Segueix el minut a minut del debat d’alcaldables d’Igualada

280


En aquesta pàgina trobareu el minut a minut del debat d’alcaldables que es realitza al Teatre Municipal de l’Ateneu d’Igualada. Marc Castells (Junts x Igualada), Enric Conill (ERC), Jordi Cuadras (Igualada Som-hi), Neus Carles (Poble Actiu), Joan Agramunt (PP) i Carmen Manchon (Ciutadans) expliquen les seves propostes i les contraposen amb la de la resta de candidats.

21:55 – S’acaba el debat a l’Ateneu Igualadí

21:50 – Els candidats fan ús del seu minut d’or

Carmen Manchon: “Vull una Igualada sense exclusions, una Igualada sin símbolos partidistes”

Joan Agramunt: “Ens presentem per fer una Igualada més gran”.

Neus Carles: “Cal un canvi cap a l’esquerra, amb projectes realitzables”

Enric Conill: “Estem a la cruïlla entre dos camins: seguir igual o el de fer canvi de rumb i transformar la ciutat. Escollim el segon”.

Igualada Som-hi: “Els que voleu un govern progressista, Igualada Som-hi som la vostra opció”

Marc Castells: “Encarem els reptes de futur amb il·lusió. Oferim seguir fent la mateixa feina que els últims anys”.

21:20 – Últim bloc Servei a les persones

Marc Castells: “Volem millorar els equipaments socials, que ja son molt bons però poden ser millors”.

Enric Conill: “El nostre lema en l’educació és que hem d’excel·lir en aquest camp”. També critica que massa quantitat dels impostos dels igualadins van destinats a “festes i festetes”.

Neus Carles: “No vull viure en una ciutat en què no es poden pagar les beques menjador als alumnes que ho necessiten”. També posa sobre la taula el problema de places en l’educació pública igualadina.

Jordi Cuadras: “Implamentarem la tarifació social, és a dir, que es pugui accedir als equipaments i serveis públics segons la renda de cada família”. També afirma que volen reobrir la quarta escola bressol que “ERC i Marc Castells van tancar”.

Marc Castells i Jordi Cuadras es tornen a enganxar, aquesta vegada pel tancament de la quarta escola bressol amb el govern entre PDeCAT i ERC.

Carmen Manchón: A nivell educatiu tenim un bon nivell, “podem estar ben contents de l’oferta que tenim aquí, no sabeu el que hi ha a fora”.

Neus Carles: “Apujarem els impostos pels immobles no residencials per així poder ajudar a les famílies que més ho necessiten”.

Jordi Cuadras: “Impulsarem la regidoria de Feminisme i LGTBI”.

Joan Agramunt: “Volem abaixar els impostos per fer-los més justos i proporcionals”.

20:55 – Passem al segon bloc Economia i Conca d’Òdena

Jordi Cuadras: “Volem garantir que tots els igualadins tinguin una feina digna”, diu Cuadras. A més, a llarg termini proposa una acció més conjunta de la Conca d’Òdena.

Marc Castells: “La capital té menys atur que la resta de la comarca, símptoma que s’estan fent les coses bé”. També explica que “tenim la sensació que no tardarem gaire a què grans empreses apostin per la nostra ciutat”.

Enric Conill: “Igualada s’ha de posar al dia amb la indústria del segle XXI”.

Neus Carles: La candidata de Poble Actiu diu que “tenim oportunitat única per decidir quin model de gestió de l’aigua volem, tenim aquesta responsabilitat”. “Nosaltres estem a favor de la municipalització, però què en pensa Junts per Catalunya?”.

Joan Agramunt: “Si depengués de Poble Actiu no hi hauria empreses privades, això seria la petita Veneçuela”, respon a la candidata de Poble Actiu. Agramunt també aposta de manera rotunda pel polígon de Can Morera.

Jordi Cuadras: “Apostem clarament pel comerç local”.

Neus Carles: Respon a Joan Agramunt, diu que “estem a favor de la municipalització de les empreses que tenen beneficis”.

Enric Conill: Des d’ERC també s’aposta per la municipalització de l’aigua. Conill posa sobre la taula el problema del transport, tant amb tren com de busos i mentrestant, diu, “apostem per busos llançadora fins a Castellbisbal”.

Marc Castells: “Fa quatre anys vaig prometre que hi hauria universitaris d’Infermeria i d’aquí uns mesos se’n graduarà la primera promoció”.

