El turisme és un sector estratègic per a la nostra economia i un factor d’equilibri territorial indubtable, perquè genera riquesa i possibilita l’arrelament de l’activitat econòmica al territori, gràcies al seu impacte en sectors com la indústria, els serveis i el comerç. Les dades ho constaten: el turisme avui suposa el 12% del PIB català i genera al voltant del 13% de l’ocupació. Tenim la sort de disposar d’una oferta turística molt variada, tant com ho és la nostra geografia i la nostra realitat. Tenim Barcelona com a gran reclam i com a porta d’entrada a Catalunya, però darrera hi ha també tot un país, la resta del territori, amb unes potencialitats i unes dinàmiques turístiques pròpies. En el cas de la demarcació de Barcelona, i més enllà de l’àrea metropolitana, tenim una bona oferta en turisme cultural, gastronòmic, religiós, rural… i l’hem de potenciar. Cal aprofitar les sinèrgies turístiques que genera la ciutat de Barcelona i oferir als visitants la realitat que hi ha al seu voltant.
Més enllà de Montserrat, que cada any rep milers de visitants, hi ha potencialitats com la del
turisme rural i familiar en les sis comarques de la Catalunya central, destacant especialment
a l’Alta Anoia, el Moianès, el Solsonès o el Berguedà; l’enoturisme del Bages i l’Anoia;
el turisme cultural i religiós a Osona, Solsonès i Bages, amb, entre d’altres atractius, el Camí
Ignasià; el paisatgístic i de natura a diversos punts, com poden ser, per exemple, les Mines
de Sal de Cardona, les petjades dels dinosaures de Fumaña o l’entorn del Parc natural del Cadí Moixeró amb el Pedraforca; i el gastronòmic, del qual es troben exponents rellevants en totes i cadascuna d’aquestes comarques; sense oblidar el turisme industrial que, amb diferents tipus de museïtzacions, com poden ser el Museu de les Mines de Cercs, el Museu de la Pell a Igualada, el Museu de la Cinteria de Manresa, la colònia Vidal al Puig-reig o el Museu del Molí Paperer a Capellades, ens mostren l’empremta del seu passat i el caràcter que els conforma avui.
El turisme amb visitants del nostre país és ja una realitat econòmica en aquesta zona. El repte ara, és atraure el turista estranger i estatal, i així ampliar l’impacte econòmic del sector. Perquè volem un model que afavoreixi la descentralització
de l’activitat cap a l’interior del país, sense renunciar als actius que són el litoral, Barcelona
o el turisme de neu i muntanya. I un model amb una oferta de qualitat, com la que oferiu vosaltres, que fidelitzi el visitant i que alhora sigui un model sostenible, que es desenvolupi en harmonia amb l’entorn.
Entenem el turisme com un sector econòmic que integra actors diversos: agents privats, administracions públiques, ciutadania…i els propis turistes. Un fenomen social i econòmic viu i complex, que ens exigeix estratègies i polítiques que comptin amb la col·laboració i el compromís de tots aquests actors. Sabem que el territori ha fet un gran esforç per ser competitiu en el sector turístic i des del Govern hi donem suport amb diversos programes de promoció i línies de suport. El turisme és una oportunitat per a tots els territoris. També per al vostre. I hi som per afavorir-lo, amb la complicitat de tothom.
Jordi Baiget, conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat