23.6 C
Igualada
Dimarts, 6 juny 2023

Els Hostalets estrena un documental per recuperar les memòries de la transició

Els Hostalets de Pierola va acollir, el passat diumenge, un acte molt emotiu, amb la presentació del projecte de memòria oral engegat des de l’Arxiu Municipal, de la mà de la seva arxivera, Montse Gascón Planas, i desenvolupat per la Marta Valls Ribas, periodista local.

Es va visualitzar el documental Els Hostalets de Pierola, memòries d’una transició, on se sintetitzen les quasi 16 hores de gravació feta a tretze veïns i veïnes dels Hostalets. El projecte es va iniciar l’any 2022 i ha estat molt laboriosa la feina de composició del documental, donada la quantitat d’informació que s’ha hagut de triar i editar.

El projecte s’ha plantejat en format audiovisual i la idea ha consistit a donar veu a tretze persones que van participar en més o menys mesura en els moviments socials, culturals o polítics de la transició als Hostalets de Pierola. Per tant, testimonis que van patir el franquisme i van impulsar la construcció de la democràcia. Es va tractar d’un moviment de baix a dalt.

Els temes que mostren en el documental són diversos: com es vivia en l’època del franquisme, el control de les activitats socials per part de l’Església, les penúries econòmiques viscudes i també el naixement de les primeres entitats: el Club de Joves, la Comissió de Reis, la Comissió de Veïns (que més tard seria l’Associació de Veïns), el grup de Teatre Talia 78 (tot i que la tradició teatral dels Hostalets és molt anterior i en plena època franquista ja es feia teatre), la Junta del Casal Català, la Cooperativa de Productors o l’aparició d’algun partit polític, amb explicacions d’anècdotes diverses.

Les gravacions fetes estan dipositades íntegrament a l’Arxiu Municipal perquè qualsevol veí o veïna pugui visualitzar-les. Aquest documental també pot ser una eina molt interessant per a l’alumnat de l’Institut Escola Renaixença, de cara a treballar els projectes que tenen a veure amb com era el poble abans o amb la seva història política, social i cultural.

La Marta Valls Ribas va acabar la seva presentació amb dues cites significatives: la primera extreta de Jo vinc d’un silenci de Raimon: qui perd els orígens, perd identitat. I la segona, de Kate Millett: allò personal és polític.

Compartir

ESCRIU UN COMENTARI