7.3 C
Igualada
Diumenge, desembre 5, 2021

Fractures dentals

Dra. Eva Marcè i Dra. Mariona Sagarra
Centre dental Marcè i Sagarra

Les fractures dentals són ruptures o caigudes d’una dent o de part d’ella a causa d’un cop o trauma.

Aquestes fractures poden esdevenir tant en dents temporals com en permanents. La causa més comú d’una fractura dental són caigudes, esports de contacte, accidents i cops sobre les mateixes.

Altres causes són les càries molt avançades, una gran descalcificació de la peça, desgast, desmineralització o un hàbit d’apretament dental diürn, nocturn o ambdós.

Hi ha varis tipus de fractures i es classifiquen en funció de la profunditat de la mateixa, és a dir, si només afecta a la corona de la dent o si afecta a corona i arrel.

Es diu que és una fractura no complicada si només afecta a la corona arribant només a l’esmalt, i la fractura complicada que pot ser més profunda arribant a dentina o inclús al nervi, generant molt més dolor.

El tractament també varia en funció d’aquesta profunditat, necessitant només una reconstrucció en casos més superficials o endodonciant la peça (tractament de nervi) quan la fractura està propera i afecta al nervi de la mateixa.

Hi ha casos en què és tant extensa la fractura que posteriorment cal una funda per poder reparar-la.

Si la fractura afecta a l’arrel de la dent, moltes vegades no es pot recuperar i cal procedir a l’extracció dental.

A part de les fractures també ens podem trobar peces fisurades. En ocasions passen desapercebudes, ja que visualment no s’observa cap falta de tros dental. Poden ser asimptomàtiques i passar desapercebudes durant molt de temps o ser doloroses als canvis de temperatures i a la masticació (també en funció de la profunditat de la fisura).

Si les fisures no generen cap molèstia, es poden controlar o podem segellar la superfície de l’esmalt per evitar molèsties.
En canvi, si hi ha molt dolor, és probable que sigui profund afectant el nervi i sigui necessari tractar-lo, tot i que cal avisar que sovint té mal pronòstic i moltes vegades s’acaba perdent la dent.

Per últim pots patir el que s’anomena una avulsió. Es produeix quan degut a un cop sec sobre la dent i aquesta es perd.

En aquest cas, si la dent és de llet no es torna a reimplantar, ja que la peça nova que sortirà substituirà la nova i a vegades reimplantar-la suposa que la nova pugui tenir problemes posteriors per erupcionar correctament.

Si la dent és definitiva, és important que es recuperi aquesta dent, es posi en suero, llet o saliva sense manipular-la massa i acudeixis al dentista d’immediat per reimplantar-la. S’estima que si passen més de 2 hores, l’èxit posterior de la reimplantació baixa en picat i pot fracassar el tractament.

El dentista reimplanta la dent i la ferulitza amb les peces contigües, tracta el nervi i li fa controls radiològics de seguiment.
Principalment, per evitar fractures dentals hauries de:

– Mantenir un bons hàbits d’higiene bucodental per evitar càries i la desmineralització de l’esmalt dental.

– Realitzar revisions periòdicament al dentista per diagnosticar i tractar precoçment lesions de càries, fisures, desgasts o desmineralitzacions.

– Vigilar amb l’ús que donem a les nostres dents. No utilitzar-les per obrir envasos, ni per tallar fils o altres objectes, vigilar amb els aliments durs…

– Posar-se una fèrula de descàrrega a les nits si les apretem.

– Posar-te un protector bucal si practiques algun esport de contacte.

Compartir
Dra. Eva Marcè i Dra. Mariona Sagarra
Centre dental Marcè i Sagarra

Més notícies

Últimes notícies

La campanya “Figues i Ous” se centra en la informació dels mètodes anticonceptius i de protecció

Com cada any, el departament de Sanitat i Salut Pública i el departament de Joventut de l’Ajuntament d’Igualada posen en marxa la campanya de...

Carta oberta a Pablo Casado

En el seu intent d’anar encara més a la dreta, diu bajanades cada vegada que li posen un micròfon al davant. Habitualment m’hi faig...

Montbui demana la reobertura completa de l’atenció sanitària al CAP

El ple ordinari de novembre de l’Ajuntament montbuienc va aprovar, per unanimitat de tots els grups polítics representants en el consistori, una moció per...

La reconversió cap a les renovables necessita el lideratge del Govern

Ja fa uns mesos que a la nostra comarca, com d’altres, creix el neguit davant les notícies que una nova línia de Molt Alta...

Premi de Fotografia Procopi Llucià, Igualada 2021; o quan la Fotografia és Cultura

El passat diumenge, 21 de novembre, el Teatre Municipal l’Ateneu va acollir una nova edició dels Premis Ciutat d’Igualada, que fomenten i reconeixen la...
Compartir