Jordi Cuadras: “Hem d’estar preparats per afrontar la revolució 4.0, volem ser la primera ciutat mitjana de Catalunya en desplegar les telecomunicacions 5G”.

Carmen Manchón: “Vaig ser la pionera aquí a Igualada en dir que s’havia d’apostar per la indústria dels drons, els drons son el futur”.

20:25 – Es comença a debatre sobre Urbanisme i Habitatge

Carmen Manchón: En urbanisme per ells la seguretat és el principal, “hi ha vies en què la gent s’hi pot fer mal”. També volem un entorn nét.
Pel què fa a l’habitatge proposen un nou POUM.

Jordi Cuadras: El candidat d’Igualada Som-hi comença amb molta empenta. “Tothom que vulgui viure a Igualada ha de poder fer-ho”, diu Cuadras. I afegeix que el govern de Marc Castells no ha fet res en aquest sentit. També proposa ajudes al lloguer des de l’Ajuntament.

Neus Carles: La candidata de Poble Actiu proposa un Pla Municipal d’Habitatge, fent un diagnòstic del problema per després aplicar-ne solucions. També volen fomentar l’habitatge públic a la ciutat i “ens comprometem a pressionar als bancs perquè posin els pisos que tenen buits al lloguer”. “Fan falta diners i voluntat, nosaltres ho farem, cosa que el govern local no ha fet”.

Petita picabaralla entre Marc Castells i Jordi Cuadras sobre el número de desnonaments que va haver-hi a la ciutat l’any 2017. Cuadras defensa que en van ser 1.000 segons la PAH i Castells ho desmenteix

Marc Castells: Acabarem de pagar els deutes dels pisos que es van fer durant el temps d’Entesa per Igualada. “Apostem per les actuacions publico-privades que no generin cap cost pels igualadins”.

Enric Conill: “Un nou POUM és imprescindible”. Afegeix que “la voluntat d’aquest govern en habitatge han estat 25.000 euros”. “El tema del bancs clama al cel, evidentment que els hem d’apretar i recuperar aquests pisos”.

Joan Agramunt: També està d’acord en què s’ha de fer un nou POUM. “El fallit POUM del 2010 no era viable ni econòmicament ni socialment”. “Ens hagués agradat un govern més proactiu en el tema del POUM, l’ha guardat al calaix”. Agramunt fa referència a què l’habitatge és el principal problema que manifesten els igualadins, amb un 33%.

Mentre Agramunt allarga el seu discurs d’habitatge, els altres candidats van fent broma sobre com el temps va corrent.

Neus Carles: “Està molt bé que hi hagi propostes imaginatives, ara fa falta que l’endemà de les eleccions es converteixin en realitat”.

Jordi Cuadras: “En urbanisme volem que tots els barris d’Igualada siguin de primera, amb eix de vianants i eix comercial en tots ells, i amb equipaments per tota la gent”. “Volem que tots els barris d’Igualada bateguin, i per això fan falta artèries i nosaltres hem pensat en les rampes que connectin la ciutat nord sud”.

Marc Castells: “Escoltant els altres candidats sembla que la ciutat estigui molt malament i no és així, s’ha de ser més positiu”. Castells també fa recull de les actuacions que s’han fet durant el seu mandat.

Enric Conill: “No tot és negatiu però tampoc és real aquesta visió de fals cofoisme”. Conill explica la reforma “valenta” del Passeig que proposen des d’Esquerra. “Si parlem de POUM i d’habitatge el seu govern no ha fet res en els darrers 4 anys”, critica Conill a Marc Castells.

Carmen Manchon: “Si una cosa ha quedat clara és que hi ha un problema amb l’habitatge”. I acaba la seva intervenció dient que “és veritat que la majoria de coses que ha fet el govern Castells han estat molt bé”. I Marc Castells respon “doncs, voti’m”.

20:15 – Els candidats responen a breus preguntes de coneixement general de la ciutat. Per cada pregunta encertada del trivial es podrà sumar un minut al temps d’intervenció. Aquests han estat els resultats. Enric Conill, Neus Carles i Carmen Manchón han fallat una de les dues preguntes.

Joan Agramunt 2/2
Enric Conill 1/2
Marc Castells 2/2
Jordi Cuadras 2/2
Neus Carles 1/2
Carmen Manchón 1/2

20:10 – La moderadora, Violeta Gomà, presenta un a un als candidats i els seus equips.

19:55 – És a punt de començar el debat entre els alcaldables. El Teatre de l’Ateneu ja presenta un bon aspecte.