24 de juny de 2019

L’empresa anoienca Inserma, en un programa pioner a Europa

L’empresa anoienca Inserma Anoia SL, dedicada a l’automatització de processos i instal·lacions industrials, és l’única representant de l’Estat en el projecte Susmagpro, pioner a Europa i dedicat a la detecció i recuperació d’imants d’equips electrònics.

El projecte té una dotació superior al 14 milions d’euros, està finançat pel Programa Horizont 2020 de la Unió Europea, i s’emmarca en l’impuls de l’economia circular i de reducció de la dependència de primeres matèries.
L’objectiu és recuperar imants utilitzats en tot tipus de maquinària, especialment d’alta tecnologia. La matèria mineral per a la fabricació d’imants està que en un 80% està en mans de la Xina i es vol reduir la dependència d’aquest país en el seu subministrament.

El projecte Susmagpro va iniciar-se el passat 3 de juny. Hi participen 19 socis de 9 països europeus del món acadèmic, organitzacions de transferència de tecnològica i empreses privades. Està liderat per la Universitat de Pforzheim (Alemanya), i per centres universitaris i de recerca tecnològica de Suècia, Regne Unit, Holanda, Àustria. És un projecte de col·laboració amb empreses líders a Europa en la fabricació i utilització d’imants, ubicades a Eslovènia, Alemanya, Itàlia, Dinamarca, Regne Unit i Suècia, juntament amb Inserma dedicada al seu reciclatge i recuperació.

El Ceo de Inserma, Francisco Ortiz va ser la passada setmana a Pforheim, on es va donar el tret de sortida al projecte. “L’objectiu és revolucionar el reciclatge d’imants d’alt rendiment que porten telèfons mòbils, equips electrònics d’alta tecnologia o motors de alta eficiència. La nostra funció és detectar-los, reciclar de manera neta i sostenible el producte per a què els fabricants facin imants nous. La clau està en utilitzar tecnologia punta i nous processos en el reciclatge mai utilitzats fins ara”, explica Ortiz.

L’empresa anoienca, ubicada als Plans d’Arau, és la segona vegada que participa en un projecte pioner d’aquesta envergadura. Europa necessita importar casi 3.000 tones dels que s’anomenen ETR (elements de terres rares), d’on s’extreuen els minerals per a fabricar imants. La Xina concentra la major part d’aquests minerals i té un control del mercat, el que col·loca el fabricants europeus en una situació vulnerable. La tecnologia pionera que s’utilitzarà permetrà recuperar desenes de milers de tones d’imants que s’usen en milions d’aparells electrònics a Europa i que ara es llencen quan el producte arriba al final de la seva vida útil. “Activem un model de negoci d’economia circular. Evitem l’abocament o exportació a altres parts del món de residus electrònics, reduïm la dependència de matèries primeres de la Xina i disminuïm les emissions de carboni. La recuperació es farà utilitzant sistemes de tecnologia avançada que aporten els centres universitaris de recerca que participen al projecte. Nosaltres recuperem els imants, podrem reintegrar els metalls a la cadena per a la fabricació de productes nous”, comenta Francisco Ortiz.

L’empresari igualadí explica les terres rares agrupen 17 elements que com el neodimi per fabricar imants son un recurs crític a Europa. “Si com a conseqüència de la guerra comercial dels Estats Units, el govern xinés restringeix la seva importació, la indústria europea es veuria greument afectada ja que sense aquests elements no hi ha mòbils, ni ordinadors ni maquinària intel·ligent, ni motors de alta eficiència pels cotxes i vehicles elèctrics, ni aerogeneradors entre d’altres coses”, assegura Ortiz.

Comparteix l'article:

Comenta aquest article:

L'Enquesta

Penses que a Igualada hi ha bona oferta d'oci nocturn els mesos d'estiu?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta

Et recomanem