Els vilanovins s’informen sobre com reclamar els diners de les clàusules terra
E

25 d'abril de 2017

El centre cívic del barri La Pau va acollir ahir una sessió informativa sobre les clàusules terra. 25 persones van seguir atentament les explicacions d’Andrés Naranjo, tècnic de consum d’ADICAE, sobre les clàusules que el Tribunal de Justícia Europeu ha considerat abusives i per tant nul·les de ple dret.

La regidora de Serveis Socials, Salut i Consum, Sílvia Cáceres va ser l’encarregada d’obrir l’acte que “s’ha programat per oferir informació i assessorament als vilanovins i que puguin defensar els seus drets com a consumidors i reclamar a les entitats financeres allò que els correspon”. La voluntat de la regidora és continuar programant aquest tipus de sessions informatives sobre temes de consum que “empoderen la ciutadania i els ofereix recursos i eines per a la seva defensa com a consumidors”.

A l’acte també hi van assistir les regidores de Cultura, Participació, Agermanant, Solidaritat i Seguretat Ciutadana, Imma González i la d’Educació, Festes i Joventut, Eva Vadillo. Entre el públic també hi era la regidora d’ERC-Som Vilanova, Meritxell Humbert.

Un llarg camí recorregut que comença amb una macrodemanda el 2010

Naranjo va començar la seva exposició fent memòria del camí recorregut. Una lluita que ADICAE va iniciar el 2010 amb una macrodemanda contra 101 entitats financeres, pràcticament totes les existents en aquells moments. Algunes persones afectades, a nivell individual, també van començar a interposar demandes contra bancs i caixes tot i que no va ser fins el 2013 que el nombre de demandes va augmentar de manera important. I és que com recordava ahir el tècnic de consum, a Espanya hi ha prop de 2,5 milions de persones afectades per les hipoteques amb clàusules sòl.

La sentència del Tribunal Europeu, el desembre de 2016, va significar un avenç important en aquest afer ja que reconeix la retroactivitat en les hipoteques afectades per les clàusules sòl i això vol dir que tothom pot reclamar, malgrat que en aquests moments ja hagin cancel·lat la hipoteca o hagin perdut l’immoble per desnonament o execució hipotecària.

La importància d’assessorar-se bé abans de signar res

El gener de 2017, el govern espanyol va aprovar el Decret Llei de clàusules terra. Un mecanisme extrajudicial per agilitzar el procés de reclamació dels diners que els bancs van cobrar de més a milers de clients durant anys. Simultàniament algunes entitats financeres comencen a crear una via de reclamació extrajudicial per negociar amb les persones afectades i intentar arribar a acords individualitzats. En aquest cas, va explicar el tècnic, “és important assessorar-se bé sobre les propostes que fan les entitats – que haurien de fer-se per escrit i amb segell i data- perquè hi ha tres mesos per resoldre”.

Naranjo va il·lustrar als assistents a l’acte, la majoria afectats per les clàusules terra, sobre les diferents situacions que ens podem trobar una vegada s’ha presentat reclamació a l’entitat. El tècnic d’ADICAE va insistir en la importància d’assessorar-se bé i va recomanar als assistents no signar immediatament.

Andrés Naranjo també va explicar breument altres conceptes com l’IRPH, o les despeses de constitució de les hipoteques, algunes de les quals també es considera que són abusives i es podrien reclamar, tot i que en aquest cas, va dir, “el tema no està tan clar ni existeix tanta jurisprudència com en el cas de les clàusules terra”.

El públic va ser molt participatiu i va plantejar diferents qüestions al tècnic que va assessorar-los en qüestions bàsiques i amb exemples entenedors.

Per a més informació o per demanar assessorament podeu contactar amb ADICAE BARCELONA, al carrer Creu dels Molers, 13, per telèfon 93 342 50 44 o per correu electrònic: aicec@adicae.net. Els horaris d’atenció al públic són de dilluns a divendres de 10 a 13 h i de 17 a 19 h.

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta