Igualada s’adhereix a un projecte europeu que treballa per tenir una ciutat més jugable, inclusiva i sostenible

19 de novembre de 2021

La ciutat d’Igualada s’ha adherit a la xarxa de transferència de bones pràctiques URBACT Playful Paradigm, un projecte europeu amb el qual durant un any es treballarà per tenir una ciutat més jugable, inclusiva i sostenible. La xarxa està liderada per la ciutat italiana d‘Udine i la resta de ciutats que hi participen són Jegalva (Lituània), Grosuplje (Eslovènia) i Lousa (Portugal).

URBACT és un programa de cooperació territorial europeu que promou a través de l’establiment de xarxes, processos d’aprenentatge i intercanvi entre ciutats, el desenvolupament urbà sostenible i la cerca de solucions pràctiques innovadores i sostenibles que integren la dimensió econòmica, social i mediambiental, per fer front als desafiaments urbans, integrant i millorant les polítiques urbanes i de cohesió.

URBACT Playful Paradigm augmenta la capacitat de les ciutats per respondre als reptes globals, promou la inclusió, la solidaritat intergeneracional, la resiliència i els estils de vida saludables. El joc és un assumpte seriós i pot marcar la diferència per millorar les ciutats del futur. El paradigma lúdic ajuda a repensar el benestar de la comunitat i és adaptable als diferents contextos urbans, ja que el joc és un principi universal practicat per tothom.
La finalitat principal de les actuacions amb el projecte URBACT Playful Paradigm a Igualada és l’enfocament lúdic de les zones urbanes i zones verdes i l’ús d’aquestes zones per a la inclusió i la participació.

 

Així doncs, Igualada vol recuperar els jocs tradicionals de carrer adreçats a totes les edats i obrir els patis escolars fomentant el joc inclusiu i els espais oberts als barris.
Un dels objectius d’Igualada és dotar els parcs i zones verdes de la ciutat, principalment el “Parc Central”, que és una gran zona amb moltes oportunitats, amb zones i elements més lúdics i inclusius, i també transformar els parcs infantils i patis escolars en espais oberts on tothom hi pugui jugar, aprendre i organitzar activitats comunitàries i saludables.
L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, ha destacat el projecte d’un parc d’oliveres i ametllers per als infants de la ciutat que tindrà molta relació amb les escoles.
L’objectiu, ha explicat Castells, “és que sigui un espai verd d’aprenentatge i on els més petits puguin veure i conèixer de prop el procés de producció de l’oli i de recollida d’ametlles”.

Per aplicar aquestes bones practiques del projecte URBACT Playful Paradigm a Igualada es comptarà amb l’ajuda i participació del Consell d’Infants i de la Comissió
d’Infància i Adolescència, implicant totes les edats i donant la possibilitat a la ciutat de defensar la importància de l’educació a l’aire lliure per al benestar dels infants.
Des de l’ajuntament, diuen, es treballarà per implicar associacions i altres agents (institucions, escoles, instituts, entitats i associacions, entre d’altres). L’objectiu principal és que sigui un projecte col·lectiu i ciutadà.

Aquest dissabte, Festa dels Drets dels Infants
Aquest dissabte 20 de novembre, el Museu de la Pell acollirà la Festa dels Drets dels Infants organitzada pel Departament d’Infància de l’Ajuntament d’Igualada. La jornada s’emmarca en el Dia Internacional de la Infància, que es commemora cada 20 de novembre, i aquest any treballarà “El dret a viure en un entorn saludable”, centrada en la sensibilització per reduir el plàstic. Igualada, forma part del Programa de Ciutats Amigues de la Infància d’Unicef i també es treballa conjuntament amb ells.

La Jornada, serà com una cimera de la infància, amb molta participació infantil i amb l’objectiu de visibilitzar les opinions i les necessitats dels infants al voltant del canvi climàtic i Agenda ODS 2030.

Per als infants, el residu del plàstic és un dels temes que més els preocupa. Per aquest motiu la jornada girarà al voltant de dos objectius principals, la sensibilització i la veu dels infants, a partir de tallers i activitats, i d’un espai participació infantil amb les opinions i inquietuds vers la crisi climàtica amb ulls d’infant.

La jornada es durà a terme d’11h a 14h i de 16h a 19h. Els dos moments centrals de la festa giraran al voltant de la Cantada de la cançó “Do it Now” per part de les corals infantils d’igualada Gatzara i Verdums a les 12 h del migdia i a les 13h es farà una llegida del Manifest per part del Consell d’Infants d’Igualada. Tota la jornada serà envoltada per un espai d’exposició de diferents escultures d’art amb plàstic i altres materials reciclats realitzades pels infants i famílies de les escoles d’Igualada.

Durant tot el dia es faran tallers de sensibilització amb entitats del territori i altres especialitzades amb el Medi Ambient i canvi climàtic, jocs i joguines amb material reciclat a l’exterior, hi haurà un espai activista d’idees i propostes per part dels infants amb l’objectiu de reduir l’ús del plàstic.

També hi haurà un espai de participació gràfica on es podrà veure l’opinió de l’infant, un Photocall i espai de manualitats i es farà una visita a l’exposició “Plàstic. Genial o pervers, tu com ho veus?” Del Museu de la Pell produïda pel Museu de la Vida Rural sobre el plàstic.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus que, malgrat la posició contrària del govern municipal d'Igualada, s'acabarà pujant el rebut de l'aigua?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta