13.9 C
Igualada
Dijous, febrer 25, 2021

30a. Mostra Igualada: s’aixeca el teló!

La Fira celebrarà 30 anys amb Leonardo, somnis i malsons de Plasticiens Volants, un espectacle de figures inflables gegants, d’estrena absoluta a Espanya, dissabte a la nit al Parc Central

Ahir dijous es va inaugurar la 30a Mostra Igualada amb la presència de Marc Castells, alcalde d’Igualada, Mariàngela Vilallonga, Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Pep Farrés, director artístic de La Mostra, que van donar el tret de sortida des de la Llotja professional ubicada al museu de la Pell. Posteriorment es van traslladar a la Sala Municipal per inaugurar l’exposició “Mostra Igualada, 3 dècades d’espectacles infantils i juvenils”. El Teatre Municipal l’Ateneu va acollir l’espectacle El viaje de Ulises de la companyia basca Teatro Gorakada, que donava el tret de sortida oficial a la Mostra.

Foto: Joan Guasch

La programació
La Fira celebra l’aniversari amb l’eslògan “Espectacles que et fan créixer” i reivindica la cultura com una font d’aliment imprescindible per créixer com a persones, a qualsevol edat. Les migracions i els refugiats, la visió de gènere, el teatre inclusiu i les obres amb mirada infantil amb nens i nenes com a protagonistes, són algunes de les temàtiques de la programació d’enguany.

Les migracions i els refugiats, des de diverses perspectives i visions, estaran presents a la programació amb les següents obres. Les 7 diferències d’El Pont Flotant, un espectacle per reflexionar en família sobres les dificultats que podem trobar a l’hora de relacionar-nos amb persones molt diferents; Baobab. Un arbre, un bolet i un esquirol de La Pera Llimonera, un trepidant viatge d’un esquirol i un bolet a la recerca d’un arbre on viure; Salüq de MaQuinant Teatre, una proposta en què la poesia visual, la dansa, les arts plàstiques i les noves tecnologies es troben per explicar una història de migració al Mediterrani, de la mà d’una nena; i Refugi de Clownidoscopio, un espectacle sense paraules que ens recorda que tots necessitem trobar el nostre lloc al món.

La Mostra portarà tres espectacles amb visió de gènere. PlayOff de La Joven Compañía, una tragicomèdia que reflexiona sobre el paper de la dona i de l’esport femení en una societat que encara manifesta un masclisme ferotge en molts àmbits; La petita Capmany de Tanaka Teatre, un viatge tendre i divertit a través de les tradicions populars per viure una aventura fantàstica i emocionant de la mà de la petita Maria Aurèlia Capmany; i Gri-Gri de Marionetes Nòmades, un espectacle de titelles de mida humana que narra un dia qualsevol en la vida de dues dones de diferents generacions a Burkina Faso, casades i sotmeses pel mateix home.

Foto: Joan Guasch

Els nens i nenes també tindran protagonisme dalt de l’escenari amb diverses obres treballades des d’una mirada infantil i on els protagonistes són els infants. L’aventura d’avorrir-se de l’Estaquirot Teatre, un espectacle que pretén motivar la creativitat dels més petits i fer-los reflexionar sobre la gestió del temps; Mil Bocins de ZiPit Company, una història surrealista que parla de resiliència, de la capacitat de tornar a aixecar-nos quan caiem i de la possibilitat d’arreglar allò que es trenca en mil bocins; Tahi de Magam, un espectacle en què la música, els colors i una sèrie d’objectes guiaran a la Tahi en una aventura plena d’emocions, màgia i diversió; Una poma, un pomer de De_paper, un espectacle delicat, de llibretes i cançons populars ens expliquen el cicle de la vida; Petit Big Blue de PanicMap Proyectos Escénicos, un espectacle en què el moviment, les formes i els colors ofereixen una experiència única que anima a nens i pares a reconèixer les seves emocions; El senyor petit de Teatre a la Fuga, una proposta que obre la curiositat, la imaginació i la màgia dels infants; i Sabates Noves de Tian Gombau-L’home dibuixat, una teranyina emocional que incorpora objectes molt enginyosos i creatius i que ens transporta per un univers paral·lel creat amb grans dosis d’afecte i tendresa.

