L’exalcalde del Bruc, Carles Castro, condemnat per un delicte contra el medi ambient

361
L’espai natural de la Bauma de Can Solà era afectat pels abocaments.

Un jutjat de Barcelona ha condemnat a set mesos i quinze dies de presó, multa de 1.200 euros i nou mesos d’inhabilitació l’exalcalde del Bruc, Carles Castro (CiU), i el que va ser el seu tinent d’alcalde i regidor de serveis municipals, Antolín Domínguez, per un delicte contra el medi ambient, al haver permès que les aigües residuals d’una urbanització s’aboquessin al llit d’un torrent, fins a convertir-lo en una «claveguera a cel obert».

Els veïns de la urbanització Montserrat Parc, situada al terme municipal del Bruc i que mancava d’un sistema de canalització des de la seva creació als anys 60, van encarregar a començaments del 2013 la construcció d’una canonada pel llit del torrent de la Balma de Can Solà, que desemboca a la riera de Pierola, sense sol·licitar la prèvia autorització de l’Agència Catalana de l’Aigua.

El llit del torrent va quedar totalment fonamentat durant uns 30 metres de manera que les aigües residuals de la urbanització s’hi “abocaven directament”. La sentència afirma que els acusats van conèixer i van assumir que amb aquesta acció s’estaven contaminant les aigües subterrànies i es generava un «risc greu» per a les condicions ambientals i per a la salut humana. L’olor, a més, era nauseabunda, segons l’informe dels Mossos. En total s’abocaven 220.000 litres d’aigües residuals mensuals.

Aquestes irregularitats en els abocaments eren conegudes pels acusats doncs ja havien estat sancionats per l’ACA amb anterioritat, els anys 2011 i 2013.