20.1 C
Igualada
Dissabte, setembre 25, 2021

Pensions

Aquest article ve a compte d’un encàrrec que em va fer un bon amic meu que, pel que es veu, em segueix en els articles que La Veu em publica, cosa que li agraeixo.

Ell, jubilat, em va dir:
– Per què no parles de les pensions?
– No pateixis -li vaig contestar-, que tu no tindràs problemes.
– Doncs parla d’això -va respondre ell-, que quedarem tranquils.

Quant a les pensions, el primer que hem de tenir present és que n’hi ha de dos tipus: la contributiva, que depèn de la Seguretat Social (SS), i la no contributiva, que és per la subsistència de les persones necessitades, traspassada a les comunitats autònomes.

En la primera, tal com el seu nom determina, cobres pel que has pagat quan compleixis els requisits que la SS té establerts; la segona és per a aquells ciutadans que, trobant-se en situació de necessitat protegible, manquin de recursos suficients per a la seva subsistència en els termes legalment establerts, encara que no hagin cotitzat mai o el temps suficient, almenys durant els últims 15 anys, que és el període mínim per rebre el 50% d’una pensió de nivell contributiu (SS).

El recurs econòmic més important de les pensions contributives són les cotitzacions de les persones obligades, treballadors i empresaris, i en segon lloc les aportacions de l’Estat.
Dit això, òbviament, per no pagar les pensions hauria de fer fallida l’Estat; altra cosa és que s’estan fent mans i mànigues per allargar l’edat de jubilació i endurir les prestacions.

Per què? Des de l’any 2011 les cotitzacions esmentades no cobreixen les despeses de les jubilacions, l’Estat aporta la resta per cobrir el dèficit; l’any passat, el 2020, els ingressos en milions d’euros de la SS van ser de 152.044,23, i les despeses de 171.883,93. L’Estat ha aportat els quasi 20.000 milions d’euros que faltaven.

Actualment, per cada jubilat hi ha 1,93 persones que cotitzen a la SS, sent l’òptim 2,5 persones per cada jubilat, d’aquí el dèficit actual, però el problema són les previsions de futur. El 2050 es preveu que per cada 1,5 persones que cotitzin hi hagi un jubilat, amb la qual cosa l’Estat hauria d’aportar un dèficit exorbitant, d’aquí que es busquin solucions.

Aquestes solucions, entenc, no són l’acord que van firmar el passat 1 de juliol entre el govern i les forces socials. Aquí el que s’ha pretès és mantenir el poder adquisitiu dels pensionistes en eliminar el factor de sostenibilitat de la reforma del 2013, que suposava una devaluació de les pensions en termes reals, per una revaloració respecte l’IPC, blindant-lo quan sigui negatiu.
De solucions de futur n’hi ha moltes: des d’augmentar els sous, (augmentarien les cotitzacions), fomentar la immigració (augmentaria el número de cotitzacions) fins a la que s’ha dit, allargar l’edat de jubilació i endurir les condicions…
No sé qui donarà la solució, si el nou govern de Madrid o les directives que ens enviïn des de de Brussel·les, tenint en compte que el problema de fons és que a Espanya hi ha una taxa d’atur del 16,2 % (INE) i un 39,9 %d’atur de menors de 25 anys, sent líders d’Europa!

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Parlem Telecom obre botiga a Igualada

Igualada és un municipi estratègic per garantir el creixement a l’interior de Catalunya de Parlem Telecom, que està executant un pla d’obertura de botigues...

A la Boutique Hotel Cal Roure, “Plou a l’escala”, de Kima Guitart, o l’art de pintar les sedes

La Boutique Hotel Cal Roure, a la plaça de l’Ajuntament, més enllà de donar vida a un singular edifici del patrimoni arquitectònic igualadí, amb...

El Casal de Calaf celebra el 125 aniversari amb una gran festa

Aquest diumenge el Casal de Calaf està de festa: compleix 125 anys i per celebrar-ho ha programat diversos actes. A les 12 del migdia es...

Les obres de la plaça Picasso de Vilanova, a punt de començar

L’Ajuntament de Vilanova del Camí entoma una de les obres més importants del mandat, la remodelació de la plaça Picasso, una de les més...

“Hem de ser responsables i pensar en global. Que les oportunitats vinguin és millor que buscar-les fora”

El proper 24 d’octubre Jorba viurà una consulta popular per conèixer la seva postura sobre el polígon industrial inclòs en el Pla Director Urbanístic...
Compartir