8.7 C
Igualada
Divendres, gener 21, 2022

Igualada millora sensiblement les xifres de recollida selectiva de residus

El tinent d’alcalde de Qualitat Urbana de l’Ajuntament d’Igualada, Jordi Pont, va presentar aquesta setmana les dades relatives a generació de residus i recollida selectiva a la ciutat durant el 2017.

L’any passat la generació de residus per càpita a la capital de l’Anoia es va situar en els 1,34 quilos per habitant i dia, reduint així els 1,39 quilos per habitant i dia de l’any 2016, mantenint-se per sota de la mitjana comarcal d’1,45 quilos per habitant i dia i situant-se per sota també de la mitjana de Catalunya d’1,40 quilos per habitant i dia.

La generació de residus, doncs, continua baixant de forma progressiva els darrers anys, tendint de forma gradual a l’objectiu que estableix el Pla Municipal de Prevenció de Residus d’Igualada per al 2020. L’any 2016, la ciutat havia generat 19.769 tones i el 2017 la quantitat es va reduir fins les 19.267. Això suposa mil tones menys que l’any 2010 i la fita per d’aquí a dos anys és situar-se en les 19.142 tones.

La recollida selectiva a la ciutat va suposar un 30’83% respecte el total generat, tres punts per sobre de l’any anterior, però encara a força distància del 50% que fixa per l’any 2020 el marc normatiu català. Segons les directives europees, els residus domèstics i comercials destinats a la preparació per la reutilització i reciclatge de les fraccions de paper, metalls, vidre, plàstic, bioresidus i altres, haurien de suposar d’aquí a dos anys la meitat del pes total generat al municipi. Pont afirma que “seguim treballant en la conscienciació de la ciutadania i els empresaris de la importància d’adoptar bones pràctiques en aquest àmbit; l’evolució és més lenta del que voldríem però la tendència és bona”.

Recollida per tipologies
Distingint per tipologia de residus les 19.267 tones generades, s’observa com la fracció resta suposa un 69’17%, concretament 13.327 tones. Això són 1.100 tones menys que l’any anterior, una reducció que “confirma la tendència descendent dels darrers anys però ens recorda que hem de seguir fent esforços en aquesta línia”, segons el primer tinent d’alcalde.

Analitzant en detall les 5.940 tones de residus que sí que es van recollir selectivament, es detecta igualment una millora en les diferents fraccions. D’aquestes gairebé sis mil tones, 1.804 tones corresponien a fracció de Matèria Orgànica –1.684 tones l’any anterior–, 1.607 tones eren de la fracció Altres –1.314 tones el 2016– que inclou ferralla, oli o tèxtil, per exemple; 1.048 tones van ser de Paper i Cartró –911 tones un any abans–, 750 tones eren de Vidre –707 tones l’any anterior– i 477 tones corresponien a Envasos Lleugers –425 tones el 2016–. La resta va correspondre a Impropis, que en aquest cas es van reduir.

Valoració positiva
Jordi Pont va fer una valoració positiva d’aquests indicadors i va posar en valor la tasca informativa que duen a terme l’agent cívica i l’inspector municipal, que visiten i informen els nous establiments comercials i, en l’últim any i mig, els han repartit més de 400 bujols per a la recollida selectiva en diferents fraccions.

També va destacar la introducció de la recollida porta a porta de la fracció orgànica entre els grans productors, l’adopció de mesures de recollida selectiva en actes i esdeveniments, el reforç en el servei de recollida de cartró comercial i la instal·lació de nous contenidors a la via pública, especialment d’envasos. Va recordar, en definitiva, que la tendència és positiva, tot i que va admetre que “cal estar alerta sobre quin efecte tindrà a la nostra ciutat la implantació de la recollida porta a porta a resta de la comarca ja que, des del maig, hem vist com la recollida de residus s’incrementava en pràcticament un 3%”.

Per últim va avançar que, abans de dos mesos, s’instal·laran 27 nous contenidors d’envasos, 8 de paper i cartró i 6 d’orgànica en diferents punts de la ciutat i també que aquest mes d’octubre, finalitzada la fase informativa entre les empreses del polígon de Les Comes, s’ha d’iniciar el repartiment de nous contenidors d’ús exclusiu per cada empresa. D’aquesta manera, l’Ajuntament podrà començar a aplicar el sistema de pagament per generació, considerat més just i equitatiu.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Òmnium Anoia celebra la seva assemblea anual havent assolit una xifra rècord de socis

La sala de socis de l’Ateneu Igualadí va acollir el passat 11 de gener l’Assemblea General d’Òmnium Anoia, que se celebra anualment i que...

Els centres educatius de l’Anoia sumen més de 2.000 confinats

La sisena onada s'està notant com mai abans als centres escolars. Els centres educatius de l'Anoia sumen un total de 2371 persones confinades, i...

Igualada celebrarà diumenge el bicentenari dels Tres Tombs

Aquest diumenge, 23 de gener, Igualada viurà una celebració dels Tres Tombs molt especial. I és que aquest any es commemora el 200 aniversari...

Quota

És un d’aquells mots que donarien per a unes quantes preguntes de concurset, perquè realment es porta l’oli. D’entrada, encara que tingui família (de...

Experts de diversos països visiten la zona cremada a l’estiu en un projecte per prevenir els grans incendis

En el marc de l'arrencada del projecte FIRE-RES, diversos experts de les 35 institucions que participen en la iniciativa estan fent estada a Solsona...
Compartir