L’Ajuntament ha publicat recentment la declaració oficial de patrimoni dels seus 21 regidors, tal i com marca la nova legislació europea en matèria de transparència que s’ha d’aplicar a totes les administracions locals. Aquesta declaració, que avui publiquem, es pot veure fàcilment a l’apartat “Govern Obert i Transparència” del web municipal igualada.cat.
En la declaració, que podeu veure resumida en el quadre adjunt, l’alcalde Marc Castells i tots els regidors de l’Ajuntament donen a conèixer el seu patrimoni immobiliari, els automòbils o altre tipus de vehicles de què disposen en propietat, el número de comptes, fons d’inversió o plans de pensions que tenen i el nom de les entitats bancàries amb què treballen, i, finalment, si disposen de participació en alguna empresa. Contràriament, però, al que va succeir amb els 135 diputats del Parlament de Catalunya, en aquesta ocasió no figura el capital líquid de diners que hi ha en els comptes bancaris a nom de cada regidor, amb la qual cosa la informació és, de fet, incompleta.
De l’anàlisi de l’esmentada declaració podem veure com gairebé tots els regidors tenen propietats immobiliàries, ja sigui total o parcialment. Només cinc declaren no tenir cap propietat d’aquestes característiques. Quatre també tenen propietats de segona residència, a la platja o al Pirineu. Els regidors amb més nombre de propietats són Montserrat Duch (CiU) i Jordi Riba (PSC).
Pel que fa als automòbils, el més nou és el dels regidors Pere Camps i Patrícia Illa, un Seat Ibiza i un Opel Astra que ja tenen cinc anys. La resta són, en la gran majoria, cotxes amb molts anys. El de l’alcalde, un Peugeot 307 familiar, ja té 13 anys. El regidor Jordi Pont disposa d’un veler estacionat a Sitges i Jordi Batalla, un ultralleuger que guarda a l’aeròdrom Igualada-Òdena. Quatre regidors del govern i un de l’oposició tenen participació en societats, la majoria empreses o negocis de caràcter familiar.
D’altra banda, la declaració també inclou quins regidors estan obligats a tributar IRPF, Patrimoni o Societats. Dos dels regidors estan exempts, segons consta a la documentació, de fer la Declaració de la Renda (IRPF). Concretament, els regidors Jordi Riba (PSC) i Albert Mateu (CUP).
Els sous i dietes anuals que es cobren a l’Ajuntament
Ser regidor de l’Ajuntament està força ben pagat. Molt per sobre de la mitjana, sobretot si tenim en compte que la majoria dels regidors perceben els ingressos com dietes. És a dir, cobren la seva nòmina d’empresa i de l’Ajuntament en treuen un “sobresou”. En alguns casos, però, pot ser que sigui fins i tot superior la dieta municipal, a la nòmina del sector privat. Aconseguir-ho tampoc és fàcil… S’ha d’assistir a totes les reunions a les que el regidor té dret, en alguns casos diàries. Si no, no es cobra.
Per aquest motiu, en el quadre adjunt podeu veure com, a excepció dels dos regidors -Àngels Chacón i Jordi Pont- que estan a nòmina a l’Ajuntament, la resta tenen sempre un “màxim” de quantitat a percebre. Depèn del seu grau de dedicació i de temps arribaran al màxim permès. Els 4 regidors amb menys ingressos municipals cobren cada mes uns 650 euros. El que més dietes cobra se’n podria anar a 2.400.
Els dos regidors en nòmina tenen un sou estipulat de 55.000 euros bruts, als que cal afegir una quantitat màxima de 9.000 euros (Chacón) o 18.000 (Pont) per assistir a reunions d’Aigua de Rigat, privilegi que, sorprenentment, també té el regidor Jordi Batalla (9.000), d’escassa presència mediàtica malgrat poder arribar a tenir unes dietes de 20.124 euros anuals…
L’alcalde és un cas a part. Va renunciar a cobrar ni un sol euro de l’Ajuntament. Percep la seva nòmina de 89.348 euros com a vicepresident de la Diputació.