12.3 C
Igualada
Dissabte, febrer 27, 2021

Augmenta en un 12,7% el nombre d’anoiencs residents a l’estranger en l’últim any

El nombre d’anoiencs residents a l’estranger ha augmentat un 12,7% en el darrer any, segons les últimes dades donades a conèixer per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). De totes les comarques del país, l’Anoia és la novena amb l’augment més important d’emigració en el darrer any. En concret, hi ha 2.634 persones nascudes en aquest territori que, hores d’ara, resideixen oficialment fora del país.

El nombre de ciutadans de Catalunya que resideixen habitualment a l’estranger és de 264.034 persones a 1 de gener de 2016, xifra que representa una variació interanual del 9,1%. Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), en 27 comarques i l’Aran, França és el primer país que els ciutadans escullen per residir a l’estranger. Destaca l’Aran (amb un 64,9% de residents), seguida de l’Alt Empordà (47,6%) i la Cerdanya (46,6%).

Argentina és la primera destinació de 10 comarques, de les quals destaca la Noguera (amb un 61,2% dels residents a l’estranger), seguida del Pallars Jussà amb un 49,8%.

Alemanya és la principal destinació dels residents a l’estranger de la comarca d’Osona (amb un 22,6%) i Andorra ho és dels habitants de l’Alt Urgell (86,9%) i dels del Pallars Sobirà (40,4%).

Suïssa és el primer país receptor dels catalans residents a l’estranger amb l’última inscripció al Baix Penedès (amb un 18,9% de residents).

Al conjunt de Catalunya, els residents a l’estranger es localitzen fonamentalment al continent americà (amb un 50,0%) i a l’europeu (amb un 45,6%). A l’Amèrica del Sud es concentren el 33,0% dels residents a l’estranger, on destaca Argentina (10,6%) i, a la Unió Europea resideixen el 34,4%, amb França i Alemanya al capdavant (12,8% i 7,1% respectivament). La presència és minoritària a Àsia (2,3%), Àfrica (1,2%) i Oceania (1,0%).

Els residents al continent africà han augmentat en un 12,8%, seguits dels residents al continent asiàtic (un 10,9%), al continent europeu (un 9,8%) i a l’americà (un 8,3%). Dins del continent europeu destaca la Unió Europea, amb un creixement de l’11,5% de l’estoc de residents. En el cas del continent americà cal ressaltar que la població resident a Amèrica del Nord i Amèrica central s’ha incrementat en un 10,4%.

La població nascuda a Catalunya i que actualment resideix a l’estranger és de 89.701 persones, que representen el 34,0% del total de residents a l’estranger. Aquesta proporció es registra amb més intensitat al Pallars Sobirà (50,9%), la Terra Alta (50,6%) i Osona (50,4%); en canvi, la Noguera, el Pallars Jussà, el Priorat, l’Alt Empordà i el Barcelonès registren proporcions inferiors al 30%.

El lloc de residència d’aquesta població és fonamentalment la Unió Europea, que concentra el 44,9% dels nascuts a Catalunya. La segona destinació és Amèrica del Sud (amb un 20,6%), seguida dels països europeus no comunitaris (amb un 15,5%) i els d’Amèrica del Nord i Amèrica Central (12,9%). La localització a Àsia (3,3%), a Oceania (1,6%) i a Àfrica (1,3%) és menys nombrosa. Els països amb més presència de població nascuda a Catalunya són França (amb 13.872 residents), Andorra (amb 8.773), Alemanya (amb 7.893), el Regne Unit (amb 7.179) i els Estats Units (amb 6.187).

Pel que fa als nascuts a l’estranger, 133.028 persones van néixer al mateix país on ara resideixen (que representen el 50,4%), i majoritàriament són d’Amèrica del Sud (48,5%). Finalment, un 10,4% dels ciutadans residents a l’estranger són nascuts a altres països (diferents d’aquells on actualment resideixen) i el 5% són nascuts a la resta de l’Estat espanyol.

 

179 igualadins més a l’estranger en el darrer any

En l’àmbit municipal, Igualada compta amb 1.253 persones residents a l’estranger, 179 més en el darrer any, la qual cosa significa un augment del 16,7%, dels més importants de l’anomenada “segona corona” metropolitana, a excepció de Vic, on l’augment és del 22,9%.

Barcelona té 129.566 residents a l’estranger inscrits, que representen gairebé la meitat dels registrats a tot Catalunya. En el cas de la Seu d’Urgell, amb 3.309 ciutadans inscrits, destaca per l’alta proporció de ciutadans residint a l’estranger (bàsicament a Andorra) en relació amb el total de la població.

L’any 2015 es van registrar 31.054 noves inscripcions als registres consulars, un 13,8% més que unany enrere. Aquestes inscripcions són les altes produïdes per naixement, nacionalització, omissió o emigració a l’estranger.

El major nombre d’inscripcions es registren a la Unió Europea (11.858), que representen el 38,2% del total (i en destaquen França amb l’11,8%, Alemanya amb el 9,1%, i el Regne Unit amb el 8,1%). A Amèrica del Sud es concentren 9.639 inscripcions consulars (31,0%) i és Equador el principal receptor (7,8%), seguit d’Argentina (6,7%). A Amèrica del Nord i Amèrica central es van registrar 5.152 noves inscripcions (16,6%), i en destaquen els Estats Units (6,9%).

Dues de cada cinc d’aquestes noves inscripcions són de nascuts al país on resideixen (42,4%); un 37,8% correspon a persones nascudes a Catalunya; un 15,6% van néixer en altres països i un 4,2%, a la resta d’Espanya.

El Padró d’habitants residents a l’estranger és el registre administratiu on consten les persones que viuen habitualment a l’estranger, amb nacionalitat espanyola (tant si és l’única nacionalitat que tenen com si no) i l’últim municipi al qual han estat inscrits és de Catalunya.

Les persones inscrites en aquest Padró es consideraran veïnes del municipi que figura en les dades de la seva última inscripció només a efectes de l’exercici del dret al vot, però no formen part, en cap cas,de la població de l’esmentat municipi. Les dades provenen de la in
formació que les oficines o seccions consulars envien a l’INE, a través del Ministeri d’Afers Exteriors i de Cooperació.

Feu un cop d’ull a les dades:

Captura de pantalla (182)

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Acord de La Veu amb Mercat de Casa

La Veu de l’Anoia i Mercat de Casa han arribat a un acord per promocionar conjuntament els seus productes. Recordem que Mercat de Casa és...

La Brigada Municipal amplia la flota de vehicles elèctrics

La Brigada Municipal d’Igualada ha ampliat la seva flota de vehicles elèctrics amb la incorporació de dos turismes Renault Zoe i dues furgonetes Nissan...

L’Hospital demana que no es deixi d’assistir al cribratge del càncer de mama tot i la pandèmia

Amb l'arribada de la pandèmia, des de l'Hospital d'Igualada han notat com hi ha dones que no assisteixen a les cites per fer-se una...

La “Vac-Auto”, l’administració de vacunes dins del cotxe, ja ha arribat a l’Anoia

L’evolució de la campanya de vacunació contra la covid-19 a l’Anoia s’està accelerant. Afortunadament, ja s’han administrat prop de 7.400 vacunes (a 21 de...

Enric Grima, nou president de la Jove Cambra d’Igualada

El passat dissabte dia 20 de febrer, la Jove Cambra Internacional d’Igualada va celebrar l’assemblea de traspàs JCI Igualada 2021, en aquesta ocasió telemàticament....
Compartir