Nova picabaralla a Cabrera d’Anoia entre ERC i PSC amb les ordenances fiscals de fons

23 d'octubre de 2020

Altra vegada enrenou polític a Cabrera d’Anoia. El poble sembla condemnat a ser una olla de grills de manera continuada, producte de la severa radicalització de les relacions polítiques entre govern i oposició. Tant és qui mani, sempre hi ha ball de bastons.

La justícia, pel mig
Aquests dies ha tornat a circular -intencionadament, és clar- una provisió judicial de maig de 2018 en la que la jutgessa d’instrucció número 3 d’Igualada iniciava accions judicials per la via penal contra l’alcalde Jaume Gorrea (ERC) per un escrit d’acusació de la fiscalia provincial de Barcelona.

Tot plegat neix en un decret, el 19 de desembre de 2011, quan Gorrea va tirar endavant el projecte de sanejament del camí de Canaletes a Sant Jaume Sesoliveres per un valor de 209.992 euros, adjudicant-lo a l’empresa Construccions Jordi Riera. Sembla que la decisió corresponia al ple municipal i no a l’alcalde, perquè el cost del projecte superava el 10% dels recursos ordinaris del pressupost de l’Ajuntament, tal i com marca la llei vigent. Tampoc es va fer publicitat del projecte, i no tenia l’aval del departament d’Economia i Finances de la Generalitat. A més, el fiscal apunta que Gorrea feia referència a un “acord inexistent d’un ple municipal per al qual s’hauria aprovat l’oferta de l’empresa com a més avantatjosa”.

Jaume Gorrea i Salus Monteagudo, en una imatge d’arxiu

Com que Gorrea ho va resoldre, segons la fiscalia, per la via directe del decret, l’acusació li demana 9 anys d’inhabilitació per un delicte de prevaricació. Ara sembla que aquesta diligència judicial (Prodediment abreviat 7/2008) estaria ja en la fase de fixar la data del judici. La Veu ha intentat conèixer la versió de l’alcalde Jaume Gorrea sobre aquest assumpte, sense èxit.

Acord d’ERC amb Ciutadans
Com que Esquerra no té majoria a l’Ajuntament, va optar per pactar amb l’únic regidor de Ciutadans (C’s) que va sorgir a les últimes eleccions municipals, l’any passat.
La situació ha indignat el PSC, perquè aquell regidor, Antonio Lanuza, va plegar i el seu substitut a la llista, Gabriel Medina, ha estat ara “alliberat”. És a dir, tindrà un sou municipal de 22.500€. Això és va aprovar el passat 13 d’octubre.

Salus Monteagudo (PSC), exalcalde i ara a l’oposició, explica que “Cabrera és un poble amb molt pocs recursos propis. Recordar que en els pitjors moments de la crisi es va arribar a un 39% d’atur, tenim molta gent amb ajudes, i una altra molta que per prudència es troba a l’expectativa de la segona onada d’aquesta Pandèmia, que té asfixiades econòmicament moltes famílies. Tenim un alcalde que no va guanyar les eleccions municipals de 2019, processat per prevaricació, i, per acabar-ho d’arreglar, perquè el regidor de Ciutadans li doni suport, li ha de donar una retribució de 22.500 euros. És indignant i una vergonya per Cabrera i per la comarca”. S’ha de destacar que Medina forma ara part del Grup Mixt.

Ple mogut
En el darrer ple, els regidors del PSC van abandonar el saló de plens durant l’aprovació de les ordenances fiscals (taxes i impostos) pel 2021, acusant al govern d’apujar-los un 20%, i argumentant que l’alcalde no els va oferir dret a rèplica.

Aquí sí que ERC va fer un comunicat, explicant que l’Ajuntament arrossega un dèficit de 500.000€ i està seguint un pla de viabilitat econòmica que li tutela la Diputació. “El nostre municipi no pot endeutar-se més, sinó prendre decisions per corregir el que l’oposició considera normalitat, perquè ha quedat molt clar que la seva manera de governar és gastant els diners dels veïns i veïnes de Cabrera d’Anoia amb total irresponsabilitat”. Per al govern l’actitud del PSC “és de vergonya democràtica i política”, i reclamen que “abandoni la crítica, la política de destrucció, i la mentida”.

El govern aclareix que l’IBI s’apujarà una mitjana de 20€, les escombraries un 8%, el 50% la neteja de fosses sèptiques i dos euros l’impost de vehicles.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari