El reciclatge segueix sent una assignatura pendent per Òdena

Segons les xifres, només es recicla un 23,28%

12 d'abril de 2024

Òdena segueix amb males xifres en l’àmbit del reciclatge. Segons dades de l’any 2023, el 77% dels residus recollits al municipi segueixen sent rebuig, és a dir, fraccions que van a parar a un abocador, sense tenir un segon cicle de vida. Això suposa una despesa important pel municipi, de 89.291,00€ (65.30€/Tona) durant el 2023, que es deixa d’invertir en el municipi i que s’ha de repercutir en el rebut d’escombraries.

Òdena segueix amb una important assignatura pendent en l’àmbit del reciclatge, i segueix enregistrat unes dades alarmants de recollida de rebuig, que no presenten cap millora en el pas dels anys.

Durant el 2023, es van recollir 1373,7 tones de rebuig, i només es va reciclar un 23% de recollida selectiva. La poca participació del veïnat en la recollida selectiva encareix els costos de la recollida general any rere any.

Es recicla un 23%, un 5% és fracció orgànica

Entre tota la fracció recollida, el 5% que es recicla és fracció orgànica, un 4% paper, envasos i vidre respectivament, i un 2% poda i deixalleria. Les dades són tan dolentes com les del passat 2022, i no presenten cap millora.

Cal tenir en compte la petjada ecològica que provoca l’escassa recollida selectiva a Òdena, doncs tot allò que es llença al rebuig, si no és rebuig com a tal, és un material que podria tenir una segona vida. Amb el reciclatge incorrecte, acumulem deixalles a un abocador sense recuperar-ne una part important. La fracció orgànica són totes les restes de menjar i restes vegetals de mida petita, susceptibles de degradar-se biològicament, i utilitzar-ho com a fertilitzant i adob. Llençar les restes de menjar al contenidor de rebuig en lloc del marró (orgànica), provoca que es perdin potencials propietats agrícoles i convertim un residu més.

L’Ajuntament fa una crida a tota la població a millorar els hàbits de reciclatge, i millorar les dades municipals. Tothom qui necessiti suports per fer la recollida selectiva, pot recollir bosses per vidre, paper i envasos a l’Ajuntament.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus que, amb les últimes pluges, caldria afluixar les restriccions per sequera?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta