21 C
Igualada
Dijous, maig 19, 2022

Pròpolis, gelees i beneficis en aquesta època de canvi de temps

Genar Esteve
Farmacèutic i Tècnic en Ortopèdia

Encara que són productes diferents, la gelea reial i el pròpolis venen de les abelles. Tots dos posseeixen multitud de beneficis i propietats per a la nostra salut, sobretot en l’època que ens trobem, on el canvi de temps és l’única variable fixa.

El pròpolis és una substància a base de resina que les abelles agafen dels arbres i altres vegetals i utilitzen per segellar les cel·les en el rusc donant estabilitat a l’estructura i protegint-la enfront de paràsits perillosos. Nosaltres ho aprofitem de la mateixa manera que les abelles: com a fungicida i antisèptic. A més, el pròpolis conté una gran quantitat de nutrients i vitamines.

La gelea reial, d’altra banda, és un aliment que produeix la mateixa abella per a la seva reina. Es tracta d’un aliment sorprenent amb múltiples propietats i beneficis. És rica en vitamines, especialment del grup B, en minerals i oligoelements. No només serveix per millorar el nostre sistema immune, sinó que també millora la nostra pell, el nostre sistema nerviós, protegeix el nostre fetge i oxigena el cervell.

La gelea reial sempre ha estat relacionada amb un dels seus parents més pròxims, la mel, posseïdora d’increïbles propietats nutricionals. Unes qualitats que aquest derivat també comparteix i que, per a molts, resulten desconegudes. No obstant això, qualsevol que conegui el seu procés d’elaboració intueix els beneficis que pot aportar al nostre organisme. I és que la gelea reial és una substància que segreguen les abelles joves a través d’una glàndula situada al cap del mateix insecte.

La gelea reial i el pròpolis són els productes estrella durant els canvis estacionals, i això es deu a la seva composició. La gelea reial està composta en un 60% d’aigua, un dels motius principals pels quals és tan saludable. La resta de la seva estructura, un 40%, correspon als sucres -especialment glucosa i fructosa-, les proteïnes i el greix. No obstant això, el protagonisme recau sobre les vitamines B1 i B5, aquesta última en gran quantitat. A més, inclou antibiòtics naturals, albúmines i aminoàcids com l’arginina, la serina o la glicina. Sense oblidar els minerals com el ferro, el calci, el manganès i el potassi. Aquesta combinació de nutrients ha convertit a la gelea reial en un aliment amb efectes terapèutics, motiu pel qual en l’antiguitat era considerat un producte estrany i extremadament costós, reservat per a rics i nobles.

Són útils també per aportar-nos l’energia necessària per a afrontar la jornada i reduir la sensació de fatiga. Alguns estudis també han demostrat que incrementa la resistència física i mental. La seva influència en el sistema nerviós també podria millorar els símptomes de la depressió, l’esclerosi múltiple o l’alzheimer, entre altres malalties d’importància.

Compartir
Genar Esteve
Farmacèutic i Tècnic en Ortopèdia

Més notícies

Últimes notícies

El Museu de la Pell prepara diverses activitats pel Dia Internacional dels Museus

Fins el diumenge 22 de maig hi haurà portes obertes al Museu de la Pell i a l’Antiga Adoberia de Cal Granotes en l’horari...

L’Escolania de Montserrat arriba en concert a Calaf

Aquest divendres 20 de maig, el Casino de Calaf portarà en concert a l’Escolania de Montserrat. El recital serà  a les 20.30 hores a...

El Ball de diables de La Llacuna celebra el 20è aniversari

El dissabte dia 21 de maig, el Ball de diables de Llacuna celebra el vintè aniversari de la seva vessant tradicional, amb un seguit...

Restablert el servei de trens d’FGC a la línia Llobregat-Anoia

El servei de trens de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) s'ha restablert aquest dijous al matí entre les estacions de Sant Boi...

Laura Aubert i Bernat Cot interpreten “Els secundaris”, al Teatre de l’Aurora

Aquest cap de setmana arriba al Teatre de l’Aurora Els Secundaris, un homenatge als actors i actrius que no es recorden. El nou espectacle...
Compartir