Marc Castells recull la distinció de Ciutat Amiga de l’Infància atorgada per l’UNESCO
M

27 de novembre de 2018

El Palau de Congressos d’Oviedo ha acollit aquest dimarts, 27 de novembre, la gala de lliurament dels premis de la UNICEF als nous governs locals reconeguts com a Ciutats Amigues de la Infància per al període 2018-2022. Per part de l’Ajuntament d’Igualada hi han assistit l’alcalde, Marc Castells, i el regidor de Promoció Cultural i Relacions Institucionals, Pere Camps.

Un a un, els 114 municipis que s’incorporen per primera vegada a la Xarxa de Ciutats Amigues de la Infància, han anat pujant a l’escenari i han recollit el diploma acreditatiu. Amb aquestes incorporacions, ja són 274 els governs locals de l’Estat integrats en aquesta xarxa, aquells que es distingeixen per haver situat la infància al centre de la seva acció. La xarxa arriba a una trentena de països dels cinc continents.

Una Ciutat Amiga de la Infància és aquella ciutat, poble, comunitat i sistema de govern local compromès amb el compliment dels drets de les nenes, els nens i els adolescents, seguint la Convenció sobre els Drets dels Infants, i promovent també una ciutadania democràtica amb i per la infància. El secretariat encarregat d’avaluar les candidatures presentades i atorgar les distincions el constitueixen el Comitè Espanyol d’UNICEF, el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i l’Institut Universitari de Necessitats i Drets de la Infància i l’Adolescència (IUNDIA).

El compromís dels governs reconeguts es fa palès en el fet que cadascun d’ells ha dissenyat un Pla Local d’Infància amb la finalitat de contribuir als cinc objectius marc de la iniciativa: cada infant és valorat, respectat i tractat justament dins la seva comunitat; les veus, necessitats i prioritats de cada nen i nena són escoltats i considerats en les normatives i polítiques públiques, els pressupostos i les decisions que els afecten; tots els infants tenen accés als serveis essencials de qualitat; tots els nens i nenes viuen en entorns segurs i nets; i tots ells tenen l’oportunitat de gaudir de la vida familiar, el joc i l’oci. Marc Castells afirma que “creiem fermament que els nostres infants i adolescents han de ser actors destacats en el dia a dia de la ciutat i, per això, els volem dotar d’eines per a fer sentir la seva veu i perquè tinguin la capacitat d’incidir en les polítiques i decisions que els afecten directament”. I, en aquesta línia, ha recordat iniciatives de recent impuls per part de l’Ajuntament d’Igualada, com el Consell Municipal dels Infants o el procés participatiu que es porta a terme als centres escolars de la ciutat per a definir la futura ampliació del Parc Central.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?