Peixos Vila Massana: “els pescadors són uns autèntics herois per poder servir peix fresc a la ciutadania”

355

Peixos Vila Massana neix l’any 1924 a Igualada, som la quarta generació especialitzats en peix fresc i marisc de les costes catalanes. Actualment portem l’empresa la meva germana Anna Vila i jo, en Jordi. Ens hem renovat creant nous productes (hamburgueses, tàrtars i peix fresc congelat envasat al buit, entre d’altres). Ens podeu trobar a la plaça Espanya, 10 d’Igualada.

 

Com funciona a dia d’avui la llotja per anar a buscar el gènere? Hi ha de tot?

Nosaltres anem a la llotja de Tarragona, intenten seguir amb la normalitat malgrat la baixada de les vendes que és directament proporcional a la baixa del preu del peix i la qual cosa surt poc rendible als pescadors. Si el temps acompanya segueix havent-hi varietat.

 

 

Com s’ho fan els pescadors? Poden sortir amb normalitat?

 

Si el temps els ho permet, surten a la mar intentant mantenir les distàncies de seguretat tot i la dificultat que comporta estar dins una barca. Uns autèntics herois per poder seguir proveint al mercat de peix fresc.

 

Han també de prendre mesures de seguretat pel coronavirus al vaixell o barca?

 

Sí, totes les mesures possibles per no perdre cap mariner de la barca i així no haver de deixar de pescar. És important mantenir la distància de seguretat recomanable, portar mascareta i guants.

 

Us posen pegues per sortir i entrar de la Conca? 

 

Els primers dies del confinament va ser més complicat anar a Mercabarna ja que les hores que hi vaig són entre les 3h i les 4h de la matinada. Vaig trobar diferents controls molt estrictes de llarga durada i vaig tenir molts problemes: em registraven la furgoneta, em demanaven el DNI i tots els papers, com de pel·lícula. 

 

Teniu una acreditació especial per passar?

 

Sí, vaig trucar a l’Ajuntament i gràcies al Marc Castells i al Jordi Marcè em van facilitar una acreditació per entrar i sortir de la Conca i poder proveir de matèria primera els igualadins. A més amés, ara també tinc una acreditació de la Cecat de la Generalitat de Catalunya. 

 

Feu servei a domicili? 

 

Sí, sempre l’hem fet però aquests dies l’estem oferint més degut a la situació. Portem tot tipus de comandes, en especial per la gent gran o amb dificultats de mobilitat, crec que ens hem d’ajudar uns als altres.

 

Quins horaris? La botiga segueix oberta? Treballa tot el personal?

 

El nostre horari habitual és de 9h a 13:30h i tardes de 17h a 20h però aquests dies fem horari de 9h a 13h i tardes tancat per confinament. Crec que totes les grans superfícies també haurien de reduir l’horari per ajudar a contribuir amb el confinament. 

Sí, seguim treballant tot el personal tot i el risc que comporta per nosaltres i per les nostres famílies.

 

Com va anar la setmana passada quan es va anunciar el confinament, i aquesta? Teniu el mateix ritme de clientela?

 

Quan es va anunciar el confinament la gent es va alarmar i alguns clients compraven més quantitat de l’habitual per por a no poder sortir de casa i quedar-se sense peix. Aquesta setmana ens ha baixat el número de comandes ja que tenim molts clients de la comarca de l’Anoia.

Quines normatives de seguretat teniu aquí a la botiga?

 

 

Fem servir tots els protocols recomanats pel Gremi de Peixateries de Catalunya, com són mantenir la distància de seguretat entre un i dos metres, només deixem entrar un màxim de dues persones dins la botiga, utilitzem mascaretes i guants i fem servir productes desinfectants per netejar taulells, portes, furgonetes, etc.

 

Com veieu el futur si la cosa dura, creieu que es podrà servir de la mateixa manera o poden canviar les coses? A millor? A pitjor?

 

Crec que els més perjudicats serem els autònoms o les petites empreses. Espero que la gent aquests dies s’hagin adonat de la importància del petit comerç a les ciutats i que prenguin consciència de consumir més en aquests establiments. Només així ens en sortirem tots plegats. També m’agradaria recolzar a tota la gent que aquests dies està arriscant la seva salut per ajudar a altres persones (sanitaris, comerços d’alimentació, neteja, etc).