19.5 C
Igualada
Diumenge, 1 octubre 2023

Marc Castells serà alcalde d’Igualada i governarà en minoria

Un article de

Marc Castells serà alcalde d’Igualada i governarà en minoria
M

Marc Castells continuarà essent alcalde d’Igualada. Així es desprèn del resultat de les converses que s’han mantingut en aquestes dues setmanes, i que no han resultat exitoses, essent impossible un acte d’esquerres (ERC+Igualada Som-hi+Poble Actiu) i tampoc un acord entre Junts per Igualada i els republicans. Per tant, Castells serà escollit alcalde en segona ronda, com a representant de la força política més votada en les eleccions del 26 de maig, i podrà començar el seu tercer mandat consecutiu, però amb l’inconvenient que haurà de fer-ho en minoria, amb 9 regidors, dos menys dels que necessitaria per tenir majoria absoluta.

En principi, en el ple de constitució del nou Ajuntament, previst per demà dissabte a les 12 del migdia, cada força es votarà a sí mateixa, tot i que Poble Actiu-CUP havia de decidir ahir dijous al vespre, en assemblea, si donava el seu vot a Enric Conill (ERC), de manera que es materialitzaria un sòlid acord de les forces independentistes d’esquerres, però sense resultat per obtenir l’alcaldia.

La qüestió nacional, un escull entre ERC i Igualada Som-hi
Esquerra ha mantingut trobades amb els representants d’Igualada Som-hi i Poble Actiu. Amb els representants cupaires “hi ha hagut una sintonia molt bona”, però amb la coalició de PSC, Comuns i Igualada Oberta “el tema nacional ha estat un escull insalvable”, han explicat fonts republicanes a La Veu.

Si bé bona part de la candidatura d’ERC veia amb molt bons ulls explorar totes les opcions possibles per fer possible un canvi de govern i d’alcalde a la ciutat, la postura del socialisme envers el 155 i l’actualitat política nacional han acabat per ser clau. “Tampoc hi havia massa entusiasme a les files d’Igualada Som-hi, la veritat”, han recalcat les mateixes fonts, en la línia del mateix discurs que va utilitzar Marc Castells la setmana passada per acabar oferint govern a ERC.

L’equip negociador d’ERC també va mantenir una trobada -de poc més de mitja hora- amb Marc Castells i Junts per Igualada, buscant les possibilitats d’un pacte que seria ben vist en un sector del republicanisme igualadí, però que topava amb massa punts negatius, especialment després d’una campanya tensa i de confrontació directa…. i de quatre anys on els ponts de relació PDeCAT-ERC a Igualada han estat pràcticament inexistents. Castells i Conill ni han entrat a parlar ni de propostes, ni de programa de govern.

Oposició unida
La situació, doncs, deixarà a Castells en minoria, quelcom que ja va viure Jordi Aymamí en la seva etapa final d’alcalde, quan també va partir peres amb Esquerra. “Aquesta vegada, però, ens comprometem a fer una oposició constructiva, positiva, però no només ho pensem així nosaltres, hem constatat amb Igualada Som-hi i Poble Actiu que també serà així”, expliquen des d’ERC. Això voldrà dir que Junts per Igualada es pot trobar amb un problema important per poder dur a terme el seu programa electoral, i tard o d’hora es veurà forçat a arribar a acords amb totes o alguna de les forces d’esquerres, perquè només amb Ciutadans no n’hi ha prou.

Final de majoria absoluta
Des de les files de Poble Actiu-CUP, destaquen “el punt i final a una majoria absoluta que no ha estat bona per Igualada. La CUP ha treballat moltíssim per denunciar la inacció i les constants cortines de fum del govern Castells, i estem molt satisfets que no reeditin majoria absoluta”.

Poble Actiu apunta també que “la nostra acció política es basarà en el programa electoral: les nostres propostes i idees són un compromís amb qui ens va donar suport, i farem tot el possible per dur-lo a terme, sigui al govern o a l’oposició”, i destaca “una àmplia majoria de regidors sobiranistes que asseguren el compromís republicà de la ciutat, un compromís, per tant, que queda fora de perill governi qui governi”.

A Igualada Som-hi valoren “molt positivament les aproximacions que hi ha hagut i les converses que s’han produït” amb CUP i ERC, que afirmen “han servit per establir ponts i emplaçar-se a un treball conjunt davant el govern conservador i en minoria de Marc Castells”. Una situació nova i unes coincidències que “esperonen les tres formacions a continuar apropant posicions i fer un treball conjunt en defensa dels drets socials bàsics i fer avançar la ciutat des de l’esquerra durant el proper mandat”.

Finalment, Marc Castells insistia dimecres en assolir un acord amb Esquerra “perquè apostem per un govern fort i independentista”. Hi haurà un Ajuntament clarament compromès amb el “procés”, però el govern municipal haurà de treballar d’una manera diferent.

Compartir
Més notícies:

L’enquesta

Més notícies

el + llegit

Piulades

#Editorial | 🏨 Més estudis… i més lloguer 👉https://ow.ly/JNpJ50PR0Ph

✍️"L’escassedat d’oferta i l’altíssima demanda comporta, lògicament, preus desmesurats."

🎓L’ @ajigualada i la @UdL_info, en converses per a nous estudis universitaris de #Medicina, #Dret i #Psicologia 👉https://ow.ly/cXWt50PR1tP

Tot plegat permetria arribar a la xifra de 1.500 estudiants universitaris a mitjà termini, al voltant del 2030