Demà dissabte 21 de maig, a partir de les 7 del matí i durant tot el dia, a la plaça Pius XII se celebrarà la setena edició de la Festa de l’Arbre de Maig. Els orígens d’aquesta festa es remunten a l’època medieval, amb gran arrelament arreu de Catalunya. Era un ritual per a la veneració dels esperits de la naturalesa amb l’objectiu d’aconseguir, a partir del sacrifici d’un arbre, que fos un any de prosperitat i abundància. A Igualada va mantenir-se viva fins a finals del segle XIX i no va ser fins al maig de l’any 2012 quan l’entitat l’Al-pi-nisme Club Esportiu va recuperar aquesta festa. Anys més tard, l’entitat de la Festa de l’Arbre de maig d’Igualada va agafar el relleu en l’organització.
El cartell d’aquest any és obra de Dídac Sanjosé. Demà, els participants aniran a buscar l’arbre (anomenat Maio) a un bosc proper d’Igualada, on es realitzarà la tala. Allà mateix hi haurà un bon esmorzar gratuït de botifarra a la brasa o coca per a tots els participants. Seguidament, es transportarà l’arbre a força de braços fins a la plaça. Un cop s’arribi a la plaça Pius XII es durà a terme l’escorxament de l’arbre (12.30 h), retirant l’escorça i les branques per tal que quedi el tronc ben llis i que el Maio només tingui un plomall al capdamunt. Així arribarà el moment més esperat, espectacular i emocionant de la festa: la plantada de l’arbre, on tota la plaça col·labora per alçar verticalment l’arbre. Un cop aconseguit l’objectiu, es recuperaran les forces amb un bon dinar popular (14.00 h).
Els tiquets del dinar es poden reservar a través d’un formulari i comprar a la plaça el mateix dia (10€).
A la tarda es celebrarà l’espectacular concurs de grimpaires (17.30 h), en què els més intrèpids podran enfilar-se fins a dalt de tot de l’arbre. Les inscripcions del concurs es faran
al moment. Finalment, per cloure la festa hi haurà una fi de festa musical a càrrec del duet Bonjoch&Massana i, més tard, es donarà pas al punt de trobada de música folk i tradicional, on es convida a tothom a portar el seu instrument. Aquesta iniciativa substituirà la tradicional Jam session per tal de potenciar l’esperit popular de la festa.
La Festa de l’Arbre de Maig torna així a fer-se de la manera tradicional, després que l’any 2020 s’anul·lés i l’any 2021 només es pogués fer un acte simbòlic. Per celebrar aquesta desena edició han difós a través de les xarxes una campanya titulada “10 mirades per 10 festes de l’arbre de maig” on deu persones que col·laboren de la festa han expressat el seu punt de vista. Hi han participat Marc Talavera, Dani Vilarrubias, Bet Farrés, Bruna Caelles, Pep Massana, Elisabet Ferrer, Pere Riba, Anna Casajuana, Míriam Riba i Josep Casas.