Marta Calzada i Pagès, gerent de Finques Rambles: “La realitat virtual permet al client veure immobles sense moure’s de casa”
M

3 de maig de 2020

Marta Calzada i Pagès, gerent de Finques Rambles. És Agent de la Propietat Immobiliària, experta en el sector immobiliari, formada en estudis immobiliaris per la Universitat Politècnica de Catalunya i Postgrau en gestió immobiliària a la Universitat Ramon Llull, té una trajectòria professional de 25 anys en el sector. Actualment és membre de la junta directiva de la Unió Empresarial de la Anoia.

Com està afectant la crisi de la Covid-19 a les agències immobiliàries?
Al ser empreses de serveis no essencials estem tancats al públic i no ens és permès desenvolupar la nostra activitat habitual com fer visites als immobles o reunir-nos amb els nostres clients. Podem teletreballar i fer gestions administratives com l’administració de finques. Ara més que mai la nostra funció és ajudar a les persones, a aquells que volen vendre, comprar o llogar el seu immoble. Estem al seu costat i els acompanyem i assessorem en la situació actual tenint en compte les circumstàncies personals i les necessitats de cadascú.

Aquelles persones que estaven en el procés de recerca d’un habitatge, en quina situació han quedat? Els podeu oferir algun servei?
Ara mateix s’han d’esperar però els podem ajudar. Tot i que no podem realitzar visites als immobles, disposem d’eines de treball en entorn digital com els tours virtuals, que permeten visitar els immobles com si estiguessis a dins però sense moure’t de casa. És un tour immersiu, molt realista, amb tots els detalls i amb imatges d’alta qualitat. Fins i tot permet veure el plànol del pis o la casa i prendre mides de les habitacions. Aquest és un servei diferencial que oferim i als clients els agrada molt ja que els permet avançar en la cerca del seu habitatge.

Les noves tecnologies estan molt presents a la vostra empresa?
Sí, sempre apostem per innovar i disposar de les últimes tecnologies en l’entorn digital. Utilitzem eines com la signatura digital o reunions per videoconferència amb els nostres clients.
La realitat virtual ja fa 4 anys que vam començar a incorporar-la per ensenyar els immobles, primer amb un sistema més senzill i, des de fa un any, invertint en aquesta tecnologia més innovadora de tours virtuals per oferir la màxima qualitat.
Aprofitant aquesta inversió que vam fer, ara estem treballant en un nou projecte de difusió per donar suport a projectes culturals i a equipaments d’interès. Volem crear un espai virtual per apropar a la gent espais que ara estan tancats, ajudar al talent jove que no té espai i donar-li suport i difusió. Aviat el tindrem desenvolupat conjuntament amb una nova pàgina web, més immersiva i interactiva.

Parlem una mica de lloguers. El propietari està obligat a acceptar una rebaixa del lloguer d’un habitatge o local comercial? Quines opcions hi ha?
No hi està obligat si el propietari és un particular. Segons l’últim reial decret aprovat pel govern hi ha diferents fórmules pel que fa a les facilitats de pagament però aquestes estan sotmeses a que el propietari sigui gran tenidor (propietari de més de 10 immobles) o empresa, i que l’arrendatari compleixi els requisits de ser persona econòmicament vulnerable. El millor és arribar a un acord entre les dues parts.

Si durant aquests mesos se’ns acaba un contracte de lloguer, com s’ha de procedir?
Es pot sol·licitar una pròrroga extraordinària de fins a 6 mesos, des de l’entrada en vigor del reial decret i fins a 2 mesos següents a la finalització de l’estat d’alarma.

Com es poden evitar els impagaments de lloguers en un període econòmicament tan complicat com el que estem patint?
La millor manera és anticipar-se a qualsevol problema i per tant negociar un acord entre les dues parts. És com estem solucionant la majoria dels casos que ens estem trobant. Ens ha sorprès positivament la bona voluntat de la majoria dels propietaris amb qui hem parlat i la comprensió envers la situació dels seus arrendataris.

Per al mercat de l’habitatge, com preveus la sortida a aquesta crisi?
En aquests moments ningú ho sap, estem en un moment d’incertesa i a l’expectativa de com evoluciona l’economia a nivell global.
Pel que fa al mercat de lloguer d’habitatges, hi segueix havent molta més demanda que oferta, venim d’una situació en què l’habitatge de lloguer era escàs amb tendència a pujar preus. Estimem que hi pot haver un petit repunt a la baixa de preus amb tendència a estabilitzar-se però seguirem amb un reduït estoc d’habitatge de lloguer.
Pel que fa a les compra-vendes, probablement hi haurà una disminució en el nombre de transaccions durant els propers mesos degut a la incertesa. Moltes famílies tenen por a allò desconegut i els seus diners no aniran a consum sinó a estalvi; n’hi haurà d’altres que estaran a l’expectativa que s’estabilitzi la seva situació laboral.
Tanmateix, és probable que els preus es vegin afectats, amb tendència a la baixa, però dependrà molt de les necessitats i de la situació de cada propietari i de l’interès en poder materialitzar operacions a curt termini. Les necessitats seran les que marcaran l’ajustament dels preus de mercat. Tot i així, hi ha immobles que no baixaran de preu. Un bon producte, ben situat, ben orientat i de qualitat, sempre estarà buscat i ben valorat.
Tot apunta que hi haurà una parada del mercat immobiliari aquest 2020 i una baixada de preus, però crec que és conjuntural i que el 2021 començarà la recuperació. El que és clar, és que aquesta situació és molt diferent a la del 2008, on el sector immobiliari estava totalment sobredimensionat, amb un gran excés d’oferta, i amb els bancs que van restingir l’accés al crèdit. Ara els bancs tenen absoluta solvència, poden donar crèdits, i amb interessos molt baixos.
La nostra tasca, ara més que mai, consisteix en detectar les variacions del mercat i a tal efecte acompanyar als nostres clients en la presa de decisions. En el futur més pròxim els professionals més preparats seran als qui menys afecti aquesta situació. La capacitat de reacció, capacitat d’adaptació dels negocis, estratègies, teletreball i les eines digitals, seran claus.

 

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus que Igualada necessita més carrils bici?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta