7.4 C
Igualada
Diumenge, 25 febrer 2024

Un article de

Roger Rodrigo
Roger Rodrigo
Optometrista i propietari d’Òptica Rodrigo

Cuidar l’audició és tan necessari com una bona dieta o fer esport
C

L’audició és la percepció dels sons mitjançant el sentit de l’oïda. El so és la impressió produïda en l’òrgan de l’oïda per les vibracions elàstiques d’un cos que es propaguen en tots els medis materials en forma d’ones.

Publicitat

L’òrgan perifèric de l’audició és l’orella, una estructura molt complexa que també regula l’equilibri. L’orella capta les ones sonores, que viatgen pel canal auditiu extern i fan vibrar el timpà. Aquest moviment del timpà es traspassa a tres petits ossos: el martell, l’enclusa i l’estrep, i arriba fins a la còclea o cargol, que converteix els senyals acústics en impulsos elèctrics. El nervi auditiu fa arribar els impulsos elèctrics al cervell, que els interpreta com a sons.

El sentit de l’oïda és fonamental per a la comunicació de les persones i l’aprenentatge dels infants. Per això, cal tenir cura de les orelles i protegir la capacitat auditiva.

 

Recomanacions per a una bona salut auditiva

Gaudir d’una bona salut auditiva és fonamental per tenir una bona qualitat de vida. Les orelles són òrgans complexos i delicats que cal protegir.
L’audició es pot veure afectada per diversos factors. Alguns d’ells, com ara els genètics o el procés natural d’envelliment, no es poden prevenir, però n’hi ha d’altres, com l’excés de soroll (qualsevol so no desitjat o molest que interfereix en una activitat humana i que pot produir danys físics i/o psicològics o interferències en la comunicació), que es poden evitar mitjançant l’aplicació de mesures de protecció auditiva i l’adopció dels hàbits saludables següents:

• Visiteu l’otorrinolaringòleg per fer-vos controls periòdics d’audició
• Cal que feu la higiene de les orelles amb molta cura
• Eviteu l’exposició a soroll excessiu

Més de 1.500 milions de persones a nivell mundial experimenten algun grau de pèrdua auditiva. D’aquests s’estima que 430 milions tenen pèrdua auditiva de nivell moderat o sever en l’oïda de millor audició.

És una dada oficial de l’OMS i des de Rodrigo Audiòfons recomanem aplicar al nostre dia a dia les pautes d’una bona higiene auditiva per prevenir o retardar el màxim la nostra pèrdua auditiva. Per altra banda quan detectem que tenim un cert nivell de pèrdua és aconsellable no tardar a tractar-la a través de tractament mèdic o a través de pròtesis per evitar, en un futur, la pèrdua de sensibilitat auditiva-cognitiva.

Compartir
Publicitat
Més notícies:

L’enquesta

el + llegit

Més notícies