Un article de
Jordi Puiggròs
Periodista i Cap de redacció
14 de desembre de 2019

Joan Domènech: “Si hi ha una proposta industrial en ferm per Can Morera, la Unió Empresarial li donarà tot el suport”

Un article de
Jordi Puiggròs
Joan Domènech, durant la seva intervenció en el darrer Fòrum UEA. / ARXIU

Ratificat per uns anys més com a president de la patronal anoienca en la darrera assemblea de la Unió Empresarial de l’Anoia, l’igualadí Joan Domènech, de l’empresa Boxcom, deixarà el mes de gener la presidència de Fira d’Igualada per dedicar-se només a la UEA. En aquesta entrevista, analitza la situació econòmica actual de la comarca i aclareix el posicionament de la patronal respecte alguns temes d’actualitat.

Ja ha dit que té la intenció de continuar el treball fet els darrers mesos dins de la UEA. Algun objectiu especial?
Quan Blai Paco va agafar el relleu de l’anterior president i es va posat davant de l’entitat, era un moment complicat a nivell de país. La línia que es va agafar ha donat bons resultats. Ha funcionat. Llavors hi havia dues o tres persones treballant per l’entitat i ara en són set, i es treballa en molts aspectes, lligats no només amb els cursos, que s’han fet sempre, sinó amb projectes, sobretot. S’han creat comissions i grups de treball, i això ens ha donat molta informació.

Tot això ens marca un camí a seguir. Sabem que això ha funcionat. El que no té massa sentit és que si una cosa està funcionant bé és voler-ho canviar tot. El que farem és potenciar-ho. Per exemple, volem treballar més amb els autònoms. De les 600 empreses més o menys, que hi han associades, un 80 per cent són pimes o molt petites empreses… Més a nivell de comarca els temes de turisme i gastronomia penso que també és un punt que podem ajudar. També amb els enginyers, en una trobada amb ells, es va copsar que hi havia un interès per crear un grup més sòlid per poder treballar. També volem potenciar tot el referent als recursos humans, molt important per a reforçar la recerca de talent.

Talent de casa, o de fora?
Ambdues coses. Però portar talent de fora vol dir unes comunicacions correctes, vol dir que el nivell de vida de la comarca sigui bo perquè la gent no només vulgui venir i marxar. I també treball digne.

La UEA té una actualitat molt intensa, cada setmana. Hi ha qui diu que treballen més vostès que Promoció Econòmica de l’Ajuntament o el Consell Comarcal.
Estem treballant per a tota la comarca, en molts aspectes. Es tracta d’ajudar i promocionar a les empreses. Clar, un dia estem anunciant un curs per al gremi del Metall, un altre dia pel del Logístic, el dia següent és una xerrada sobre infraestructures… En això també és important la comunicació, i per això volem donar-hi un impuls. Estaria bé que qualsevol associat pogués trobar al web un apartat privat en el qual pogués trobar les licitacions del seu sector arreu de Catalunya, per exemple, o millorar la relació entre els associats, que hi hagi ajudes amb descomptes entre ells…

Joan Domènech, durant la seva intervenció en el darrer Fòrum UEA. / ARXIU

Abans parlaves del talent. Heu estat molt actius en aquest tema, però en ocasions sembla que l’empresari en vulgui, sí, però amb sous baixos. Llavors hi ha el risc que el talent local no es quedi aquí, i de fora ningú vulgui venir.
El fet que siguem tan reiteratius amb el tema de parlar del talent és perquè en les trobades que mantenim amb els sectors, sempre surt el mateix problema de la manca de talent a l’Anoia. De forma repetitiva. Sempre. Penso que és cert que ens hem de creure moltes més coses. Per exemple, perquè una persona et vingui a treballar ha d’haver-hi una feina atractiva ben remunerada. Però, ara, ja no només és això. Avui, cada vegada més, influeix també l’entorn on es treballa. Abans el més important era quina feina hauria de fer, el sou, l’horari, l’estabilitat… eren els punts bàsics. Ara surten altres coses. Si recicles, si contamines, què fas per al teu entorn, què fas per als treballadors… Per tant ens hem de conscienciar també que, evidentment, els sous han de ser els que toquen. Però hi ha uns detalls perifèrics que poden col·laborar, potser el sou potser no arriba a ser prou bo, però el que t’envolta almenys que compensi. Un sou a Igualada és més econòmic que a Barcelona, sí, però el fet d’anar i tornar cada dia, o bé viure-hi, fa que acabi equiparant-se.

