20.3 C
Igualada
Dimarts, juny 22, 2021

Mare, puc fer la declaració de renda tot sol?

IMMA SERRA opinió - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.catTinc un fill de 18 anys . L’any passat  en Miquel,  un amic seu de la mateixa edat,  va tenir un disgust.  Al principi estava orgullós per ser decidit i independent a l’hora de prendre la decisió de fer  la renda tot sol, com a major d’edat que era, i aconseguir uns diners extres amb la devolució de la renda que tant bé li van anar. Al mes de juny ja havia cobrat els 145€ que va sol·licitar en confirmar l’esborrany.

Els problemes van aparèixer  a l’octubre quan el seu pare va rebre una carta certificada de l’Administració on li reclamaven 440€  per una errada en la declaració de la renda familiar. Li informaven que ja no tenia dret a deduir-se el seu fill com a descendent, ja que aquest havia presentat la renda individual pel seu compte i que en haver obtingut rendiments superiors a 1.800€ i haver confirmat l’esborrany, encara que visqués amb els pares.

Quan el Miquel va arribar de la facultat el seu pare ja l’esperava per tenir una conversa complicada. No sabia ben bé com enfocar-la, per un costat se sentia orgullós d’ell per haver-se espavilat i aconseguit els diners tot sol però per l’altra li sabia greu que no li hagués comentat abans.  La broma havia sortit una mica cara, havien perdut 295€, el pare  havia de retornar els 440€ però el fill  havia cobrat els 145€.

En Miquel va quedar trist i decebut del món dels adults, últimament s’estava adonant  que era més complicat del que es pensava. Ell estava orgullós d’haver aconseguit la  feina de cambrer en un bar a l’estiu i d’haver fet de mestre de repàs en una acadèmia la resta de  l’any. Havia  aconseguit els diners per pagar-se el carnet de conduir i començar a estalviar pel seu primer cotxe de segona mà.  Ara no sabia què passaria… qui hauria de pagar o retornar aquests diners?  El seu pare li faria pagar a ell?

Més tranquil·lament tots dos van començar a llegir i buscar informació sobre el que els havia passat i van arribar a la conclusió que els pares es poden deduir els fills que tinguin  entre 18 i 25 anys (amb una xifra al volant d’uns  2.000 euros per fill…) sempre  i quan convisquin amb ells, obtinguin rendes menors de 8.000€ i no hagin presentat la renda pel seu compte amb uns ingressos superiors als 1.800€, com era  el seu cas.

Van pensar que potser fent un escrit i explicant-ho a l’Administració es resoldria, però no van estar de sort, ja que  un cop passat el termini per presentar la declaració no es poden fer aquests tipus de rectificacions. No hi havia cap forma de recuperar els diners perduts i que ara es reclamaven al seu pare.

Per això aquesta setmana, un any després del problema del seu amic Miquel,  el meu fill em va preguntar: “Mare, puc fer la declaració de renda tot sol?”

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Els Prats de Rei celebra el GroundUP Músic, organitzat per un famós artista veí del municipi amb 4 Grammys

Aquest cap de setmana s'ha celebrat a Prats de Rei l'edició virtual del GroundUP Music Festival, un esdeveniment organitzar pel músic multipremiat Michael League....

Mor el poeta igualadí Pius Morera als 78 anys

El poeta igualadí Pius Morera ha mort aquest divendres als 78 anys. Nascut el 5 de juliol de 1942, va guanyar l’Amadeu Oller de...

L’Anoia registra la pitjor campanya del cereal de l’última dècada

Campanya del cereal irregular a la Catalunya Central. Si bé a les zones més elevades la producció ha estat mitjana, al Pla de Bages...

L’Igualada Rigat no pot amb el Sarzana i cau a quarts de la WSE Cup

L’IHC RIGAT va caure eliminat divendres en els quarts de final de la WSE Cup i ja no es va poder classificar per les...

10 anys d’història d’uns populars, magnífics i generosos “Músics del Parc”

Va ser tot una delícia el passat dijous, 3 de juny, poder participar de l’últim concert d’aquest curs dels “Músics del Parc”, en un...
Compartir