L’editorial: Consultar al poble

22 d'octubre de 2021

Fa uns mesos, l’Ajuntament dels Hostalets de Pierola va decidir consultar la població sobre la conveniència -o no- d’ampliar l’abocador de Can Mata. Diumenge, serà el de Jorba, el que preguntarà als seus veïns si estan o no d’acord amb la creació del polígon industrial inclòs en el polèmic Pla Director Urbanístic d’Activitats Econòmiques de la Conca d’Òdena, i alhora per saber si s’oposen a un enorme projecte de parc fotovoltaic que es vol instal·lar en el terme municipal.

Les consultes populars són un instrument previst a la llei que, darrerament, comencen a utilitzar-se de manera assídua en diferents llocs del país. Si bé no són vinculants, és obvi que difícilment els qui les convoquen -els governs municipals i el seu alcalde- no faran cas a la veu del poble. No endebades, per això s’ha demanat la seva opinió.

Com en totes les coses, les consultes, per poc entenedor que pugui arribar a ser, també tenen detractors. Normalment són aquells que esgrimeixen que ja n’hi ha prou amb donar confiança i responsabilitat a un equip de govern cada quatre anys. A partir d’aquí, per a aquestes persones no cal que es “molesti” més a la gent…
Hi ha països amb molta més història democràtica que la nostra on el poble és consultat cada dos per tres, a vegades per assumptes gairebé trivials. Això passa en els cantons (regions) de Suïssa, per exemple. I se’n senten orgullosos. És un símptoma de maduresa democràtica i política.

Per això és molt important votar. Participar en les grans decisions d’un territori ens fa ser més arrelats allí on vivim. Però és condició indispensable ser quants més millor, i respectar el resultat, sigui el que sigui. També cal més valentia política com la que han demostrat, en el darrer any, als Hostalets i a Jorba. Bé farien d’altres ajuntaments amb assumptes prou delicats damunt de la taula en seguir el seu exemple.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari