit. Hem prioritzat aquest pla de govern de quatre anys. Ara que em dius això, fa uns dies vam reunir-nos alcaldes amb la Unió Empresarial. Abans havien fet trobades amb els de l’Alta Anoia, amb els de l’Anoia Sud… I allà estàvem nosaltres, una mica al mig. Sí, certament és així. La Mancomunitat de la Conca podria ser una bona eina, sí. No ho sé, en parlarem entre nosaltres.

Hi ha un projecte per desdoblar el tram Igualada-Capellades de la C15. Heu presentat al·legacions. Què us sembla el projecte?
Molt interessant. Cada dia ho palpem, els capelladins. Passar per les rotondes és un problema. ERC, Vila de Capellades CUP i el PSC van presentar al·legacions sí, pel que enteníem comportava el desdoblament quant a impacte ambiental i sonor per a l’Abric Romaní. També ens preocupava quina seria la sortida d’aquest desdoblament, de cara a poder entrar cap a Capellades. Que jo sàpiga no hem obtingut resposta, encara. La proposta de 2+1 per anar fins a Vilafranca també la trobem molt bé, són molts els capelladins que es desplacen cada dia amunt i avall. Aquest projecte, com més aviat es pugui realitzar, millor. Serà molt preocupant tant per Capellades, com per la Pobla i la Torre, perquè quan es facin les obres tot el trànsit haurà de rodar per l’antiga carretera. Això vol dir semàfors per dins el poble.
Però bé, tots els canvis que siguin per a millor sempre tenen un moment de patiment.

Sembla que han dissenyat una calçada damunt l’altra, per sota de l’Abric Romaní?
L’ampliació seria per la banda de la via del tren, per sobre el ferrocarril. Aquí hi entre un contacte directe amb la muntanya i, és clar, una certa preocupació hi és.

De 13 regidors a l’Ajuntament, 10 són independentistes. Déu n’hi do. Per què?
La gent de Capellades és una gent molt arrelada a la seva vila, amb un teixit social impressionant. Més de 50 entitats en un poble de 5.000 habitants. Fa goig! i fa poble. Aquest sentiment de país, a favor de poder-nos governar, és intrínsec crec que amb la gent de Capellades. De sempre. Evidentment, com ja vaig declarar a la meva investidura, soc independentista, republicà, soc d’esquerres i d’Esquerra Republicana, però és clar, soc alcalde de tots els capelladins i crec que ho estem intentant. Els carrers són per a tothom i aquest és el meu plantejament.
Quan estic aquí, en aquest despatx, soc l’Alcalde de Capellades, no soc alcalde d’Esquerra.

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta