Un metge de l’Hospital diu que l’origen va ser un pacient no diagnosticat amb Covid-19

2795

Un metge de l’hospital ha enviat avui una carta al diari La Vanguardia on exposa que l’origen del brot va ser un pacient no diagnosticat amb Covid-19 i que la infermera a qui s’assenyala com a possible origen “és una víctima més de l’epidèmia”. El metge dirigeix la seva critica a la gestió d’alguns alts càrrecs sanitaris i dels polítics.

Al mateix temps, el propi Twitter de l’Hospital d’Igualada encara conserva un tuit del matí del 28 de febrer, a les hores prèvies al dinar que ahir es va anunciar com a font de propagació per part de la Generalitat, en què s’observa un nombrós grup de professionals en una reunió sobre el Coronavirus.

La carta enviada a La Vanguardia diu així:

“Em dic David Roncero Carrera, treballo de metge en el servei d’urgències d’Igualada i sóc la persona que va detectar el brot inicial. He seguit les comunicacions en premsa i per altres mitjans d’aquest brot, i s’han comès una sèrie d’errors en totes elles. Les els explico aquí:

1r El brot s’ha atribuït erròniament a una infermera treballadora de l’hospital. Aquesta infermera molt probablement s’ha infectat en aquest centre, atès que no havia realitzat viatges recentment.

2n Des de l’inici del brot molts treballadors d’UCI reclamàvem la possibilitat de realitzar la PCR a pacients amb clínica suggestiva, sempre denegats per Epidemiologia. I aquest probablement és l’origen del brot, un pacient ingressat amb coronavirus sense ser diagnosticat. La infermera és una víctima més de l’epidèmia.

Respecte a la situació actual, hi ha decisions que s’haurien de prendre sense dilació, que depenen de polítics i alts tècnics sanitaris, que no s’estan prenent i que ocasionaran un elevat nombre de morts. Entre d’altres, la decisió de com limitar els tractaments en un moment en què el sistema es col·lapsa i en el qual no es podrà atendre a tots els malalts. Les dades les fa servir la Conselleria de Salut.

Si no acotem ara quins pacients són candidats a respiració assistida, augmentarà la mortalitat. No es pot demanar als que treballem a peu de llit que decidim més que per criteris clínics. Les dades de gestió els tenen altres persones. Són decisions difícils i desagradables, com les que estem prenent cada dia en el nostre treball. És hora que els polítics també les assumeixin i facin el seu”.