Els Mossos realitzen una operació contra el jihadisme a Masquefa

124

La investigació es va iniciar fa vuit mesos a partir d’informacions inconnexes procedents de la col·laboració ciutadana i de la tasca de prevenció duta a terme pels Mossos d’Esquadra.

Aquest matí la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra duen a terme una operació contra el terrorisme jihadista, amb ocasió de la qual s’estan realitzant 12 entrades i perquisicions a les localitats de Barcelona, L’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Ripollet, Cornellà de Llobregat i Masquefa. Fins ara, s’han fet diverses detencions.
Aquest dispositiu policial representa la fase final d’una investigació que va començar fa vuit mesos arran de l’anàlisi de diverses informacions, aparentment inconnexes, procedents de la col·laboració ciutadana i de la tasca de prevenció dels Mossos d’Esquadra. Els agents van poder determinar l’existència d’un grup organitzat relacionat amb el terrorisme en l’àmbit jihadista que també duia a terme activitats delinqüencials vinculades amb el crim organitzat.
Els Mossos d’Esquadra van informar d’aquestes indagacions inicials al Jutjat Central d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional, que tutela la investigació, el qual va impulsar la constitució d’un Equip conjunt d’investigació amb les autoritats belgues, englobat en el programa de la Unió Europea de coordinació judicial EUROJUST.
Durant els darrers mesos, en el marc d’EUROJUST, s’ha fet un intens intercanvi d’informació entre la policia belga i els Mossos d’Esquadra. De la tasca realitzada pels dos cossos policials s’han recollit diferents indicis que apunten a vinculació directa i a la integració de diversos dels detinguts amb organitzacions terroristes jihadistes.
L’abast de la investigació va fer que els Serveis antiterroristes dels Mossos d’Esquadra decidissin informar de l’evolució del cas al Centro Nacional de Inteligencia, amb el qual s’han realitzat intercanvis d’intel·ligència relacionada amb alguns dels objectius investigats.
Els investigadors han treballat en coordinació amb els serveis antiterroristes de la Policia Nacional, cos policial designat pels contactes policials internacionals.
Agents de la Policía Nacional i de la Policia Federal Belga estan participant d’algunes de les actuacions policials que s’estan duent a terme.
L’operatiu policial continua obert.