11.7 C
Igualada
Diumenge, gener 16, 2022

El risc de rebrot es dispara a Capellades, el Bruc, Masquefa i Piera

La preocupació té fonament. Només donant un cop d’ull a les dades n’hi ha per estar-ne del tot segur. La covid-19 torna amb força a tot el continent, i l’Anoia no se n’escapa. Si bé hi ha municipis -els més petits- on la incidència és baixa, no passa el mateix en la majoria.
Tot i això, estem molt lluny de l’índex de rebrot que hi havia el març, quan a l’Anoia, en ple confinament a la Conca d’Òdena, es va arribar a 700. Ara mateix Igualada registra un índex de 372, però atenció a quatre municipis. Destaca per sobre de la resta la situació de Piera, que té un índex de risc que pràcticament arriba als 4.000 punts. Capellades registra 985, el Bruc 682 i Masquefa 893. Són, de llarg, els quatre nuclis de l’Anoia amb més penetració de la covid-19 actualment. A més distància hi ha la Torre de Claramunt (300) i Calaf (371).

L’Anoia ha passat, en 15 dies, d’un índex de risc de 77 a l’actual de 283,4. Això ja ho diu tot. Al Bages estan pitjor (345), a l’Alt Penedès millor (171), i la Segarra, en una situació molt perillosa (936).

Evolució del risc de rebrot a l’Anoia des de l’inici de la pandèmia, el 14 de març, fins fa sis dies.

Pel que fa a municipis amb força relació amb l’Anoia, trobem un preocupant índex de 970 a Sant Guim de Freixenet, 410 a Collbató o el més baix de 250 de Santa Coloma de Queralt.

1,6 de taxa de reproducció
Una altra dada interessant es l’RT, o taxa de reproducció, que indica quantes persones pot infectar un positiu. A l’Anoia actualment la xifra és d’1,6, i qualsevol xifra que superi l’1 és preocupant. En el cas d’Igualada, aquesta dada és d’1,53.

Val a dir que, només a la capital de l’Anoia, s’han fet la darrera setmana 819 proves PCR, de les quals un 6,7% han donat positiu.

Actualment, a la comarca, hi ha 13 persones ingressades per Covid-19, una d’elles a la UCI, i 3.170 persones han estat confinades des de l’inici de la pandèmia, amb una xifra de mortalitat de 515 persones, la majoria a la Conca d’Òdena, en les primeres setmanes de la pandèmia.

Marc Castells: “Això és molt seriós”
No és d’extranyar que l’alcalde d’Igualada hagi fet un senyal d’alerta davant el que pot venir-nos al damunt. “Això és seriós, sembla que la segona onada ja és aquí. Cal un toc d’atenció a la població”,

Dimecres, Marc Castells va voler enviar el missatge que cal complir la normativa quant a la distància social, la higiene i l’ús de mascareta i va explicar que l’Ajuntament vigilarà el compliment de les mesures restrictives a tot el país. En aquest sentit ha demanat que “ja que hi ha mesures de tancament, s’ha de poder també parlar alhora de mesures de compensació per a aquells negocis, empreses i emprenedors que patiran aquestes restriccions”.

També ha afegit que “cal que la gent sigui conscient que entrem en una fase de complicació” i ha destacat que Igualada ja va donar un exemple excel·lent del comportament amb què es pot contenir el virus. Per això ha demanat la reducció total dels actes socials i s’ha adreçat especialment a la gent jove per demanar la seva col·laboració combatre la pandèmia.

L’alcalde també ha afirmat que l’Ajuntament és conscient de la situació d’estrès que pateix l’atenció primària i de les complicacions que pot patir també l’Hospital d’Igualada, que fins ara tenia una bona situació. Tanmateix, Castells s’ha mostrat convençut que la ciutat superarà aquestes circumstàncies “si tots complim i som solidaris amb la resta de la societat. La manera de contenir aquest virus passa perquè l’esforç individual ajuda en la suma col·lectiva”.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

L’atleta Anna Bové renova pel F.C.Barcelona

L’atleta anoienca, Anna Bové, acaba de ser renovada per la secció d’atletisme del F.C. Barcelona. Després de 16 temporades consecutives defensant els colors blau i...

Nova guia per millorar la qualitat assistencial a l’Atenció Primària

La farmacèutica Mar Casanovas de la Unitat de Farmàcia de l’Institut Català de la Salut a la Catalunya Central va participar, el passat 14...

El model de generació d’energia: un dels grans debats de l’Anoia del present i del futur

El passat 26 de novembre, el Govern de la Generalitat aprovava la modificació del decret llei 19/2019 de mesures urgents per a l’impuls de...

L’Editorial: El gran canvi

La superpoblació mundial planteja un gran desafiament a la Humanitat. Per continuar habitant aquest planeta cal establir unes normes diferents de les viscudes fins...

Humans de l’Anoia: Xavi Gabarró

XAVI GABARRÓ  Odenenc de naixement, fornada del 94. Vaig formar-me als Maristes Igualada i vaig créixer amb l’A.E.Torxa. Ben aviat farà tres anys que resideixo a Braunschweig,...
Compartir