En contra del currículum cec
E

14 de desembre de 2017

Avui en dia s’està parlant força del Currículum Cec (cv cec). Des del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat s’està impulsant una iniciativa perquè les empreses i/o les consultores signin un conveni, i on actualment ja hi trobem al menys 78 empreses, pel qual es comprometen a quan s’inicia un procés de selecció de personal, ho facin mitjançant l’anàlisi del currículum cec del candidat. Això implica que el candidat omplirà un cv sense fotografia, sense estat civil, ni data de naixement o edat, nom, nacionalitat o qualsevol altra informació que pugui conduir a un estat de discriminació laboral. A Anglaterra s’han fet proves on s’ha arribat a suprimir del cv la institució educativa per què si aquesta és d’elit, no suposi una avantatge per l’aspirant.

Molts especialistes estem en contra d’aquest tipus de cv per vàries raons. En el cas de la nostra consultora la raó principal és que el filtratge de currículums els realitzem mitjançant psicomorfologia facial, raó per la qual ens és imprescindible tenir la fotografia del/la candidat/a per analitzar si el seu perfil morfològic facial s’ajusta a les competències demandades en la descripció del lloc de treball. Si en el cv no hi ha foto, no la podem analitzar i llavors ens veiem obligats a buscar-la en les diferents xarxes socials amb la conseqüent pèrdua de temps que ens suposa (si és que la trobem, és clar). Evidentment si no hi ha nom en el cv no podem buscar res a les xarxes, i una de les nostres importants metodologies que utilitzem en el procés de selecció de personal resta impossibilitada. No posar el nom és una incongruència. Les empreses a vegades et demanen un perfil dona, home o indistint. L’exemple seria el cas d’un xofer que pot ser d’ambdós sexes però si ha de moure càrregues pesades, manualment, sempre et demanaran un home…

L’estat civil encara no m’explico com es continua posant en alguns cv avui en dia. No té cap validesa ni significació a l’hora de fer un procés de selecció de personal.

La data de naixement o edat és una batalla que dura de fa anys. Ens agradi o no és absurd no posar-la, doncs l’empresa, si vol un perfil de certa edat, ho preguntarà o la pot deduir mirant les dates de l’experiència laboral o de la formació. Si aquestes dates les amaguessin en el cv doncs mirem el seu perfil de Linkedin, si en té, ja que en aquesta xarxa és obligació posar-les. No es tracta de discriminar ningú però hi ha molts factors que ens poden fer decidir per una edat o altra a l’hora de contractar a algú. De vegades es cerquen persones d’edats avançades i altres, acabades de llicenciar.

La nacionalitat és interessant conèixer-la doncs avui en dia ens trobem amb molts residents de fora el nostre territori nacional i si no tenen la doble nacionalitat o els permisos de residència en regla, aleshores tenim un problema…

El que sí que trobo certament interessant és que es pugui obviar la institució educativa. Encara hi ha empreses que es deixen influir per on s’ha fet la carrera, postgrau i/o màster i li donen un plus a aquests candidats. Sense desmerèixer la formació que ofereixen aquests centres, hi ha moltes persones vàlides que no han pogut costejar certs estudis en institucions d’elit. He vist molts perfils a Linkedin on es fa constar que l’última educació s’ha fet en una Business School de prestigi i de vegades (moltes) tant sols ha estat un seminari de dos dies…

Si la discriminació laboral ha de passar per amagar dades del currículum vitae crec que no és el camí més adient per solucionar el problema.

Manel Macià, Director a Talentia Gestió 

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta