Un article de
Redacció
El periòdic comarcal líder de l'Anoia des del 1982.
25 de març de 2023

L’editorial: Política en hores baixes

Un article de
Redacció

Fa moltes setmanes que les persones que es cuiden de l’organització interna dels partits van de bòlit buscant candidats per omplir les llistes a pobles i ciutats de cara a les eleccions municipals. I, en aquesta ocasió, costa. Molt. La situació no és només per a l’Anoia, es repeteix a tot arreu, i en diferents formacions. En general, la política viu hores baixes, especialment la de perfil independentista, i el ciutadà de carrer en fuig ràpidament. En alguns municipis de l’Anoia, sobretot els més petits, la situació és realment delicada, quan només manquen dos mesos per a les eleccions, i un exacte per a la publicació de les candidatures…

Engrescar gent, cada vegada és més difícil, no només per l’escassa reputació de la política, sinó també per un tema demogràfic i social. La pèrdua de població dels petits municipis, i la posició dels més joves en relació a molts assumptes els allunya d’un statu quo encartronat i, moltes vegades, allunyat de la realitat, com és la política d’avui dia. Això motiva que molts alcaldes i regidors repeteixin un i altre mandat perquè no hi ha relleu, almenys amb garanties. També hi té a veure l’economia, és clar. En molts pobles, el que perceben els alcaldes per la dedicació que requereix el càrrec és molt poc… I això tampoc ajuda.

Comptar amb una Constitució del 1978 quan clama al cel que necessita una revisió, un Estatut d’Autonomia que ha estat manegat i menystingut a ulls de tots els catalans, l’erosió de la sobirania de l’administració local, totes les conseqüències del “procés” o la manca d’una nova Llei Electoral són alguns dels arguments que justifiquen un allunyament de la política per a molts sectors de la població. També és cert, però, que la única manera de canviar aquests entrebancs en democràcia és precisament -i únicament- a través de la política.

Cal una seriosa reflexió per part dels organismes competents, i dels propis partits polítics, per canviar una deriva que pot tenir conseqüències molt perilloses. Llepar-se les ferides no serveix per a res. Actuar, sí.

T'ha semblat interessant? Comparteix l'article amb els teus contactes!

Comenta aquesta entrada:

Et recomanem×