Alhora, la Fira posa sobre la taula la necessitat i l’obligació de programar espectacles amb mirada inclusiva com l’obra Superabile de Teatro la Ribalta-Kunst der Vielfalt. Una obra protagonitzada per quatre actors, dos d’ells amb cadira de rodes, que posen a escena la seva vida quotidiana, les mirades dels altres, la necessitat d’anar sempre acompanyats, la manca d’intimitat i la pèrdua d’autonomia. L’espectacle compta amb un dibuixant en directe que crea un món de figures i projectant-les sobre l’escena, i els actors queden immersos en un còmic de la vida.

20 estrenes: 12 absolutes i 8 a Catalunya
Enguany la Mostra compta amb 20 estrenes, de les quals, 12 són absolutes i 8 es podran veure per primer cop a Catalunya.

Les estrenes absolutes són A grande floresta de Teatro do Mar, on una gran tempesta canvia el curs del món i el comportament de tots els que l’habiten; Big Bang Cuc de Blink Flash, un espectacle plàstic ple d’humor i moviment; Italino Grand Hotel de Companyia La Tal, que gira al voltant de la pregunta Qui renta el milers de llençols dels hotels?; Joc de cadires de CAL Teatre, que parla sobre la relació entre les persones i les cadires i com el lloc que ocupem condiciona el nostre punt de vista: tot depèn de la cadira des de la que es miri; Oops! de Teatre Mòbil, un cant a l’optimisme, a viure i a riure amb els pulmons plens i els ulls clars; Planeta M.Art de Marcel Gros, un món interior creat, imaginat i somiat per aquest pallasso que ha marcat la infància dels més petits i dels que ja són grans; Quimera de La Guilla Teatre, un espectacle en què els espectadors entraran en un nou món de somnis i il·lusions, on res pot ser i tot és possible, un lloc sense mòbils ni connexió a internet, un món on només la imaginació hi té cabuda; i finalment, Voilà de Sergi Buka, un homenatge a la màgia del circ.
Completen les estrenes absolutes Baobab. Un arbre, un bolet i un esquirol de La Pera Llimonera, Back 2 Classics de Planeta Trampolí, La petita Capmany de Tanaka Teatre i Mil bocins de ZiPit Company.

Es podrà veure per primer cop a Catalunya CALMA! de Guillem Albà, un solo en què el conegut clown proposa un divertit muntatge per riure i fer-nos oblidar les presses del dia a dia; i Piccoli sentimenti de Tof Théatre, una exquisida mescla entre l’univers sensible del teatre de titelles, l’art brut de l’artista Antonio Catalano i el món sonor de Max Vandervorst. També s’estrenaran els esmentats Leonardo, somnis i malsons de Plasticiens Volants, Petit Big Blue de PanicMap Proyectos Escénicos, Refugi de Clownidoscopio Teatre, Sabates noves de Tian Gombau-L’home dibuixat, Salüq de MaQuinant Teatre i Superabile de Teatro la Ribalta-Kunst der Vielfalt.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

La MICOD organitza una cinquantena d’actes per commemorar el Dia de la Dona

Les regidores dels set municipis de la Conca d’Òdena han presentat aquest dimecres un farcit programa d’actes de commemoració del 8 de març, el...

Es convoca la 16a edició dels Premis Igualada Recerca Jove

La tinenta d’alcalde Carlota Carner ha anunciat aquest dimecres la convocatòria d’una nova edició dels Premis Igualada Recerca Jove atorgats als treballs dels alumnes...

El nou Espai Social i Cultural de Calaf portarà el nom de Carmen Arrojo i Maroto

El passat dilluns, Calaf va celebrar el ple municipal, en format online, del mes de febrer. Un dels primers punts va ser l'aprovació per unanimitat...

Han tingut temps, però no interès

La Diputació de Barcelona afirma que Igualada no té un pla de reactivació econòmica i social davant l’impacte de la covid-19 Som a les portes...

Igualada acollirà un fòrum sobre el comerç català el proper dilluns

Comentar i debatre el present i el futur del comerç local, aquest és l’objectiu del FORUMCOMERÇCAT, organitzat per Igualada Comerç i que es celebrarà...
Compartir