Després de parlar fa alguns dies amb els alcaldes dels quatre municipis del confinament perimetral de la Conca d’Òdena, dijous vam encetar una ronda d’entrevistes amb més representants de municipis de la comarca, que ens ajudaran a veure no només com s’està vivint el confinament en els seus pobles, sinó també quines són les propostes que des dels respectius ajuntaments es pensen fer ara que s’acosta ja certa relaxació.
Tot i que encara no està superada l’enorme i devastadora crisi sanitària que estem vivint com a conseqüència de la Covid-19, és lògic que ja s’estigui iniciant una nova lluita, per a la qual s’hauran de gastar molts esforços: el combat contra les crisi social i econòmica que, almenys durant aquest any, és segur que serà molt important. No només serà un treball de les administracions, també de les entitats socials i econòmiques del nostre territori.
Aquestes son les les respostes de Salvador Vives, alcalde de Capellades.
Com s’està portant el confinament?
Des del govern i com alcalde de Capellades ens vam posar a treballar des del dia 12 de març seguint les directrius i les pautes de seguretat i prevenció que diàriament ens venien marcades pel Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), pel departament d’Educació i el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, vam publicar els decret d’alcaldia necessaris per adaptar-nos als canvis marcats per l’estat d’alarma d’aquesta maleïda pandèmia.
Hem reorganitzat tots els serveis de les instal·lacions i ens de l’Ajuntament, Museu Molí Paperer, Biblioteca Municipal, Escola Bressol i la reorientació de la gestió que fa l’Ajuntament en l’escola pública. Aquesta reorganització també ha afectat a les estructures de funcionament i de la gestió municipals: administració general, intervenció, departament tècnics i servei de registre i de informació als ciutadans. Tots els treballadors i treballadores d’aquestes àrees estan realitzant les seves tasques des de llurs cases per teletreball.
Els treballadors de la brigada, estan treballant per torns rotatius segons les seves competències professionals. Les seves tasques són per solucionar les emergències d’aigua i llum, neteja general, desinfecció especial de carrers i altres emergències que es puguin anar produint. La policia local de Capellades també s’ha adaptat a la nova situació, han informat per megafonia pels carrers sobre les recomanacions que ens hem de quedar a casa, mantenir la distància de seguretat en els carrers i en els establiments que estan oberts, que són essencials
Cada dia ens diem: cuidem-nos, guanyarem la pandèmia, ens en sortirem. Estic segur que d’aquí uns mesos començarem a normalitzar la situació d’abans, però no serà el mateix, no tot serà igual, no pot ser tot igual.
Fins a quin punt les empreses han pogut començar a treballar?
Les empreses de serveis essencials des del primer dia han continuat treballat fent canvis en l’organització de la producció i implantant sistemes de prevenció i seguretat en els treballadors. Alguna empresa, tot i ser de serveis essencials, van haver de reduir els torns de treball perquè molts dels seus treballadors estaven confinats a la Conca i no es podien desplaçar. Altres empreses que no eren essencials han fet pactes amb els treballadors.
Des que el passat dia 14 que és va modificar l’estat d’alarma, les empreses ja poden treballar, les més importants han reiniciat la producció amb reducció de torns i altres empreses estan gestionat ERTO’s totals o parcials.
Teniu constància de problemes de caire social sobrevinguts arran d’aquest episodi de la Covid-19? Què podeu fer ara des de l’Ajuntament?
Hem gestionat la crisi en dues fases, la primera va ser la detecció de les persones vulnerables per la nova situació de confinament a part de les que ja teníem en els serveis socials. Per fer aquesta detecció es van fer unes 500 trucades telefòniques.
A partir d’aquesta fase inicial, hem incorporat noves persones vulnerables i actualment fem un seguiment d’unes 95 persones de servei telefònic o presencial. També portem a dia d’avui uns 110 serveis de suport a les persones grans soles o sense assistència de familiars en la realització de compres d’alimentació, farmàcia, butà i altres serveis per tal que no hagin de sortir.
En la segona fase hem establert les següents mesures per a les persones i famílies vulnerables del municipi que ho necessitin:
– Ampliar el nombre d’hores del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) a les persones grans en situació de vulnerabilitat que ja són usuàries del servei i, en general, reforçar el seguiment de les persones aïllades que presentin perfils de vulnerabilitat.
