El projecte Erasmus de l’INS Pla de les Moreres traspassa les aules en nom de la llibertat
E

21 de desembre de 2016

L’acolliment d’una quinzena d’alumnes de 12 a 18 anys i diferent origen, s’ha compaginat amb el treball entorn al tema triat pel centre vilanoví: la llibertat d’expressió. Els 15 alumnes, acompanyats d’una dotzena de professors, venien de cinc països europeus amb els quals l’institut vilanoví compartirà el projecte “GET MOVING: take part in the future!” durant dos anys: Finlàndia, Polònia, Portugal, Eslovènia i Letònia.

La satisfacció entre l’alumnat i el professorat de l’INS Pla de les Moreres per la setmana compartida amb la delegació europea ha estat més que evident. Així ho han explicat també a Ràdio Nova des de la direcció del centre, la coordinació pedagògica i els propis protagonistes. Paula García, una de les alumnes que ha tingut oportunitat de fer l’acolliment d’una alumna portuguesa a casa seva, ha destacat els lligams d’amistat que s’han establert, l’aprenentatge de la llengua anglesa, entre altres, i la riquesa de la diversitat. També en Gabi Iurian, un dels alumnes de Dibuix visual ha destacat el valor d’aquestes relacions d’intercanvi cultural.

A banda de la convivència i l’experiència viscuda a nivell més personal, des de l’institut també han destacat el treball conjunt realitzat que ha superat les expectatives de l’organització. El director, Pep Martí, s’ha mostrat molt content i ha agraït la implicació de tothom: famílies, alumnes i professorat “per la participació, la responsabilitat assumida, la feina extraordinària que han fet i el resultat final”.

Durant la setmana del 12 al 16 de desembre van treballar sobre el monogràfic de la llibertat d’expressió, un tema que com reconeixen, “continua sent, avui dia, espinós”. Com ens explicava la coordinadora pedagògica, Fina Termens, des de Vilanova del Camí van decidir treballar el tema “de manera agosarada i en diferents àmbits, mentre que entre els centres convidats, alguns van abordar-lo des d’aspectes més específics, com la política i la religió en el cas de Polònia”.

Tot i que el tractament transversal, els continguts artístics han tingut un pes determinant o si més no, molt visual, i fins i tot ha deixat testimonis gràfics.

En Gabriel Iurian va ser un dels alumnes premiats per la seva creació artística, un dibuix seleccionat a l’exposició que es pot veure al vestíbul de Can Papasseit. Amb la seva obra volia manifestar que no tothom pot expressar-se lliurament i va dibuixar una dona amb una mà a la boca.

A la plaça de Can Papasseit també queda el testimoni d’aquesta setmana monogràfica. En un dels seus extrems, en un dels murs, queda el grafit realitzat per l’artista anoienc Dazo, amb el lema del projecte.

Dimecres, es va fer l’acte central a Can Papasseit. Paula García explica que la cerimònia va servir per “representar la censura en l’art” i per recordar lluites històriques en la reclamació de la llibertat d’expressió. L’acte va acabar al pati de l’Escola Marta Mata, amb l’enlairament de la càpsula del temps i de molts globus carregats de desitjos per continuar avançant en l’eixamplament de la llibertat.

El que també va quedar clar el passat dimecres, en l’acte central d’aquesta setmana Erasmus és que l’INS Pla de les Moreres ha deixat el llistó molt alt. Així ho van manifestar les autoritats educatives de la comarca i dels Serveis Territorials que van participar en la cerimònia. També des de les delegacions estrangeres, tal i com assenyala el director del centre vilanoví, Pep Martí, van destacar que “el centre ha estat capaç de fer copartíceps del projecte educatiu a tota la població i això és molt important”.

Eslovènia serà la nova destinació d’aquest Erasmus + el mes de maig de 2017. Viatjaran tres o quatre alumnes vilanovins que seran triats per la comissió Erasmus tot depenent del tema a treballar i en funció de les demandes dels centres d’ensenyament requerides per cada país.

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta