Caves Bohigas, vuit segles de vins

Amb més de 8 segles d’història, Caves Bohigas és un celler situat en un enclavament privilegiat, a les caves i vinyes de Can Macià, amb més de 35 hectàrees de vinya i 200 d’extensió. Actualment, la família Casanovas-Giró dirigeix Caves Bohigas. Jordi Casanovas Bohigas i la seva filla, Maria Casanovas s’encarreguen de la direcció, i Ariadna Casanovas l’altra filla, col·labora puntualment en la part d’exportació. Recentment, Caves Bohigas ha incorporat a la seva producció els terrenys de Can Batllevell amb un celler modern de nova creació, propietat de Victòria Giró, mare de Maria i Ariadna, amb 54 hectàrees de vinya.

563

caves bohigas 1 - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.cat
Història d’una família i un negoci del s.XIII
Són vuit segles de vins, 35 generacions de productors i un negoci que ha evoluciona amb el pas del temps situant- se entre els millors caves de la nostra terra. Els orígens de Can Macià es remunten al segle XIII, data dels primers documents referits a la finca que es conserven, i tot i que sempre ha estat propietat de la mateixa família, ha anat canviant de cognoms per la línia successòria. Des dels seus inicis Can Macià dedicava bona part dels seus terrenys a la vinya i l’elaboració de vi a granel va ocupar l’activitat familiar durant moltes generacions fins que es va procedir a l’embotellament del vi. Va ser l’any 1933 quan Joan Vives Gibert, reorganitza l’estructura productiva de Can Macià per elaborar uns vins espumosos criats en cava, que surten a la venda el Nadal de 1936. A partir d’aleshores i fins el dia d’avui, continua la tradició familiar sumant esforços en innovació tecnològica i millora de la qualitat. Josep Ma Bohigas, l’avi de la Maria, va reorganitzar tota la producció i quan els seus fills Jordi i Josep van agafar el negoci fa 15 anys, van revolucionar el sistema productiu fent una important aposta per la modernització del negoci que s’ha anat superant els darrers anys permetent agilitzar el procés productiu i augmentar la productivitat de les caves, que actualment compten amb 12 treballadors. Caves Bohigas, com a celler familiar, és dels pocs que segueix la tradició d’un negoci familiar tan arrelat en el temps.

caves bohigas 2 - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.catEl producte de Caves Bohigas
Les característiques dels vins i caves Bohigas provenen, en el seu origen, del particular microclima de la Conca d’Òdena, molt afavoridor pel desenvolupament qualitatiu de les varietats autòctones de Macabeu, Xarel·lo i Parellada, a més del Chardonnay i el Pinnot Noir. A Can Batllevell s’hi troben les varietats tradicionals i altres varietats de plantació més recent com són les mediterrànies Garnatxa Blanca i Muscat o la francesa Chenin Blanc. Caves Bohigas dedica la màxima atenció a la conservació de les aromes més subtils de cada varietat. Els vins negres reposen 12 mesos mínim en botes de roure allier i els mosts fermenten a temperatura controlada en dipòsits d’acer inoxidable.
El cava jove té un embelliment dins de l’ampolla de 12 mesos, el reserva 24 mesos a diferència de la majoria de marques que li tenen uns 15 mesos, i el gran reserva de Bohigas 30 mesos o més. Caves Bohigas produeix anualment unes 600.000 ampolles, repartides entre 500.000 de cava i 100.000 de vi (blanc i negre).

Bohigas al mercat Internacional
La distribució del producte de Bohigas i Mas Macià es fa especialment a Europa, amb un client força gran a Bèlgica, i diversitat de clients a Alemanya, Holanda, Anglaterra, França, Japó, Xina… Es van obrir a Estats Units fa uns tres anys i l’important creixement respecte l’últim any (un 40%) i la bona previsió de cara al futur (un 40% més) ha implicat que la comercial s’hi hagi traslladat a viure. Com a curiositat el diari New York Times va seleccionar el cava BOHIGAS BRUT NATURE com un dels 20 millors vins i caves del món per a la temporada d’estiu. Hi ha una part important de prudència, per part de Bohigas, quan es parla d’exportació i creixement. Maria Casanovas recorda que el producte que més venen necessita 15 mesos d’envelliment i això fa que no es pugui frivolitzar a l’assumir nous mercats i nous públics.
L’obertura a l’exterior va ser el 2002 creant, juntament amb altres 4 cellers d’arreu d’Espanya, el grup d’exportació Terra Nostra de Vinos (grup que factura uns 6 milions d’euros anuals), la clau de l’èxit, ja que va fer créixer la producció. “Anar amb grup”, explica la Maria, “et facilita molt les coses i t’obre moltes portes. Al client li dones valor afegit, 5 Denominacions d’Origen i només un interlocutor, permet agilitzar les comandes i els tràmits en l’exportació. Hi ha altres grups d’exportació que potser no han tingut tan bon resultat com Terra Nostra de Vinos, possiblement l’èxit d’aquest es deu també a l’amistat que s’ha acabat forjant entre els integrants, que ha permès anar endavant i creixent”.

No hem d’oblidar que Bohigas és un producte de casa nostra, de la comarca, d’Òdena, “la gent d’aquí ens ve a comprar a casa, potser sí que ho hem descuidat una mica, i hem fet poca comarca, però volem recuperar aquest vincle amb el nostre territori, perquè la gent d’aquí de seguida s’ho fa seu i reconeix la feina que fem, és un molt agraït que et coneguin”.

col·laboració de la Unió Empresarial de l'Anoia - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.cat