Més de 100 persones amb discapacitat volaran aquest dissabte a l’aeròdrom
M

1 d'octubre de 2021

Aquest dissabte l’aeròdrom d’Igualada-Òdena acollirà la III Jornada d’Aviació Adaptada després que l’any passat no es pogués realitzar. Finalment, l’organització ha tancat les inscripcions amb 105 persones amb discapacitat que volaran, 20 avionetes amb els seus pilots voluntaris i 100 persones que faran voluntariat amb diferents tasques assignades i aconseguiran la fita de fer gaudir del vol i d’un dia dedicat a l’aviació i la discapacitat.

L’edició d’enguany pren més importància que mai, després que la pandèmia hagi estat molt dura per a tothom, però sobretot per a les persones amb discapacitat que normalment ja viuen amb barreres i que la covid encara els hi ha posat més difícil. Així, l’organització afronta aquesta edició amb més il·lusió que mai. D’altra banda, el president de l’Associació d’Aviació Adaptada, Carlos de Albert, explicava que “aquesta pandèmia ens ha d’ajudar, com a societat, a ser més empàtics i fer-nos una idea de com les persones amb discapacitat vivim el nostre dia a dia, amb moltes dificultats per realitzar les rutines quotidianes d’un dia qualsevol.” De Albert afegia “poder oferir la possibilitat de volar és el nostre granet de sorra per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i fer de l’aviació una activitat inclusiva”

Des de les 10 del matí i fins les 5 de la tarda s’enlairaran les avionetes amb les persones amb discapacitat. Es realitzaran més de 200 maniobres. Cada usuari disposarà d’un voluntari que en tot moment li farà de suport. Es compta amb un equip de voluntaris format per fisioterapeutes, psicòlegs, pilots, mecànics d’aeronaus, estudiants d’enginyeria aeronàutica… I és que l’organització ha rebut sol·licituds de persones oferint-se per a col·laborar de perfils molt diversos procedents de Catalunya i de fora de Catalunya. Aquest fet es repeteix cada edició i l’organització ho posa molt en valor.

La Jornada d’Aviació Adaptada té l’objectiu d’apropar el món de l’aviació al món de la discapacitat i aconseguir que les persones amb alguna discapacitat puguin gaudir del plaer de volar sense obstacles, voreres… i gaudir del paisatge a vista d’ocell. L’entitat organitzadora, Aviació Adaptada, lluita per una accessibilitat universal on tothom pugui tenir les mateixes oportunitats i sobretot que les persones amb discapacitat puguin gaudir de les mateixes oportunitats dintre del mon de l’esport i de l’oci, vivint noves sensacions i empoderant-les.

La Jornada s’internacionalitza

En aquest afany de millorar l’accessibilitat de l’aviació i difondre-la més enllà de les nostres fronteres, la tasca de l’entitat està donant els seus primers fruits a nivell internacional. Enguany, la jornada comptarà amb un participant molt especial. Es tracta del pilot i bioquímic Philippe Carette, col·laborador de la Universitat d’Enginyeria Aeronàutica i Aeroespacial de Toulousse ISAE-SUPAERO, on està liderant un projecte d’adaptació universal desenvolupant un exoesquelet que serà capaç de moure les cames de persones sense mobilitat per a pilotar avions. Carette, que es mou en cadira de rodes, arribarà volant des de França amb el seu avió MCR4S de quatre places adaptat amb una adaptació dissenyada per ell.

Un projecte solidari

L’activitat és una iniciativa de l’associació Aviació Adaptada i compta amb la col·laboració estreta de l’Ajuntament d’Igualada, l’Ajuntament d’Òdena, el Consell Comarcal de l’Anoia, la Diputació de Barcelona, Aeroports de Catalunya, Federació Aèria Catalana i el grup Àuria. A més, s’hi han abocat desinteressadament i molt activament empreses i entitats de la comarca i fora de la comarca, un total de més de 100 persones voluntàries que faran possible que la jornada es pugui realitzar, entre ells i elles professionals fisioterapeutes, pilots, controladors aeris, psicòlegs i persones anònimes que realitzaran tasques de suport logístic a la zona del bar, pàrquing, tallers, muntatge…

La Jornada d’Aviació Adaptada ha trobat a la comarca de l’Anoia, el suport del teixit social, administratiu i empresarial que han destinat esforços i tot tipus de recursos per aconseguir que l’aeròdrom d’Igualada-Òdena sigui la seu d’un projecte que encaixa amb la projecció de la infraestructura i la sensibilitat i generositat del territori.

Tant entitats com l’administració han estat molt a prop del projecte, així, Aeroports de Catalunya, Fundació La Caixa, Federació Catalana Aèria, Ajuntament d’Igualada, Ajuntament d’Òdena, Consell Comarcal i Grup Àuria recolzen de manera molt directa tota la producció de l’esdeveniment, dedicant recursos econòmics i humans.

D’altra banda, cal destacar el suport d’altres entitats i empreses que s’han fet seu també el projecte i s’hi han abocat de manera desinteressada com Masats Transport, ONCE, Excavacions Anoia, Gràfiques Pons, Volotea, Ultramàgic, Mirallestres, Cuetara, cafès MameSam, Aigua Sant Aniol, Nacex, Aircatfly, Grafiks, Forn de Cabrianes, Club de Vol a Vela Igualada-Òdena, Aeroclub de Reus, Aeroclub de Catalunya, Las Sillas Voladoras, Paellas Papitu, Ràdio Sala, Centre Josep Orgué, Institut Gutmann, i el Consorci de l’Aeròdrom d’Igualada-Òdena.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?