6.5 C
Igualada
Dissabte, març 6, 2021

Els Mossos detecten un augment dels fets delictius a l’Anoia

Nombre de fets delictius a la Catalunya Central (2014-15) - Foto Mossos - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.cat
Nombre de fets delictius a la Catalunya Central (2014-15) – Foto: Mossos

Pot semblar una xifra insignificant, però és la que és. Segons la memòria del 2015 dels Mossos d’Esquadra de la Catalunya Central presentada aquesta setmana, l’any passat es van produir a la comarca 4.237 fets delictius, el que representa un 2,88% més que l’any anterior. Es dóna la circumstància que, de totes les comarques de la Catalunya Central, l’Anoia i l’Osona són les úniques que veuen augmentar el nombre de fets, i la nostra comarca és la que té la xifra més alta. A la veïna Bages, en canvi, s’ha baixat un significatiu 7,18%.

A tota la Regió Policial Central s’han registrat durant el 2015 un total de 16.490 fets penals, que significa un descens del -2,10% respecte el 2014. Aquest 2015 s’han reduït un 7,35% els fets coneguts contra les persones i els fets contra el patrimoni s’han estabilitzat, amb només 7 fets més que l’any anterior.

La taxa de fets coneguts a Catalunya per mil habitants ha mantingut un descens des de l’any 2012, amb una reducció del 6,1% en aquests quatre anys. La taxa de fets per cada mil habitants de la Regió Policial Central, 32,29 fets, segueix sent la segona més baixa de les nou regions policial de Catalunya i està molt per sota de la taxa de Catalunya, que son 64. Segons la memòria dels Mossos, els fets contra les persones s’han reduït un 7,32% respecte a l’any anterior, i la més significativa, les agressions sexuals que han disminuït un 46,34% a la Regió Policial Central.

Tot i que hi ha una davallada en els fets contra les persones, els abusos sexuals i els maltractaments en l’àmbit de la llar han augmentat.

En els abusos sexuals, dels 27 fets de l’any 2014, es va passar als 51 fets l’any 2015. Això pot ser fruit de les tasques proactives que es fan en aquest camp, ja que en aquest tipus delictiu, menys greu que les agressions sexuals, es considera que hi pot haver un important percentatge de xifra negra. En països més conscienciats en aquests temes hi ha molta més tendència a denunciar a la policia aquests fets. Per això des de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra es recomana denunciar sempre aquests casos per tal de poder investigar-los i identificar i detenir als autors, que poden ser candidats a cometre delictes sexuals més greus.

Els robatoris a establiment i empresa es redueixen
Els fets contra el patrimoni s’estabilitzen, i només registren un lleuger augment del 0,05% respecte el 2014. En aquest tipus de fets són les estafes les que augmenten més amb un 22,36%, però per contrapartida disminueixen els furts (-8,54%) i la resta de delictes de patrimoni (-15,81%), fet que implica aquesta estabilització.

En referència al robatoris empresa, el modus operandi corresponent a la manera d’entrar a l’empresa han estat els forçaments de la porta (27%), forçament de la finestra (15%), forçament del bombí (11%), escalament (6%) i tall de la tanca perimetral (6%). En canvi als establiments la forma d’accés han estat els forçaments de la porta (31%), forçament de la persiana (20%), forçament del bombí (8%), forçament de la finestra (13%) i escalament (3%).

Pel que fa als robatoris amb força destaca la reducció del nombre de robatoris a establiments, un -24,73% i els robatoris a empresa, un -19,63%. Ara bé, els robatoris amb força a domicili presenten un augment del 34,13%, passant de 1.005 a 1.348.

Els robatoris violents i/o amb intimidació pugen un 4,64%
Aquests fets delictius augmenten un 4,64% respecte el 2014, passant de 345 a 361 fets, és a dir, es registren 16 fets més que l’any passat. Les tipologies que presenten aquest petit augment són els robatoris violents i/o intimidació a domicili, passant de 21 a 25, les estrebades, de 57 a 63 fets i els robatoris violents a espai públic, de 170 a 186 fets.

Per altra banda, enguany el robatori violent a establiment es redueix un -7,94%.

Els furts representen el 36% del total de fets delictius relatius al patrimoni. Enguany s’ha registrat un descens del 8,54%, passant de 5.048 fets el 2014 a 4.617 el 2015, la qual cosa significa que s’han registrat 431 fets menys.

JORDI PUIGGRÒS

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

S’elabora l’informe comarcal dels objectius de desenvolupament sostenible

El Consell Comarcal de l’Anoia, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, ha elaborat un informe de diagnosi sobre l’aplicació a l’ens comarcal...

Igualada Comerç ja prepara la Botiga al Carrer per aquest mes

Igualada Comerç està treballant des de fa setmanes en una nova edició de la Botiga al carrer per aquest mes de març. Aquesta és...

8-M: Dia Internacional de les Dones

El 8 de març és el Dia Internacional de les Dones, però en coneixem l’origen? Fa anys el 8 de març era més conegut com...

Nova caldera de biomassa forestal al poliesportiu Mont Aqua de Montbui

El poliesportiu Mont Aqua de Santa Margarida de Montbui i el Pavelló esportiu, l’escola bressol El Xic Martinenc i l’escola Jaume Balmes de Sant...

Juan Manuel Castro Prieto: un gran de la fotografia, a l’Estat espanyol, al FineArt 2021

En el marc del FineArt 2021, un amplíssim espai d’exposició, del Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, acull i fa un...
Compartir