– Oferir hores de SAD per a totes les persones grans i/o amb discapacitat usuàries de centres de dia per cobrir l’actual situació de tancament d’aquests centres.
– Oferir servei d’àpats a domicili per a totes les persones grans i/o amb discapacitat usuàries de centres de dia que ho necessitin.
– Oferir targetes moneder amb una consignació econòmica per a compra d’aliments per distribuir a totes les famílies vulnerables que ho necessitin. Establir una disposició econòmica inicial de 2.500,00 €.
– Suport a les necessitats educatives de les famílies sense internet ni dispositius mòbils.
Fer front a despeses ocasionades per la situació d’emergència i no contemplades com a despeses ordinàries dels serveis d’informació i atenció a les dones en casos de violència masclista.
Capellades i la seva gent aquesta vegada tampoc ha fallat, hem vist la solidaritat de molts capelladins i capelladines per ajudar en el que fos. Des de l’àrea de Serveis Socials estem gestionant una llista de 30 persones voluntàries que s’han apuntat per donar suport i ajudar en el que calgui.
En aquests moments estem tots molt consternats per totes les persones que ens estan deixant, moltes conegudes de la nostra vila, la bandera de l’Ajuntament està a mig pal en senyal de dol.. Quan tot això acabi buscarem la manera de fer el reconeixement i el comiat que es mereixen.
A nivell d’impostos i taxes, ja heu decidit què fareu?
El govern de Capellades estem fent els deures i els continuarem fent, buscarem el suport econòmic d’on sigui, per ajudar a les persones més febles, les identificades en els nostres serveis socials i totes les noves situacions que es donaran a partir d’ara.
Hem dissenyat un pla de suport econòmic complementari a les famílies, als establiments comercials i a les activitats empresarials del municipi amb diverses mesures de caràcter econòmic:
– Augmentar la partida de benestar social per fer front als ajuts socials a famílies que puguin acreditar la reducció d’ingressos fruit d’una modificació de la seva situació laboral.
– Ajornar el pagament de l’Impost de Béns Immobles (IBI) i Vehicles.
– Suspendre temporalment la taxa de la llar d’infants per servei no prestat mentre s’allargui l’estat d’alarma.
– Ajustar la liquidació de les terrasses de bars i restaurants i de les parades del mercat setmanal al temps real d’ocupació de l’espai públic.
– Reduir el termini dels pagaments a proveïdors de serveis i obres per evitar que es trenqui la cadena de pagaments i no perjudicar la liquiditat de les empreses.
– Congelar possibles procediments de cobrament iniciats per via executiva.
Modificareu el pressupost municipal per adequar-lo a la nova situació que tindrem quan s’aixequi el confinament? Com ho plantejareu?
Des dels primers indicis de la situació, es va utilitzar de forma immediata el Fons de Contingència, que el govern de Capellades havia previst en una de les partides del pressupost pel 2020.
Un cop passada aquesta situació, valorarem totes les noves realitats econòmiques i socials del teixit de la nostra Vila, per tal de revisar, reorientar i replanificar si escau el pressupost 2020. Farem el que sigui necessari.
De quina manera creieu que Generalitat, Diputació o Estat poden ajudar als petits municipis com el vostre? De moment, esteu satisfets?
Capellades no hem patit el confinament perimetral de la Conca d’Òdena, però sí que n’hem patit les conseqüències.
Molts capelladins treballen en algun dels pobles de la Conca i no han pogut anar a treballar, i no tenen resolt l’atur com els altres treballadors de la zona.
Tots sabem que la solució econòmica global no depèn dels Ajuntaments, està en mans dels governs de Catalunya i principalment el de l’Estat Espanyol. Des de l’Ajuntament de Capellades farem sentir la nostra veu perquè es posin les piles i que aquesta vegada la crisi no la paguem els de sempre. Cal que l’Estat permeti als ajuntaments modificar la regla de la despesa i poder incorporar en els pressupostos el romanent que tenim molts ajuntaments per realitzar accions de millores necessàries i sostenibles, que a la vegada donaran feina a les persones en atur. D’altra banda, ara és quan hem vist les conseqüències d’aquelles retallades a la sanitat del 2008… Els serveis sanitaris són intocables. Hem d’exigir que s’han de destinar els recursos perquè no torni a passar.