19.5 C
Igualada
Diumenge, 1 octubre 2023

Eixarcolant inicia un projecte per a recuperar coneixements d’arreu del país

Un article de

Eixarcolant inicia un projecte per a recuperar coneixements d’arreu del país
E

Amb el pas dels anys, molts dels coneixements vinculats a l’agricultura tradicional, la pagesia i la vida rural desapareixen degut a la falta de transmissió oral i escrita d’avis i padrines cap a la seva descendència.

Per tal de no perdre aquest patrimoni tan i mportant, el Col.lectiu Eixarcolant, entitat sense ànim de lucre que treballa amb varietats agrícoles tradicionals i plantes silvestres comestibles, ha posat en funcionament un projecte ciutadà que mitjançant 19 nodes o grups territorials operatius duran a terme una tasca de recuperació i divulgació d’aquests coneixements. Gràcies a la xarxa actual de socis i sòcies del Col.lectiu repartida per tot el territori de parla catalana, s’iniciarà prospecció etnobotànica i es contactarà amb i nformants (padrins, agricultors, pagesos…) amb ganes i voluntat de transmetre aquests coneixements en perill de desaparició.

Albert Castells, responsable de coordinar la participació dels dinou nodes territorials en el projecte recorda que “és molt i mportant arribar a tot el territori per tal de poder recuperar aquells coneixements arrelats a una zona o pobles concrets. Fer partícips a avis i àvies d’una activitat d’aquestes característiques els interpel.la i els recorda el paper fonamental que desenvolupen de transmissió de coneixements a la nostra societat”.

També es preveu realitzar diverses activitats pels diferents punts de la geografia amb l’objectiu d’apropar a tothom les potencialitats de les plantes silvestres comestibles i les varietats agrícoles tradicionals. Cursos, sortides etnobotàniques, xerrades, passejades, tallers i tot un seguit d’accions que contribueixen a transformar el model agroalimentari i social actual vers un de més sostenible i j ust.

Marc Talavera, responsable tècnic del projecte, anima a tothom a participar d’aquesta i niciativa “Tothom qui vulgui col.laborar voluntàriament en la recuperació i divulgació d’aquest patrimoni té a disposició un node Eixarcolant al costat de casa seva on trobar-hi persones amb les quals compartir i nteressos i anar recuperant aquests coneixements”. Eixarcolant alhora està realitzant diverses formacions en matèria de prospecció etnobotànica per donar les eines a tots aquells socis i sòcies participants.

Totes les persones que estiguin interessades en participar en el projecte poden contactar amb Eixarcolant a través del correu electrònic socis@eixarcolant.cat

Compartir
Més notícies:

L’enquesta

Més notícies

el + llegit

Piulades

#Editorial | 🏨 Més estudis… i més lloguer 👉https://ow.ly/JNpJ50PR0Ph

✍️"L’escassedat d’oferta i l’altíssima demanda comporta, lògicament, preus desmesurats."

🎓L’ @ajigualada i la @UdL_info, en converses per a nous estudis universitaris de #Medicina, #Dret i #Psicologia 👉https://ow.ly/cXWt50PR1tP

Tot plegat permetria arribar a la xifra de 1.500 estudiants universitaris a mitjà termini, al voltant del 2030