Sant Martí Sesgueioles recupera la Font del Cargolet
S

23 de juliol de 2019

La Diputació de Barcelona ha realitzat el projecte de recuperació de la font del Cargolet i l’arranjament del seu entorn immediat, al municipi de Sant Martí Sesgueioles. Es tracta d’una font de mina amb volta de pedra que recull aigües de nivells freàtics. El projecte, dirigit pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), inclou un estudi històric per posar-la en valor i difondre la seva història, així com facilitar-ne les visites i la seva connexió amb la població.

La font, construïda entorn de 1776, coincidint amb l’aixecament de la casa de Cal Fontanet de la qual en depenia, es troba situada als afores del poble, en el torrent de la Guàrdia, una petita riera que travessa el nucli urbà de Sant Martí Sesgueioles. Es tracta d’una font de mina amb volta de pedra, que recull aigües de nivells freàtics i les condueix per gravetat. És molt semblant a altres exemples de fonts catalanes i també de les Illes Balears datades entre els segles XVIII i XIX.

El projecte incorpora l’estudi històric d’aquesta infraestructura hidràulica i preveu posar-la en valor, difondre la seva història i facilitar-ne el gaudi, les visites i la seva connexió amb la població. Així, el projecte, que inclou unes obres valorades en 198.000 euros i executables en tres fases, preveu la prolongació de l’actual camí de vianants del torrent, fet que permetrà enllaçar la font, descoberta en deslliurar-la de vegetació i de sediments, amb els altres elements patrimonials del municipi lligats a l’ús de l’aigua, com són les fonts d’Emili Donadeu i del Metro, els pous d’en Gomà, així com dels horts i el safareig.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Et semblaria bé fer el debat electoral a la Catalunya Nord?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta