18.9 C
Igualada
Dijous, juliol 7, 2022

Guia per fer la declaració de la renda

Arrenca la campanya de la renda 2020, amb novetats importants a causa de la pandèmia. És una campanya peculiar i atípica, amb molts nous contribuents a causa dels ERTO, que no estan acostumats a fer la declaració de l’IRPF.
Podem fer la presentació de la renda per internet, per l’app de l’Agència Tributària, o bé, presencialment. En tot cas, cal que tinguem en compte un seguit de qüestions:

Internet: Si escollim fer-la per internet, ho farem a través del programa RENDA WEB es pot consultar l’esborrany, modificar-lo si cal, confirmar-lo i presentar la declaració definitiva. Cal tenir DNI electrònic, certificat electrònic, clau PIN o el número de referència de la declaració de l’any anterior.

L’aplicació de l’Agència Tributària: Si, en canvi, preferim utilitzar l’app, aquesta ens permet consultar les dades fiscals, confirmar l’esborrany i presentar la declaració, però no s’hi pot fer cap modificació.

Presencialment: Si no estem molt familiaritzats amb els tràmits digitals, podem fer-ho presencialment. Cal demanar hora. Si es vol fer per telèfon, es pot demanar cita a partir del 4 de maig; si es vol anar a les oficines d’Hisenda, a partir del 27 de maig. Les declaracions presencials començaran el 2 de juny.

La campanya acaba el 30 de juny, però si la declaració surt a pagar, l’últim dia és el 25 del mateix mes. Una de les novetats de la declaració d’aquest any són les conseqüències dels ERTO.

Són moltes les persones i famílies que s’han vist afectades econòmicament per un i que s’encaren amb incertesa i por a la declaració de la renda. Molts contribuents que fins ara no arribaven al mínim per haver de presentar la declaració de la renda ara ho hauran de fer. Són els que el 2020 van estar en ERTO i van cobrar del SEPE i també de la seva empresa durant uns mesos. És a dir, van tenir dos pagadors.
Han de presentar declaració de la renda tots aquells treballadors en aquesta situació que hagin cobrat més de 14.000 euros, i com a mínim 1.500 fossin del SEPE.

Segons la UGT, són 1.200.000 contribuents. Com que el SEPE no va fer retencions o van ser mínimes, és molt possible que la declaració els surti a pagar, sobretot si no tenen deduccions o dependents a càrrec.

Hisenda permetrà que en aquests casos el pagament es faci fraccionat, sense interessos, en sis pagaments, entre els mesos de juliol i desembre.

Deducció per maternitat
Les mares treballadores amb fills menors de tres anys que poden restar-se 1.200 euros anuals, amb l’increment de 1.000 euros més per guarderia, perdran aquest dret durant el període en què han estat en un ERTO total.

“Si has estat quatre mesos de baixa per l’ERTO, no podràs cobrar la deducció de maternitat durant aquests mesos perquè no has estat treballant efectivament”, explica l’economista i assessora fiscal Carme Jover.

Sí que tindran dret a aquestes deduccions si l’expedient ha sigut parcial, ja que, d’aquesta manera, la persona haurà continuat cotitzant i tindrà dret a la part proporcional, assegura Concha Forteza, ponent de la Comissió Fiscal del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya. En canvi, estar en ERTO no comportarà cap canvi en les deduccions per famílies nombroses, per ascendent amb dos fills i per discapacitat dels pares, fills o cònjuges.

És important que cada persona escolleixi l’opció més adequada a l’hora de fer la declaració de l’any passat.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Les llars d’infants igualadines encara tenen vacants un cop acabat el període de matriculacions

Patrícia Illa, regidora d’Ensenyament d’Igualada, ha fet balanç aquest dimecres de les matriculacions a les llars d’infants municipals. Illa ha explicat que, un cop...

Igualada serà seu europea del projecte de Ciutats Jugables entre dijous a dissabte

Igualada és una de les cinc ciutats escollides per participar al projecte europeu URBACT Playful Paradigm II, un projecte que durant aquest any treballa...

Es presenta el Pla de Gestió i Desenvolupament del Parc Agrari de la Conca d’Òdena

L’Edifici de Can Muscons de Vilanova del Camí ha estat l’escenari, aquest 5 de juliol, de la presentació del “Pla de Gestió i Desenvolupament...

ERC Igualada: “el model de beques d’Igualada és pitjor que el d’Ayuso”

En els darrers dies la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha protagonitzat una nova polèmica arran de les beques per...

Oriol Llenas, primer fitxatge de l’Igualada Rigat

Oriol Llenas Bladé es converteix en la primera incorporació de l’Igualada Rigat de cara a la propera temporada. El jugador nascut i format a...
Compartir