L’esclat creatiu de Cromwell i d’Altaió s’estreny admirablement -en “per_cromwell”- en una dualitat absoluta

200

Carmel·la Planell
Filòloga, historiadora i fotògrafa

 

A principis de juny, va ser presentat a l’Espai d’Art i llibreria Artèria, el llibre “per_cromwell”, en un acte que va comptar amb l’assistència d’un dels dos autors, el Vicenç Altaió, autor dels textos; els editors Felip Puig i Roser Faura, de Puigfaura Edicions i la Sònia Poch, membre de l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada.

L’obra “per_cromwell” apunta a ser un recopilatori de reproduccions duals que dialoguen en un curiós joc de miralls i que es complementen amb màximes del bibliòfil Vicenç Altaió. Un fabulós binomi multiplicador de mirades combinades de manera diferent, fresca i admirable, amb comentaris poètics on hom pot descobrir una interpretació força diferent del pensament més reglamentat i establert.

El seguiment atent d’aquesta proposta visual tan harmoniosa entre forma i contingut per part de Roser Faura i Felip Puig ha empès ha situar aquest treball conjunt dins l’art contemporani de la imatge, des d’un criteri molt selectiu i de visibilitat limitada, però sublim. Això és, el resultat: un nou llenguatge, un poemari de metàfores visuals, o un foto-llibre, que porta per títol, el nom de l’autor, “per_cromwell”. I, en un no res, el recorregut de diverses presentacions permet asseverar la qualitat artística d’aquesta publicació tan visualment compensada i completa que té per objectiu mostrar el món d’una manera diferent; tot un mestratge del coneixement fotogràfic i el literari.

Per Cromwell (Malmö, Suècia, 1974), director d’Art i Comunicació, dissenyador, fotògraf i professor d’algunes prestigioses universitats de Suècia, del Regne Unit i de la Xina; ha participat a un nombrós públic de l’eloqüent discurs narratiu sobre les seves realitzacions, endemés d’haver estat mereixedor de premis de notable reconeixement i estar plenament actiu als més importants mitjans de comunicació d’escala mundial. La seva producció transcendeix l’instant fotogràfic per a convertir-lo en concepte i en literatura. Cromwell és un artista que exposa, des de fa poc temps, les seves peces a Instagram i ho fa amb la mateixa naturalitat d’aquell qui penja les seves vivències, des d’una personal i inequívoca sensibilitat, en un relat imprecís però exhibidor de noves figuracions.

Vicenç Altaió (Santa Perpètua de Mogoda, 1954) és poeta, assagista, crític d’art, articulista d’opinió, activista cultural i traficant d’idees. Ha impulsat revistes tan significades com: Tarotdequinze, Èczema, Àrtics i Cave Canis; alhora que ha estat director del KRTU (Cultura, Recerca, Tecnologia, Universals) i de l’Arts Santa Mònica (Arts, Ciència, Pensament i Comunicació). Àdhuc ha fet de comissari de nombroses exposicions d’àmbit artístic, literari i científic. Tanmateix, cal fer esment de la seva valuosa producció literària: els deu volums de la sèrie “Tràfic d’idees” i la poesia, recollida a “Massa fosca” (Poesia 1978-2004) i continuada a “Santa Follia de Ser Càntic”, i ara a “Radicals lliures”.