Ajudem la terra

579

Article de l’Escola Marquès de la Pobla de Capellades

Divendres passat els pares, avis i familiars dels alumnes de l’escola Marquès de la Pobla a les tres de la tarda vam ser convidats a veure i participar del Carnestoltes escolar, que seguint velles i belles tradicions l’escola va portant a terme cada any.

Lluny de les rues i fanfàrries de temps endarrere, el claustre de professors i professores va optar per una nova idea o projecte que unit al treball escolar del curs ens venia a mostrar i sobretot, fer un toc d’atenció a com tractem la terra i què cal fer per a no degradar-la més.
Al pati s’hi van aplegar tot l’alumnat de l’escola, des de P3 fins a sisè. Les senzilles disfresses fetes per alumnes i professors quedaven a segon terme davant el guió que s’anava esgrunant al llarg de la presentació.

Un narrador començava dient: Conta la llegenda que fa molts i molts anys la Terra era l’únic planeta conegut on s’hi podia viure. Tenia grans mars i oceans blaus plens de peixos i colors, muntanyes verdes i plenes d’arbres, selves frondoses amb llargs rius, un aire net i pur que feia que els habitants de la Terra poguessin viure feliços.
Les persones a poc a poc van deixar de valorar la bellesa del planeta i tot allò que els donava, i la Terra es va posar molt trista.

A partir d’aquí, els nens i nenes començaren a desfilar mostrant-nos el mal estat del mar, amb els seus coralls primer acolorits i ara apagats; ens mostraven com els animals anaven desapareixent dels continents. Els boscos, els grans pulmons del planeta, es transformaven en cendres i deserts. I la gent i els animals que hi vivien havien de fugir. Ni els bombers van ser capaços de lluitar contra aquell infern, deia el guió mentre una colla de bombers actuava davant l’auditori.

I tot seguit, un clam a l’esperança: Però quan tot semblava perdut, algú va alçar la veu. Mentrestant pels altaveus sonava la cançó “No ens desdibuixeu”,i un nou missatge es va anar estenent per tots els racons de la terra i vam començar a aprofitar allò que el planeta ens donava netejant mars i rius fins que les tortugues van tornar a nedar sense por.
Aquesta vegada els senzills i reciclats guarniments ens mostraven les flors de neu que tornaven a rebrotar mentre el monstre que havien creat va anar perdent força.
Uns escolars feien rutllar pel pati un monstre símbol de tota la porqueria que els humans som capaços de generar.

Curiosament acabà la mostra amb uns superherois i unes superheroïnes que havien decidit canviar el rumb de la humanitat i van aconseguir derrotar el monstre que entre tots i totes havíem creat. La música “Invencibles” dels Catarres va cloure la representació amb un clam a l’uníson: Ajudem la Terra!

Jaume Barri, animador del final de festa, va dir: He visitat moltes escoles, però no havia vist mai una representació com aquesta. Us felicito!

Quin goig constatar que l’educació escolar del Marquès de la Pobla va molt més enllà de les sumes i l’ortografia, que també, però que sap adaptar-se a l’evolució del temps i les necessitats dels nens i nenes del segle XXI que sent hereus del futur, amb aquests nous aprenentatges podran ser els portadors d’un nou món.