8.6 C
Igualada
Diumenge, març 26, 2023

L’editorial: Fil a l’agulla amb les Renovables

Els anoiencs podem veure una molt interessant exposició a la Biblioteca d’Igualada sobre els enormes projectes que es volen fer a la comarca entorn de les energies renovables. Avui, hi ha més de 430 hectàrees afectades que es volen destinar a camps fotovoltaics en tramitació i un parc eòlic amb 7 molins, que se suma als 105 aerogeneradors que ja hi ha en servei.

Molts hi veuen en això una desproporció descomunal, innecessària perquè aquestes instal·lacions serviran bàsicament a l’àrea metropolitana i en canvi malmetran la nostra geografia i especialment el sector primari, ja de per si prou tocat.

El cas dels macroprojectes previstos a diferents comarques fa temps que apareix als mitjans, però no se’n treu encara l’aigua clara per part de l’administració, que es troba entre dos focs, i està més immersa en properes eleccions i les seves trifulgues polítiques que en resoldre un assumpte urgent.

Sigui com sigui, no cal ser massa intel·ligent per entendre que el pas cap a les energies netes ha vingut per quedar-se i no queda altre camí. Ben fet, però aquest camí.
Una nodrida i variada representació de veus del món científic, ambiental i econòmic va fer abans de Nadal un manifest en què reclamen el desplegament de grans projectes d’energies renovables a Catalunya, ja que consideren que és urgent accelerar la transició energètica de manera immediata i a gran escala. Diuen que a Espanya aquest tema va més de pressa i les renovables ja aporten la meitat de l’electricitat, mentre que a Catalunya no arriba ni al 20%.

Avui hi ha peticions en marxa per evacuar energia a subestacions elèctriques catalanes per una potència de més de 9.000 MW, però només el 14% correspon a projectes eòlics sobre els quals la Generalitat té l’última paraula. Un 80% de les sol·licituds són de grans instal·lacions que s’ubicaran a l’Aragó però que demanen al govern espanyol l’evacuació energètica (a través de les polèmiques MAT) cap a Catalunya. Si d’aquí menys temps del que pensem, hem de dependre energèticament de l’Aragó, pot ser suïcida.

Cal posar fil a l’agulla al tema de les Renovables, ja. I fer-ho escoltant les parts, i actuant amb sentit comú. La política de l’estruç és la més fàcil.

Compartir

ESCRIU UN COMENTARI

Més notícies

La fira professional de filatura Igualadafil es prepara per a l’edició de juliol

Després de l’èxit de l’edició de febrer, en la que es presentaven les col·leccions de filatura per al teixit de punt, per la temporada...

L’Igualada Rigat, eliminat de la WSE Cup a la pròrroga en un espectacular partit a Braga (6-3)

La WSE Cup (antiga CERS) haurà d'esperar. L'Igualada va caure eliminat a la pròrroga davant el Braga, en un espectacular partit, després de perdre...

Igualada pel Clima organitza per diumenge la Festa’l Riu, una jornada plena d’activitats amb l’objectiu de recuperar el riu Anoia

Aquest diumenge 26 a partir de les 10 del matí arriba la primera Festa’l Riu organitzada per Igualada pel clima. Una festa amb l’objectiu...

Últimes notícies