El Consorci per a la Normalització Lingüística millora els resultats el primer semestre de 2019

0
267

El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) tanca els primers sis mesos de 2019 amb xifres a l’alça en totes les dades registrades respecte del mateix període en anys anteriors. El nombre d’inscripcions als cursos de català passa de 46.371 a 53.594, amb un augment del 17,4 % respecte de 2018. Creixen en els cursos presencials, que amb 50.248 inscripcions té un increment del 15,5 %, i en els cursos en línia, que arriba a les 3.346 inscripcions (un 17,4 % més).

El Consorci, que té com a objectiu promoure el coneixement del català i fomentar-ne l’ús arreu del territori ha millorat resultats després d’haver introduït millores com ara la priorització dels cursos trimestrals per davant dels quadrimestrals per facilitar l’aprenentatge a persones amb més dificultats comunicatives en català. Del total d’inscripcions d’aquest primer semestre, el 68 % correspon als nivells inicial i bàsic.
El programa de Voluntariat per la llengua també ha crescut durant la primera meitat de 2019 i se situa per damunt de les 5.700 parelles lingüístiques, un 10,3 % més que en el mateix període de l’any anterior. També s’han incrementat els convenis i adhesions amb organitzacions econòmiques col·laboradores del Voluntariat per la llengua.


L’acolliment lingüístic, prioritari
Una dada rellevant del balanç dels primers sis mesos és que el col·lectiu de persones d’origen estranger accedeix a l’aprenentatge de la llengua poc després d’instal·lar-se a Catalunya. De gener a juny, les persones d’origen estranger que s’han inscrit a cursos de català representen el 57,4 % de les inscripcions; i entre aquestes persones, un 21,4 % han arribat a Catalunya els darrers anys.

El programa ‘I tu, jugues en català?’ i els Plans Ofercat locals són alguns dels programes del CPNL que expliquen l’augment del nombre de convenis. Durant aquest primer semestre s’han signat més de 4.000 convenis, un 14 % més respecte del període equivalent de l’any anterior. En global, doncs, són dades que mostren un creixement de l’impacte del Consorci per mitjà dels 22 centres de normalització lingüística distribuïts per tot Catalunya i el treball en xarxa dels tècnics de normalització lingüística.

Compartir