18.3 C
Igualada
Dimecres, maig 31, 2023

L’Editorial: Sentit comú amb les renovables

L’Anoia és la tercera comarca en el rànquing de territoris amb més parcs eòlics en funcionament i en tramitació -un total de 123-, per darrere del Baix Ebre i la Terra Alta, i la segona pel que fa a les instal·lacions fotovoltaiques -437,9 hectàrees-, només per darrere del Segrià. Ara, de cop i volta, resulta que a la nostra comarca fa gairebé més vent que a cap altra, i que el sol hi cau més fort que a cap altre lloc del país. Curiós, perquè la majoria dels anoiencs no el coneixíem, aquest enorme potencial….

El decret llei 16/2019 va fer que la comarca rebés una gran quantitat de projectes per instal·lar energia eòlica i fotovoltaica, alguns dels quals van caure amb la modificació que va fer el Govern de la Generalitat l’octubre de 2021 per ordenar i equilibrar la implantació de les energies renovables. Un dels canvis va ser que les empreses -la majoria, per no dir totes, d’obscurs propietaris de fora de Catalunya- havien d’oferir entrar a part del negoci als amos de les finques afectades.

No fa gaire setmanes que les empreses han desembarcat a l’Anoia venent els seus projectes, amb la lògica oposició d’alguns col·lectius, i alguna actitud molesta de propietaris que volen conèixer què s’hi cou.

És cert que, seguint les indicacions de la Unió Europea i els seus objectius a mitjà termini, caldrà que les energies renovables siguin la “gasolina” que faci moure el motor del país. És un tema que ens hem de fer nostre, sí o sí… però amb sentit comú de totes les parts. De l’administració, menys poruga i més clara, de les empreses, que han de ser molt més transparents, i també dels ciutadans.

L’Anoia va ser, durant molts anys, el cap de turc de moltes decisions delicades dels governs de torn, especialment en referència a abocadors de tota mena. És hora de fer-nos valdre més com a territori i de repartir més equitativament per més comarques tota aquesta corrua de molins de vent i plaques solars que, de moment, només beneficien uns quants i ens perjudiquen a la majoria. De vent i, sobretot, de sol, n’hi ha a més llocs. Sentit comú, si us plau.

Compartir

ESCRIU UN COMENTARI

Més notícies

Mor als 92 anys Antoni Puig, qui va estar durant dècades al capdavant de la Pizzeria Munich

Aquest dimecres ha mort, als 92 anys d'edat, Antoni Puig. Juntament amb la seva esposa Rosa Capdevila, van engegar, al mes de setembre de...

Preguntes freqüents

Quin tipus d’empresa és una empresa familiar? Hi ha diferents tipus d’empresa familiar. Una classificació molt útil és la d’empresa de treball, direcció i...

Què son els “prompts” i per què es poden fer servir?

La Intel·ligència Artificial (IA) ha assumit el rol d’habilitador de totes les noves tecnologies que s’estan implantant en el mercat. És a dir, totes...

Últimes notícies