11 C
Igualada
Dissabte, maig 8, 2021

Guia per fer la declaració de la renda

Arrenca la campanya de la renda 2020, amb novetats importants a causa de la pandèmia. És una campanya peculiar i atípica, amb molts nous contribuents a causa dels ERTO, que no estan acostumats a fer la declaració de l’IRPF.
Podem fer la presentació de la renda per internet, per l’app de l’Agència Tributària, o bé, presencialment. En tot cas, cal que tinguem en compte un seguit de qüestions:

Internet: Si escollim fer-la per internet, ho farem a través del programa RENDA WEB es pot consultar l’esborrany, modificar-lo si cal, confirmar-lo i presentar la declaració definitiva. Cal tenir DNI electrònic, certificat electrònic, clau PIN o el número de referència de la declaració de l’any anterior.

L’aplicació de l’Agència Tributària: Si, en canvi, preferim utilitzar l’app, aquesta ens permet consultar les dades fiscals, confirmar l’esborrany i presentar la declaració, però no s’hi pot fer cap modificació.

Presencialment: Si no estem molt familiaritzats amb els tràmits digitals, podem fer-ho presencialment. Cal demanar hora. Si es vol fer per telèfon, es pot demanar cita a partir del 4 de maig; si es vol anar a les oficines d’Hisenda, a partir del 27 de maig. Les declaracions presencials començaran el 2 de juny.

La campanya acaba el 30 de juny, però si la declaració surt a pagar, l’últim dia és el 25 del mateix mes. Una de les novetats de la declaració d’aquest any són les conseqüències dels ERTO.

Són moltes les persones i famílies que s’han vist afectades econòmicament per un i que s’encaren amb incertesa i por a la declaració de la renda. Molts contribuents que fins ara no arribaven al mínim per haver de presentar la declaració de la renda ara ho hauran de fer. Són els que el 2020 van estar en ERTO i van cobrar del SEPE i també de la seva empresa durant uns mesos. És a dir, van tenir dos pagadors.
Han de presentar declaració de la renda tots aquells treballadors en aquesta situació que hagin cobrat més de 14.000 euros, i com a mínim 1.500 fossin del SEPE.

Segons la UGT, són 1.200.000 contribuents. Com que el SEPE no va fer retencions o van ser mínimes, és molt possible que la declaració els surti a pagar, sobretot si no tenen deduccions o dependents a càrrec.

Hisenda permetrà que en aquests casos el pagament es faci fraccionat, sense interessos, en sis pagaments, entre els mesos de juliol i desembre.

Deducció per maternitat
Les mares treballadores amb fills menors de tres anys que poden restar-se 1.200 euros anuals, amb l’increment de 1.000 euros més per guarderia, perdran aquest dret durant el període en què han estat en un ERTO total.

“Si has estat quatre mesos de baixa per l’ERTO, no podràs cobrar la deducció de maternitat durant aquests mesos perquè no has estat treballant efectivament”, explica l’economista i assessora fiscal Carme Jover.

Sí que tindran dret a aquestes deduccions si l’expedient ha sigut parcial, ja que, d’aquesta manera, la persona haurà continuat cotitzant i tindrà dret a la part proporcional, assegura Concha Forteza, ponent de la Comissió Fiscal del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya. En canvi, estar en ERTO no comportarà cap canvi en les deduccions per famílies nombroses, per ascendent amb dos fills i per discapacitat dels pares, fills o cònjuges.

És important que cada persona escolleixi l’opció més adequada a l’hora de fer la declaració de l’any passat.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

L’hort d’Àuria obre la venda al públic

La Fundació Àuria obre la venda de productes de l’hort a la ciutadania després d’obtenir la certificació de venda de proximitat per part de...

El Centre de Dia Montserrat introdueix la teràpia Snoezelen

En els darrers mesos el Centre de dia Montserrat ha introduït una nova teràpia per a les persones grans que atén, que consisteix l’aplicació...

Poble Actiu: “Ara com ara la intenció és que Poble Actiu continuï”

Pots llegir la primera part de l'entrevista clicant aquí Neus Carles i Pau Ortínez són els regidors de Poble Actiu, formació vinculada a la CUP....

Racons de l’Anoia: Castellolí

El terme municipal de Castellolí té 25,25km2 i està situat al sector de llevant de la Conca d’Òdena en una vall que excava la...

El porta a porta a Calaf començarà el 25 de maig

El 25 de maig és la data triada per l’Ajuntament de Calaf per realitzar el canvi en el model de recollida de residus. La...
Compartir