PAH Anoia comença una roda de reunions amb els Ajuntaments de la comarca
P

6 de juny de 2016

La Llei 24/2015, de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, ha donat eines als Ajuntaments per fer front als desnonaments, als talls de subministraments i per mobilitzar l’habitatge buit en mans d’entitats financeres durant els últims 9 mesos. Durant aquest temps la Llei, sorgida d’una Iniciativa Legislativa Popular i avalada per més de 150.000 signatures, ha demostrat la seva utilitat, tot i que la gran majoria d’Ajuntaments no s’han atrevit a aplicar-la en tota la seva extensió. Nombrosos col·lectius que lluiten contra l’exclusió social, com les Treballadores Socials de Catalunya, els Bombers, la Confederació d’Associacions de Veïns de Barcelona i la Federació d’AMPAs de Catalunya ( FAPAC) han mostrat el seu suport a la llei, i han manifestat que “salva vides”.
Des de dimarts 30 de maig, la Llei 24/2015 es troba suspesa degut al recurs que el Govern en funcions de Mariano Rajoy va presentar al Tribunal Consitucional. Entre d’altres articles, queda suspesa l’obligatorietat dels bancs d’oferir un lloguer social, així com la mobilització d’habitatge buit a través de la cessió obligatòria. La realitat que pateix la nostra comarca en matèria d’habitatge és molt greu, i la suspensió de la Llei l’agreujarà encara més, deixant a moltes persones sense alternativa habitacional mentre els bancs acumulen pisos buits i inicien un nou episodi especulatiu.
Per aquest motiu, les PAHs de tot el territori ens estem reunint amb els nostres Ajuntaments, per tal de presentar-los el document “Proposta d’Actuacions urgents i coordinades pel dret a l’habitatge i els subministraments”, que recull les accions que, al nostre parer, els Ajuntaments haurien d’aplicar de forma coordinada, amb urgència i de forma prioritària per donar resposta a les situacions de pèrdua d’habitatge i pobresa energètica.
Es tracta de mesures d’urgència a activar des de ja per cobrir el buit dels articles impugnats mentre no es creen els instruments per substituir-los. Estem parlant, entre d’altres, de:

• Mesures per solucionar l’emergència habitacional: posar multes als habitatges buits dels bancs, o ajudes per evitar desnonaments. La impugnació de la Llei 24/2015 es traduirà en un imminent nou pic de desnonaments, així que és prioritari que l’Administració Pública (Generalitat i Ajuntaments) garanteixi el reallotjament adequat de moltes famílies, i resolgui ja la necessitat imperiosa de mobilitzar habitatge buit.

• L’aplicació de la part de la Llei 24/2015 sobre pobresa energètica, que continua vigent, i que ha evitat prop de 30.000 talls a tot Catalunya.

Des de PAH Anoia hem començat una roda de reunions amb els Ajuntaments de la comarca, per presentar-los el document de propostes, i demanar-los el seu compromís públic amb l’aplicació de les mateixes.
D’aquí uns dies informarem públicament dels resultats d’aquestes reunions (que ja hem mantingut amb els Ajuntaments de Vilanova del Camí, Piera, Capellades i la Torre, i en breu ho farem amb el d’Igualada, Montbui, Òdena, i la resta de municipis), i farem un seguiment públic del compliment dels compromisos que surtin de les reunions.

Comparteix l'article:

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta