Un article de
Veuanoia

L’Associació d’Esclerosi Múltiple de l’Anoia organitza una jornada sobre els problemes en el món laboral
L

24 de març de 2019

Novament, l’Associació de l’Esclerosi Múltiple de l’Anoia ofereix una jornada de reflexió i debat sobre l’Esclerosi Múltiple que, en aquesta ocasió se centrarà en la problemàtica laboral que tenen les persones afectades. Serà la cinquena edició de la jornada, el proper 27 de març, a les 6 de la tarda a l’Espai Cívic Centre d’Igualada.

Sovint, aquestes persones volen continuar treballant tot i el diagnòstic, i els estudis determinen que l’ocupabilitat és clau des del punt de vista de la persona afectada atès que els estudis demostren que pot comportar beneficis terapèutics. Treballar pot millorar l’activitat del cervell i posposar-ne el deteriorament. Treballar suposa beneficis de tota mena per les persones amb esclerosi múltiple, que veuen com això afavoreix la seva autonomia.

De les 7.500 persones que pateixen esclerosi múltiple a Catalunya, un 80% es diagnostica abans dels 40 anys i un 50% abans dels 30, la qual cosa afecta la seva formació i carrera professional. No obstant això, l’ocupabilitat de les persones amb EM ha de superar molts reptes: ni està universalment acceptada, ni prou integrada tant entre l’entorn mèdic com entre les empreses.

És important, per tant, donar a conèixer les eines que poden ajudar a les persones amb EM a mantenir les seves habilitats i aspiracions professionals i assegurar una bon resultat del seu treball. Així com fa 10 anys un 85% de les persones afectades afirmaven que deixaven de treballar degut a la fatiga, l’any 2016 aquest percentatge es va reduir fins al 62% (dades EME) gràcies a les entitats i programes que treballen en aquest sentit.

Una empresa que facilita les necessitats de les persones amb EM en termes d’horaris i/o barreres afavoreix la permanència de la persona en el lloc de treball. Els obstacles, la manca de suport de l’empresa i dels companys, i la insatisfacció amb el lloc de treball, faciliten que la persona abandoni la feina. A més, si conservar el lloc de treball afavoreix les persones amb EM, també té beneficis socials perquè, de fet, la malaltia suposa costos que en cas de no treballar són més grans.

Per parlar de tots aquests temes, a la taula rodona comptarem amb la presència de Fermí Capdevila, 2n tinent d’alcalde i portaveu, regidor d’Entorn Comunitari i Cooperació de l’ajuntament d’Igualada, i coordinador d’Oncologia Mèdica de l’Hospital d’Igualada; Meritxell Benedí, directora general de Serveis Socials de la Generalitat de Catalunya; Rosalia Hornos, infermera clínica i coordinadora d’infermeria del Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya-Cemcat; Mercè Simón, directora de Finances i exdirectora de RRHH de Laboratoris Stada. Rebeca Muñoz i Elisenda Altés explicaran les seves experiències i Marisa Martínez conduirà l’acte.

L’AEMA agraeix a la Fundació Esclerosi Múltiple i a tots els participants la seva col·laboració en l’organització d’aquesta Jornada.

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta