13.5 C
Igualada
Divendres, abril 23, 2021

ERC, Poble Actiu i Igualada Som-hi signen un Pacte per a la gestió pública de l’aigua a Igualada

Ahir dilluns dia 6 de maig, la plataforma Aigua és vida Anoia i l’AMAP (Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública) van presentar el Pacte Social i Institucional per l’aigua a Igualada. El pacte, que va comptar amb la firma dels partits d’ERC Igualada, Poble Actiu i Igualada Som-hi, així com amb el sindicat CCOO, la PAH Anoia, o entitats com Coll@nada, Per La Conca o Som Energia Anoia, entre d’altres, té per objectiu “assegurar el compromís per una gestió pública, integrada i participativa del cicle integral de l’aigua” ha assegurat el coordinador de l’AMAP Arnau Comas.

En roda de premsa, Arnau Comas va explicar que “durant aquesta última legislatura a Catalunya els avenços pel que fa a la remunicipalització de l’Aigua han estat molt significatius, com per exemple la nova empresa pública Terrassa Cicle de l’Aigua. EPEL, el procés d’assumpció de la gestió pública de l’aigua a Girona o l’impuls d’un sistema de gestió 100% públic de l’Aigua pel Consell Comarcal d’Osona”. En aquest sentit, Comas va recordar que “la ciutadania ha mostrat amb fermesa i reiteradament que vol una gestió pública i democràtica de l’Aigua: ho va demostrar a Terrassa i Barcelona al 2017, però també a Igualada el passat octubre de 2018 amb la manifestació realitzada per desenes d’entitats comarcals a la capital de l’Anoia”.

Per la seva banda, el representant d’Aigua és vida Anoia, Joan Carles González, va explicar que “diversos municipis de l’Anoia hauran de decidir durant el proper mandat 2019-22 el futur de la gestió de l’aigua, però el cas de la capital anoienca és especialment important, ja que per una banda a Igualada forma part de l’empresa que realitza la gestió privada sense contracte des de fa quasi un segle, però per una altra les dues auditories de la Diputació de Barcelona donen llum verda a la gestió pública”. González va explicar que “si a l’octubre vam omplir Igualada demanant aigua pública, amb aquest pacte tornem a recordar que el problema de l’aigua ha d’estar al centre del debat polític durant les properes setmanes i que ha de ser prioritari en la gestió del proper govern igualadí”. En aquest sentit, des d’Aigua és vida Anoia es va reiterar que “Igualada i el conjunt de la seva ciutadania, han de treballar per garantir la gestió pública”, motiu pel qual han presentat davant la ciutadania d’Igualada, els partits i candidats, les institucions i el teixit associatiu i sindical el Pacte Social i Institucional per l’aigua a Igualada.

Els partits, sindicats i entitats que firmen el pacte es comprometen a treballar per aconseguir la gestió pública de l’aigua a Igualada, vetllant pel compliment de 4 demandes bàsiques. Aquestes quatre demandes són:

  1. Considerar que el Dret Humà a l’Aigua i al Sanejament (DHAS) és un dret humà universal, inalienable i inviolable de tota persona i que ha de ser garantit en la seva totalitat, és a dir, atenent a les seves 5 dimensions fonamentals: accessibilitat, assequibilitat, qualitat, disponibilitat i acceptabilitat.
  2. Iniciar els processos per a la implementació d’un model de gestió pública de l’aigua a Igualada, gestió avalada pels positius resultats de les auditories realitzades, que sigui exemple de gestió democràtica i transparent, amb la implicació i el control de la ciutadania. Aquest servei ha de ser de qualitat, eficaç i eficient, i ha de garantir els drets adquirits dels i les treballadores, respectant com a mínim la igualtat de condicions sociolaborals, incloent les contractuals, que tenen en l’actualitat les persones treballadores adscrites a aquest servei, així com la igualtat de les futures contractacions.
  3. Aplicar una política d’aigua que preservi els ecosistemes aquàtics de les conques que abasteixen i donen vida al territori.
  4. Crear un espai de concertació social sobre l’aigua, des d’on la ciutadania, el teixit social, el món acadèmic, els diversos actors que en són part interessada, les forces polítiques i els serveis tècnics juguin un paper actiu per a col·laborar en la implementació d’una nova cultura de l’aigua i dels compromisos fixats en aquest Pacte Social i Institucional de l’Aigua.
Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Sant Jordi en pandèmia: espais perimetrats i control d’accés

Catalunya viurà aquest divendres un Sant Jordi excepcional enmig de la pandèmia, una circumstància que ha obligat el sector a adaptar-se a les limitacions...

Realitzats els plans de Protecció civil a Cabrera i Calonge de Segarra

La Diputació de Barcelona ha realitzat els plans de Protecció civil dels municipis de Calonge de Segarra i Cabrera d'Anoia, uns treballs que estableixen...

Els CAPs oferiran kits d’automostra per a menors de 70 anys

El Departament de Salut començarà la setmana vinent una nova estratègia per detectar nous casos de covid-19. Es tracta de fer cribratges poblacionals però...

Els estudiants de Batxillerat i FP recuperen la presencialitat total

El Procicat ha aprovat formalment aixecar el confinament comarcal i permetre la lliure circulació per Catalunya a partir de dilluns. També tornaran a les...

Montbui segueix apostant per la participació ciutadana en els projectes municipals

L’equip de govern municipal de Santa Margarida de Montbui, format per Ara Montbui i per Som Montbui-ERC, vol aconseguir el màxim “feed-back” per part...
Compartir