15 C
Igualada
Dilluns, octubre 18, 2021

Guia per fer la declaració de la renda

Arrenca la campanya de la renda 2020, amb novetats importants a causa de la pandèmia. És una campanya peculiar i atípica, amb molts nous contribuents a causa dels ERTO, que no estan acostumats a fer la declaració de l’IRPF.
Podem fer la presentació de la renda per internet, per l’app de l’Agència Tributària, o bé, presencialment. En tot cas, cal que tinguem en compte un seguit de qüestions:

Internet: Si escollim fer-la per internet, ho farem a través del programa RENDA WEB es pot consultar l’esborrany, modificar-lo si cal, confirmar-lo i presentar la declaració definitiva. Cal tenir DNI electrònic, certificat electrònic, clau PIN o el número de referència de la declaració de l’any anterior.

L’aplicació de l’Agència Tributària: Si, en canvi, preferim utilitzar l’app, aquesta ens permet consultar les dades fiscals, confirmar l’esborrany i presentar la declaració, però no s’hi pot fer cap modificació.

Presencialment: Si no estem molt familiaritzats amb els tràmits digitals, podem fer-ho presencialment. Cal demanar hora. Si es vol fer per telèfon, es pot demanar cita a partir del 4 de maig; si es vol anar a les oficines d’Hisenda, a partir del 27 de maig. Les declaracions presencials començaran el 2 de juny.

La campanya acaba el 30 de juny, però si la declaració surt a pagar, l’últim dia és el 25 del mateix mes. Una de les novetats de la declaració d’aquest any són les conseqüències dels ERTO.

Són moltes les persones i famílies que s’han vist afectades econòmicament per un i que s’encaren amb incertesa i por a la declaració de la renda. Molts contribuents que fins ara no arribaven al mínim per haver de presentar la declaració de la renda ara ho hauran de fer. Són els que el 2020 van estar en ERTO i van cobrar del SEPE i també de la seva empresa durant uns mesos. És a dir, van tenir dos pagadors.
Han de presentar declaració de la renda tots aquells treballadors en aquesta situació que hagin cobrat més de 14.000 euros, i com a mínim 1.500 fossin del SEPE.

Segons la UGT, són 1.200.000 contribuents. Com que el SEPE no va fer retencions o van ser mínimes, és molt possible que la declaració els surti a pagar, sobretot si no tenen deduccions o dependents a càrrec.

Hisenda permetrà que en aquests casos el pagament es faci fraccionat, sense interessos, en sis pagaments, entre els mesos de juliol i desembre.

Deducció per maternitat
Les mares treballadores amb fills menors de tres anys que poden restar-se 1.200 euros anuals, amb l’increment de 1.000 euros més per guarderia, perdran aquest dret durant el període en què han estat en un ERTO total.

“Si has estat quatre mesos de baixa per l’ERTO, no podràs cobrar la deducció de maternitat durant aquests mesos perquè no has estat treballant efectivament”, explica l’economista i assessora fiscal Carme Jover.

Sí que tindran dret a aquestes deduccions si l’expedient ha sigut parcial, ja que, d’aquesta manera, la persona haurà continuat cotitzant i tindrà dret a la part proporcional, assegura Concha Forteza, ponent de la Comissió Fiscal del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya. En canvi, estar en ERTO no comportarà cap canvi en les deduccions per famílies nombroses, per ascendent amb dos fills i per discapacitat dels pares, fills o cònjuges.

És important que cada persona escolleixi l’opció més adequada a l’hora de fer la declaració de l’any passat.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Ja es pot visitar l’exposició de fotografies del Concurs de l’EBF

Setanta participants i gairebé dues-centes obres van presentar-se al Concurs de Fotografia convocat per l’Ajuntament d’Igualada i l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada coincidint amb la 25a...

Òmnium Anoia convida a fer una immersió en la cultura japonesa

Dins el cicle “Lectures Universals”, Òmnium Anoia ha organitzat un acte per donar a conèixer la literatura japonesa a través de Yukio Mishima, l’autor...

Han començat les obres de remodelació de la plaça de la Unió

Durant els darrers dies han començat les obres de remodelació de la Plaça de la Unió de Vistalegre de Santa Margarida de Montbui. Els...

Marc Solsona (Junts): “A Jorba no ens fa falta més sòl industrial”

El portaveu de Junts a Jorba, Marc Solsona, ha explicat en una entrevista la posició contrària de la seva formació davant la consulta del...

Iniciativa del Consell Comarcal per evitar l’aïllament de la gent gran

El Consell Comarcal de l’Anoia, amb el suport de Diputació de Barcelona i els ajuntaments adherits, han posat en marxa el projecte Anoia Vellesa...
Compartir