8.1 C
Igualada
Divendres, febrer 3, 2023

Poble Actiu aposta per aplicar un IBI progressiu segons el nivell de renda

Poble Actiu va presentar en roda de premsa les propostes en matèria de fiscalitat i economia. En l’àmbit de la fiscalitat, l’alcaldable de la candidatura de Poble Actiu, Neus Carles, va explicar que “volem avançar en una fiscalitat progressiva que incorpori mesures per mitigar la desigualtat social, un deure de les administracions públiques que a nivell municipal no podem defugir”. Carles valorava que “l’IBI que paguem els igualadins és alt, i això permet obtenir uns recursos necessaris per uns serveis públics que volem millorar i no reduir”, però al mateix temps recordava que “cal tenir present que moltes famílies amb rendes mitjanes i baixes no tenen cap ajut per fer front a un impost com l’IBI que els pot resultar un fort sotrac”. Davant d’això, va afegir, “reivindiquem una fiscalitat progressiva en la que cada llar pagui l’IBI en funció del seu nivell de renda, uns impostos que lluitin contra la desigualtat i contribueixin a la transformació social”.

Per aquest motiu, i al marge de les bonificacions que la llei estableix per famílies nombroses o monoparentals, Carles ha explicat que “l’Ajuntament només ofereix ajudes al pagament de l’IBI per a majors de 65 anys, i nosaltres volem ampliar aquesta mesura a tota la població, sense distinció d’edat, però sempre amb criteris de renda.” Per fer front a aquesta despesa, Carles apostava per “aplicar un increment de l’IBI al 10% dels edificis de major valor de la ciutat, habitatges al marge, mesura que contempla la llei i que moltes altres ciutat catalanes han adoptat fa temps.”

Acabar amb la política de grans superfícies comercials de Castells
En referència al consum i comerç, Neus Carles va recordar que “la superficie destinada a grans establiments comercials a Igualada s’ha doblat en els darrers cinc anys”. Carles es va comprometre a aturar les modificacions urbanístiques a mida “que el govern Castells no s’ha cansat de fer per facilitar la implantació de grans superfícies comercials” alhora que va apostar “per reforçar les polítiques de suport al comerç local” i també “vetllar per que les grans superfícies paguin l’IAE més alt que la normativa estipula” per ajudar així a “finançar mesures de dinamització del comerç local i de productes ecològics i de proximitat”. Entre aquestes, l’aposta per crear “el Parc Agrari de la Conca d’Òdena acompanyada de la creació de circuits curts de comercialització de productes agroecològics de la Conca d’Òdena”.

Més diversificació econòmica i atenció a col·lectius específics
Per la seva banda, Toni Olivé, número quatre de la candidatura, va explicar que “les apostes econòmiques del govern estan poc diversificades malgrat a banda dels sectors tradicionals (tèxtil, pell, metall) hi ha altres sectors emergents com les TIC”. Olivé va recordar que “l’Ajuntament prioritza la concessió d’ajuts a empreses i a agrupacions tradicionals, limitant-se a finançar els projectes que li presenten les mateixes agrupacions sectorials” sense fixar unes condicions que evitin “que la gestió no sigui transparent, ni pel que fa als resultats assolits ni als beneficiaris dels ajuts”, motiu pel qual assegura que és necessari “revisar els criteris per a la concessió d’ajuts a empreses i a agrupacions d’empreses”.

Toni Olivé també va assenyalar que “la manca de diversificació per sectors d’activitat té una incidència directa en l’ocupació, ja que l’atur a Igualada és superior a la mitjana catalana, especialment en el col·lectiu de dones de 45 a 65 anys”. Per això creuen necessari reforçar les polítiques actives adreçades a persones majors de 45 anys en situació d’atur de llarga de durada, així com prioritzar al sector de les dones en el Programa 30+, adreçat a persones en situació d’atur de 30 o més anys i de baix nivell formatiu. A banda, la candidatura municipal d’esquerres també proposa crear un pla d’Impuls de l’economia social i solidària amb l’objectiu d’oferir un suport especialitzat a la creació d’empreses d’economia social i solidària, i la coordinació i difusió dels serveis supramunicipals de foment del cooperativisme.

Compartir

ESCRIU UN COMENTARI

Més notícies

Oriol Solà deixa la presidència dels Moixiganguers d’Igualada

Oriol Solà Solà ha estat president dels Moixiganguers d'Igualada des de fa set anys. Avui, ha fet un comunicat al seu perfil d'Instagram on...

Toni Bou arrenca un nou mundial sota sostre com a màxim favorit

Aquest diumenge a les cinc de la tarda, al Palau Sant Jordi de Barcelona, comença el campionat del món de trial sota sostre. Serà...

Nou espai d’esbarjo per a gossos, al carrer de la Mercè de Montbui

L’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui ha habilitat recentment un nou espai per a l’esbarjo dels gossos. Aquest espai es troba al lateral del...

Últimes notícies