10.1 C
Igualada
Dimarts, 28 novembre 2023

Un article de

Un sopar a Barcelona va ser el primer acte de la Fira de la Vinyala
U

Publicitat

Per segona vegada la Fira de la Vinyala, que es celebra aquest pròxim diumenge a Òdena, va començar a Barcelona, concretament al restaurant Diagonal Can Soteras. Allí es va fer la presentació pública de la fira, una roda de premsa i sopar de vinyales amb una centenar de persones. Amb tot, el plat fort el va posar l’arqueòleg Eudald Carbonell que va pronunciar una interessant conferencia al voltant de l’alimentació dels homes primitius, on els cargols hi tenien un paper fonamental.

“Totes les receptes tradicionals amb cargols, venen de la prehistòria: a la pedra, a la cendra, al caliu, a la brutesca, amb conill –o cérvol- estofats…. tot son formes originàries de cuinar cargols”, deia Carbonell que va assegurar que és un animal que mai s’ha menjat cru. “N’hem trobat moltes restes que demostren que sempre els han cuinat. El cargol, a més de complementar la dieta, era també un element que socialitzava les persones. Els capsians cuinaven una gran quantitat de cargols i després es reunien al voltant del foc i els anaven consumint mentre parlaven”.

Els cargols es varen començar a consumir, segons indiquen les troballes arqueològiques, al nord d’Àfrica, “on hi hem trobat jaciments amb més de dos cents milions de closques de cargol. Això indica que a diferència de nosaltres que només mengem cargols unes poques vegades l’any, els primitius en consumien cada dia”, explicava Eudald Carbonell. L’arqueòleg, que és autor de diversos llibres científics, acabava la seva intervenció fent un anunci sorprenent, “m’agraden els cargols i en el futur segurament escriuré un llibre sobre la cuina dels cargols”.

Josep Vicenç Mestre, director de la Fira, en va destacar el seu creixement lent i sostingut en els vuit anys que es porten de celebració, “és una fira temàtica i els que hi participen estan vinculats únicament al món del cargol. Això fa que el creixement sigui pausat però constant, com el pas dels cargols”. Mestre va destacar que els seixanta expositors que hi participen son gairebé tots de la comarca, “com correspon a un cargol que és característic de l’Anoia, el Bages i el Penedès”. També va destacar que entre els restauradors que hi participen “n’hi ha tres d’Òdena, un xifra notable tenint en compte el tamany de la nostra població”.

Precisament va ser un restaurador odenenc, Josep Vivancos, propietari del restaurant Samuntà que en la seva qualitat de president de la Confraria de la Vinyala va agrair el suport de l’Ajuntament i la feina de Josep Vicenç Mestre envers “aquesta especialitat gastronòmica que des de fa deu anys estem conreant a Òdena. La vinyala és una especialitat gastronòmica que s’està imposant a l’Anoia”.

Finalment Francisco Guisado, alcalde d’Òdena, va donar públicament les gràcies tant a Eudald Carbonell com a Santi Soteras, propietari del restaurant Diagonal Can Soteras, “la seva generositat ens permet sumar complicitats per a donar un cau a la vinyala que té a Òdena un lloc on viure, créixer i alimentar-nos”.

La cloenda de la presentació barcelonina de la Fira de la Vinyala fou un sopar a base de vinyala. Cal recordar que el restaurant Diagonal Can Soteras es el millor especialista en cargols de Barcelona. No endebades, fa molts anys que, per iniciativa de l’igualadí Josep Mussons, s’hi celebra la Setmana del cargol.

Compartir
Publicitat
Més notícies:

L’enquesta

el + llegit

Més notícies