L’atur, si bé no és el que era durant la crisi, continua essent un problema a Igualada i comarca. La gent no troba feina.
Si ens trobem que les empreses es queixen que no tenen personal especialitzat, no em quadra que la gent no trobi feina en general. Sí, està clar que hi ha persones que no en troben, però potser el que hi ha és una balança mal compensada entre la tipologia de gent que tenim, i les feines que estem oferint. S’ha de trobar un nexe d’unió entre tots dos. Per això es fan cursos per preparar la gent que no està especialitzada en allò que ara es demana, per anar a fer aquestes feines.

La idea que tenim a la UEA és que, si veiem que falten 15 persones en una sèrie d’empreses d’un sector, anem a fer un curs per a aquestes persones. No repetirem un curs tres anys seguits per tenir gent que ha fet un curs i que no pot trobar feina, perquè els llocs de treball ja estan coberts. Hem d’adaptar els cursos a la necessitat no només de coneixement sinó de capacitat que tenen les empreses per capturar aquesta feina. Això és un punt de vista que no s’havia usat massa encara.

Quan llegeixes o et diuen que l’Anoia pot ser seu de grans centres d’emmagatzematge de dades virtuals, t’ho creus?
D’entrada, el que no faré serà rebutjar-ho. No, perquè no i ja està, no ho faré. En tot cas preguntaré, voldré saber d’on ve, quina realitat hi ha darrere, i ajudar amb el que pugui perquè hi hagi indústria, sigui on sigui.

El tema de Can Morera, s’ha polititzat massa?
Com a UEA puc dir que ens falta indústria. Si ha de ser a Can Morera, doncs que sigui Can Morera. I si ha de ser a un altre lloc, doncs també. Si hi ha una proposta en ferm d’algú que vol venir aquí, i ens ho pot demostrar, i si això depèn que en donem suport, la Unió Empresarial el donarà. Repeteixo, sigui on sigui.
De Can Morera diuen que hi ha una proposta molt ferma al darrere. Bé, si és ferma i es pot demostrar, el que no farem serà girar l’esquena.

La patronal de la comarca no sap si la proposta és ferma o no?
La patronal el que sap és que hi ha una proposta important a nivell de Hub Informàtic, que d’entrada ens l’hem de creure fins que ens acabin d’ensenyar papers i sigui demostrable del tot. Són coses que es porten bastant en secret. De moment és això, una proposta. Quan sapiguem què hi ha darrere, que entenc ha de ser bastant aviat, ens manifestarem. Però si és ferm, i necessita del nostre suport, nosaltres hi serem.

Òdena parla ara de l’entorn de l’aeròdrom com a alternativa.
Des de fa molt temps estem pendent d’un Pla Director que està en mans de la Generalitat, per redistribuir tota aquella zona. És una oportunitat el fet de tenir un aeròdrom, i poder-ne treure un rendiment. Ara bé, valdria la pena fer-ho amb empreses vinculades al sector aeronàutic. Hi ha empreses que volen estar allà i volen ampliar.

Renova com a president de la UEA, i deixa Fira d’Igualada.
Recordo que vaig dir que faria un any de president de la UEA, i plegaria. El cert és que de mica en mica, els companys i altra gent del meu entorn em va comentar que potser seria interessant que jo pogués seguir a la UEA, però trobo que és incompatible amb Fira. Tant un càrrec com l’altre requereixen unes hores que si s’han de compartir juntament amb la meva feina i la vida privada no pot ser. A la Fira aviat farà set anys que soc president i crec que ja són prou anys. Penso que hem canviat tot el que podíem canviar, dates, espais, comunicació… Hem creat fires noves. Ara toca que vingui algú altre i pugui modificar, ampliar i millorar el que s’ha fet i crear coses noves.

T'ha semblat interessant? Comparteix l'article amb els teus contactes!

Comenta aquesta entrada:

Et recomanem×